Kutya vízigénye

A kutya testtömegének nagyobb hányada folyadék, ami 60-70%-ra tehető. A víznek az életfunkciók fenntartása mellett a hőszabályozásban is szerepe van. A kutya napi vízigénye függ az eb testméretétől, fizikai igénybevételétől, valamint a külső hőmérséklettől. A testméret függvényében néhány decilitertől akár két literig is változhat a fogyasztás. A kutya a víz szükségletét a táplálékkal és ivóvíz formájában veszi magához. Minden kutya napi víz szükséglete testsúly kilógrammonként 40-50 milliliter naponta. Ettől nagyságrendekkel nagyobb víz fogyasztása, már rendellenesnek tekinthető, amennyiben nincs semmilyen extrém befolyásoló tényező. A fizikai igénybevétel nagyságával nőhet a vízfogyasztás, mivel a kutya mozgása során hőt termel. Az izmok működése közben keletkező hőt szinte teljes egészében a száján keresztül párologtatással, lihegéssel tudja leadni a kutya. A vízfogyasztás mértékét befolyásolhatja a külső hőmérséklet is. Minél nagyobb a külső hőmérséklet, annál több vizet kénytelen fogyasztani az eb a párologtatás miatt.

A kutya számára a nap 24 órájában biztosítani kell a bőséges, friss ivóvizet. Lehetőleg olyan helyre telepítsük az itató edényt, ahol védett az időjárás változásaival szemben. Célszerű a kutya számára megszokott, könnyen elérhető helyen tartani az itatótálat.

kutya_vizigenye (2)

Amennyiben szabadban tartjuk a kutyát, nem okoz neki problémát, ha a környezettel azonos hőmérsékletű ivóvíz áll a rendelkezésére. Sokszor előforduló hiba, hogy nyári kánikulában naponta többször hideg vízre cserélik a kutya ivóvizét. Ennek következtében torokgyulladásos, megfázásos tünetek lépnek fel a kutyánál, ami egyébként nem túl gyakori a szabadban tartott ebeknél.

V.T.