Szájkosárhoz szoktatás

Mindenekelőtt el kellene döntenünk, hogy egyáltalán szükséges-e a szájkosár viseléséhez hozzászoktatni kutyánkat.

szajkosarhoz_szoktatas

Jelenleg a szájkosár viselése közterületen nem kötelező az ebeknek, kivéve, ha valamelyik egyéb jogszabály ezt felül nem írja. Ilyen lehet, ha kutyád agresszív, támadó hajlamú. Magán területek esetében egy üzlet, vagy tömegközlekedési jármű tulajdonosa vagy üzemeltetője előírhatja a szájkosár viselését.

Megint csak a személyes tapasztalatom, hogy ha nagytestű őrző-védő típusú kutyám van, még akkor is használom a kosarat emberektől zsúfolt helyen, ha teljesen megbízok benne és békésre neveltem. Nagyobb a biztonságérzetük a nem kutyás embertársainknak, már csak látványától is. Persze halkan jegyzem meg, de erről nem kell mindenkinek tudnia, hogy van az őrző-védő munkának olyan része, amikor szájkosárban hárítja el a támadást az erre képzett kutya.

Szájkosárból több félét vásárolhatsz a kereskedelemben. Ezek fémből, bőrből, műanyagból készülhetnek. Vásárlás folyamán ügyelned kell, hogy megfelelő méretet vegyél kutyádnak. Szájkosár viselése során az ebnek méretétől függően legalább 2-5 centiméterre ki kell tudnia nyitni a száját, mivel a nyári melegben a száján fogja leadni testhőjét. Nem megfelelő a szájkosár mérete, ha a szája sorosan záródik.

szajkosar

A szájkosár viselése az ebnek a kezdetekben nem túl kellemes, mivel korlátozza képességeiben, szabadságában. Ezért ezt a negatívumot ellensúlyoznod szükséges valamilyen kellemes élménnyel. A gyakorlás, hozzászoktatást célszerű felnőtt, valamelyest már képzett, fegyelmezett kutyával elkezdeni.  Jól használható módszer, ha a kutyádban már rögzült a közös séták pozitív élménye, indulás előtt felhelyezed a kosarat, majd rövid idő elteltével megszabadítod tőle. A kosár viselésének az időtartalma akár pár másodperc is lehet a kezdetekben. Majd a későbbiekben a szájkosár viselésének az idejét növelheted. A kutyád előbb utóbb már szinte várni fogja a szájkosár feltételének procedúráját, hogy aztán elindulhasson a közös séta.

Ugyanígy kihasználhatod a napi etetéseket is erre a célra. Szájkosár fel, szájkosár le, táplálkozás.

V.T.