Tanácsok az első kiképzési naphoz

Kutyaiskolánkban minden kutyás a kutyaóvodában, illetve a kezdő csoportban kezdi meg „tanulmányait”. Kivétel, ha már van előképzettsége a kutyádnak, így a felnőtt-haladó csoportba kezdheti pályafutását, mivel az előképzettsége ezt lehetővé teszi.

Ebben a csoportban a szocializációra fektetjük a hangsúlyt az activity képességfejlesztő tréning és az alapengedelmesség elsajátítása mellett.

Otthoni előkészületek

Azt tanácsoljuk, készülődés során ne csinálj nagy csinnadrattát, mert átragadhat kedvencedre a izgalom, a feszültség és már feszülten fog érkezik a suliba. Kutyaiskolába járni a világ legtermészetesebb dolga, legalábbis szerintünk. Az iskola biztosít ingyenes kullancsriasztó spray-t, mellyel foglalkozás előtt kezelheted kutyádat.
Kiképzés kezdete előtt legalább négy órával ne adj enni kutyádnak, két okból kifolyólag – az egyik tele gyomorral nem szoktuk mozgatni őket, legrosszabb esetben a tele gyomor átfordul és műtét nélkül a kutyád elpusztul, a másik ,hogy egy teljesen jóllakott ebet nehéz jutalomfalattal motiválni.Fontos, hogy a kullancsok ellen te is biztosíts valamilyen védelmet kutyádnak, mivel a kullancsok súlyos betegségeket terjesztenek.

Alap felszerelés, ami legyen nálad

póráz, nyakörv, jutalomfalatok, apporttárgy

Póráz: nem javasoljuk a fém láncból készült pórázt, mert kényelmetlen a fogása. A póráz hossza egy-másfél méter legyen, a túl hosszú „kiképző póráz” csak akadályozni fog kezdetekben.

bőr póráz

Nyakörv: bőr vagy textilből készült nyakörvet tegyél a kutyádra, fémből készült nyakörvet nem javasoljuk

bőr nyakörv

jutalomfalatJutalomfalatok: jutalomfalatok használatát javasoljuk, de nem írjuk elő kötelezően. Bármit használhatsz, amit a kutyád szeret. Találkoztunk már olyan kutyavezetővel, aki mazsolával motiválta kedvencét. Kiképzőink négyfelé vágott virsli karikákat használnak kutyáik képzésénél, ez borsószem nagyságú darabokat jelent. Jó, ha a jutalomfalat könnyen lenyelhető, rágást nem igényel a kutyádtól. Kerüld az óriási nagy darabok használatát, kiképzés közben jutalmazunk, motiválunk és nem etetünk.

Apporttárgy: Elsősorban apportos kutyáknak javasoljuk, de jó, ha van nálad, még akkor is, ha szerinted a kutyád nem játékos természet, lehet csodálkozni fogsz kedvenced rejtett képességei láttán. Az apportjátéknak jó ha van „nyele”, azaz fogantyúja egy zsinór, aminek a végét meg tudod fogni, elrejthető, zsebre tehető. Kereskedelemben füles labdaként, zsinóros labdaként emlegetik. De ha a kutyádnak egy törölköző darab a kedvenc játéka, az is jó lesz.

Ezeket a játékokat megvásárolhatod a sulin is!

Jelentkezés, érkezés

Ha a csoportos foglalkozásokra jössz, jelentkezned nem szükséges, kivéve, ha valamelyik tanfolyamon kívánsz részt venni. Kiképzések kezdete előtt 10 perccel érdemes érkezni, hogy kutyád az esetleges folyóügyeit el tudja intézni és be tudjuk szoktatni a többi kutya közé. Az iskola szomszédságában magánterületek vannak, kérünk, hogy vigyázz a környezet tisztaságára, az esetleges kutyagumit szed össze a saját kutyád után és helyezd a gyűjtőtartályba.

Az iskola területére belépni kutyával csak valamelyik kiképző engedélyével lehet. A gyakorlatban ez úgy néz ki kezdő kutya esetében, hogy az éppen szabad kiképző kimegy az iskola elé hozzátok, majd az udvariassági procedúra után bekísér benneteket.