Autóba beszállás tanítása

Az autóba beszállás első hangzásra könnyűnek tűnhet. De sok esetben, nem is olyan magától értetődő. Leginkább kölyök korban jelentkezik ez a gond, de felnőtt kutyával is előfordulhat, hogy eddigi élete során még soha nem utaztatták autóban. Két irány kínálkozik a megoldásra, de mielőtt ezt megtárgyalnánk, nézzük meg, miért is okozhat gondot a kutyádnál az ilyen típusú utazás. Minden esetben az autózás során jelentkező kellemetlen élmény miatt válik nehézzé a kutya beszállítása a járműbe. Ez odáig fajulhat, hogy még a közelébe sem hajlandó menni. Az autóba beszállás tanítása előtt az alábbi negatív élményeket a minimálisra kell csökkentened.

autoba_beszallas

Nagyrészt kölyök korban jelentkezik, hogy nem bírja a kutyád a jármű mozgását tolerálni. A legelső tünet ilyen esetben a hányás az utazás során. Ilyenkor kedvenced az instabil egyensúlya miatt érzi rosszul magát. Ebben az esetben villámgyorsan kialakul a rosszullét társítása az autózás tényével. Sajnos, ezen nemigen tudsz segíteni kiképzési technikákkal, csak a megszokásra alapozhatod a megoldást. A hányinger csillapítására használhatsz valamilyen gyógyszert, aminek módját az állatorvosoddal kell egyeztetned. Ebben az esetben csak előre tervezett utazásokat tehetsz.

Az autózás során, illetve utána jelentkező kellemetlen élmények is okozhatnak elkerülést az állat részéről a gépjármű irányában. Ilyen lehet, ha a beszállás, vagy az utazás közben éri negatív inger a kutyádat. Például, ha a beszállás során megüti magát valamilyen alkatrészben kedvenced, vagy ha az autózás végeredménye mindig egy kellemetlen orvosi kezelés.

A gépjármű belső tere a kutya számára a szabad térhez képest a bezártság érzetét keltheti, ami bizonytalanságot generálhat nála. Ez főleg szállítóbokszos utaztatás esetében fordulhat elő gyakrabban.

kutya_autoban

Lássuk két irányt, amit alkalmazhatsz az autóba beszállás gördülékennyé tételéhez.  Az egyik irány, amikor valamilyen kellemes élménnyel kombinálod az autóba beszállás procedúráját. Ez lehet jutalomfalat vagy játék, ami kíséri a feladat végrehajtását. Ebben az esetben figyelembe kell venned azt a tényt, hogy a pozitív élménynek olyan erővel kell hatnia a kutyádra, ami képes felülírni a bizonytalanságát. Egy argentin doggal jártam így, amikor is a jutalomfalatka, mint motivációs tényező nem volt képes átütni a kutya elkerülését, viszont a frissen főtt, zamatos marhahús alkalmazásánál már méterekről vetette be magát a kocsiba.

autohoz_szoktatas

A másik irány, amit alkalmazhatsz, ha az előbbivel nem érsz el átütő sikert, hogy egész egyszerűen felnyalábolod kutyádat és egy gyors mozdulattal berakod a gépjármű belső terébe. Ezzel a módszerrel a feladat végrehajtásától vonakodó ebet is rá lehet bírni a beszállásra. Tapasztalataim szerint 3-10 alkalom szükséges, hogy a vezényszó elhangzása után magától elvégezze az elvárt gyakorlatot. Ebben az esetben a nagy ismétlés szám és a megemeléssel járó mechanikus inger elkerülése miatt fogja végrehajtani az eb a feladatot.

V.T.