Klikker

A klikker használatával egy nagyon egyszerű kommunikációs eszköz kerül a kezedbe, amivel gyorsan és hatékonyan taníthatod kutyádat. Az együtt töltött idő és a közös, sikeres munka igazi csapattá formál Téged és kedvencedet, így válnak örömtelivé a hétköznapok.

klikker gombos

A klikker egy segédeszköz, amivel rögzítheted kutyádban a Neked tetsző mozdulatot, viselkedést. Olyan, mint egy fényképezőgép, elcsípi a kívánatos pillanatot.

A klikk hang jelentése: Most jó, amit csinálsz, mindjárt jön a jutalom!

A klikkerképzés nagy előnye, hogy kényszer alkalmazása nélkül, vagyis póráz, fojtólánc, fizikai ráhatás nélkül taníthatod kedvencedet. Csak pozitív megerősítéssel dolgozunk, jutalomfalattal, játékkal. Itt nincs helye a büntetésnek, a helytelen cselekvést figyelmen kívül hagyjuk, vagy jó irányba tereljük.

Igazából hozzá se kell érned a kutyádhoz, ő mégis jókedvűen és könnyen fog tanulni, szinte bármit, amit csak kitalálsz neki. Legyen ez alapvető engedelmességi gyakorlat, a papucs vagy újság apportírozása, vagy valami bonyolult trükk, nem fog gondot okozni neki, csak győzd fantáziával. Az új feladatok elsajátítása mellett már begyakorolt, de még pontosításra váró gyakorlatoknál is eredményesen használhatod a klikkert.

piti

A klikkerképzés arra a megfigyelésre épül, hogy ha egy állatot egy viselkedésért, cselekedetért megjutalmazunk, akkor azt ezen túl szívesen fogja ismételni. Egy idő után kutyád keresni fogja azt a viselkedést, amiért jutalmat kaphat, tehát folyamatosan gondolkodni, próbálkozni fog. Így jelentősen fejlődni fog problémamegoldó képessége és együttműködő készsége.

Lássuk, hogy mire is lesz szükséged a gyakorláshoz:

SONY DSC

Klikker: A klikker egy műanyag kis doboz, amiben egy fémlap (műanyag gomb) nyomásra klikkelő hangot ad ki. Ez a hang jól elkülönül a környezet hangjaitól, így könnyítve meg a kutya dolgát. Több fajta klikker kapható ma már a kereskedelemben, különböző alakúak, színűek, állítható hangerősségűek, még mutatópálcás is létezik, ízlésünktől függ, hogy melyiket választjuk.

kolbász

Jutalom: Általában ennivalóval jutalmazunk, de apportos kutyánál használhatunk játékot is .

Tehát a jutalomfalat legyen valami csábító finomság, amivel kutyád nem találkozik minden nap, vagyis  nem a megszokott száraztáp. A mérete igazodjon a kutyához, kis kutya, kis falat…Sokat fogsz használni belőle és nem az a cél, hogy jóllakjon kedvenced, csak ösztönözni szeretnéd. Megfelelő lehet egy virsli karika vagy sajt darab, így morzsálni sem fog kutyád, amit utána szedegetni kezdene.

jutalomfalat tartó

Jutalomfalat tartó: A finomságot könnyen hozzáférhető helyre kell tenned, erre alkalmas lehet egy övtáska vagy a zsebedbe tett műanyagpohár, de kaphatóak kifejezetten erre a célra gyártott jutalomfalat tartók is.

éhes kutya

Egy éhes kutya: Sokkal jobban megy a gyakorlás, ha kedvencednek üres a gyomra, inkább evés előtt dolgozz vele.

Megfelelő környezet: A gyakorlást mindig nyugodt környezetben kezdd el, ahol az ingerek nem vonják el kutyád figyelmét. Jó lehet erre a megszokott kert vagy szoba, esetleg egy csendes park. Később, mikor már jól megy egy-egy feladat, ingergazdagabb környezetben lehet folytatni a gyakorlást, fokozatosan növelve a terhelést.

A klikkerezés megkezdése előtt kondicionálnod kell kutyádat.

A kondicionálásról itt olvashatsz

Gy.B.