Afrikai oroszlánkutya

Vérmérséklete

Jelleme
Az afrikai oroszlánkutya igen karakteres eb; értelmes, okos és kissé akaratos. Az idegenekkel szemben tartózkodó, a család tagjaival azonban őszinte és hozzájuk végtelenül hűséges. Magabiztos és kiegyensúlyozott, bátor és éber, s igen kitartó is. Remek a szaglása és jól fejlett a vadászösztöne. A lakásban általában nagyon nyugodt, csak olyankor ugat, ha komoly bajt észlel.

Társas viselkedése
Ha már fiatalon hozzászoktatják a macskák és egyéb háziállatok társaságához, a későbbiekben nem nagyon lesz velük problémája. A gyerekekkel rendszerint türelmes és barátságos, feltéve, hogy nem bosszantják. A többi kutyával elég jól megfér, bár egyes kanok hatalmaskodó módon viselkedhetnek más kanokkal szemben. A család barátait kedvesen fogadja. A gazdája távollétében hűségesen őrzi a házat.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
Az afrikai oroszlánkutya szőrzetét nem nehéz rendben tartani: csak rendszeresen át kell kefélni egy puha kefével. A vedlési időszakban egy gumis kopókesztyű vagy egy gumikefe segítségével lehet a leggyorsabban eltávolítani szőrzetéből az elhalt és kilazult szálakat.

Tanítása
Nevelésének kiegyensúlyozottnak és rendkívül következetesnek kell lennie. Az afrikai oroszlánkutya kissé makacs állat, ezért a gazdájának magabiztosan kell fellépnie vele szemben. Ha a kutya rájön, hogy az engedelmesség az ő számára is kifizetődő, attól kezdve szívesen és eléggé gyorsan tanulja meg az új parancsokat.

Mozgásigénye
Az afrikai oroszlánkutya – ez a hihetetlenül kitartó vadászeb – igen sok mozgást igényel. Rendszeresen el kell vinni futtatni vagy hosszú sétákra, de nem szabad megfeledkezni fejlett vadászösztönéről és kiváló szimatáról: póráz nélkül csak a valóban jól nevelt kutyát szabad sétáltatni. Ha elég sokat mozoghat a szabadban, az afrikai oroszlánkutya a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alomszáma: 4-7 kölyök
Várható élettartama: 10-14 év

Származási hely: Dél-Afrika
Eredeti neve: Rhodesian Ridgeback
Angol neve: Rhodesian Ridgeback

Eredete
A rhodesiai ridgeback az egyetlen kutyafaj, amely Dél-Afrikából származik, ahol régi hagyományokkal rendelkezik mint vadász- és őrző-védő kutya. A hottentották népének tulajdonítják ennek a méltóságteljes, intelligens, idegenekkel tartózkodó, de a nagyvadakkal oroszlán, leopárd, vaddisznó szemben rettenthetetlen bátorságot mutató fajta megteremtését. Évszázadokon kísérte ez a nem túlságosan feltűnő kutya az ő bennszülött urát a kemény körülményekkel rendelkező kontinensen a túlélésben való harcban. Kitűnően érvényesült az oroszlán vadászatában. Az egyiptomi sírkamrákban talált 4000 éves rajzokon is fellelhetők ezek a hátukon megkülönböztető sörényt (ridge) viselő vadászkutyák. Ezeket a kutyákat szenvedélyes hűségük arra teremtette, hogy a folyton vándorló törzsekkel megosszák a vadászat és az őrködés kemény munkáját. Tanzánia, Zambia és Rhodesia területén régészeti és írásos nyomok alapján azonosítható fajta. A híres Afrika kutató Dr. David Livingstone könyvében, a Misszionárius utazása Dél-Afrikában 1857-ben található az első illusztráció egy vadászkutyáról, csúcsvonallal a hátán (Ridge). 1890-ben mikor megkezdődött a letelepedés Rhodesiában az Oroszlánkutyának nagyon jó híre volt, úgyhogy a földművelők és a vadászok gondoskodtak annak gyors elszaporodásáról egész Dél-Afrikában. 1922-ben Bulawayo Dél Rhodesiában megalakult a Rhodesiai Ridgeback Tenyésztők Szervezete. 1924-ben a Dél-Afrikai Tenyésztők uniója által lett elismerve mint vadászkutya. A vadállatok vadászatától való eltávolodást jelentette az 1949-es év, és átcsoportosításra került a haszon kutyák fajtájába. Az eredeti hazájában a mai Zimbabwe területén megközelítőleg 2000 bejegyzett ridgeback él, melyek a vadászatban történő hasznosításukon kívül még őrző és rendőrkutyaszerepet is betöltenek. Időközben a ridgeback az egész világon elterjedt és sikeresen alkalmazzák a legkülönfélébb területeken és célokra. Kitűnő állomány található Angliában. Elisabeth hercegnő hozott két kutyát Dél-Afrikából 1947-ben. Németországban három rhodesiai ridgeback klub is működik, igen szigorú tenyésztői követelményekkel. A Skandináv országokban is egyre népszerűbb a fajta. Világhírűek az észak-amerikai rhodesiai ridgeback kutyák, a fajtát 1955-ben ismerte el az Amerikai Kennel Club. Izrael a 70-es évektől egyre nagyobb érdeklődést mutat a fajta iránt, Dél-Afrikából, Hollandiából, Németországból igen szép példányok kerültek be hozzájuk, (az 1993-as Budapesti Európa Kiállításon nyert első díjat izraeli tenyésztő.) Magyarországra 1993-ban kerültek az első szukák (BUTTERFLY KATAMA és Shula ASHIKARA GIRL OF GUNTHWAITE) és 1994-ben megszületett az első alom egy kiváló minőségű Holland világgyőztes kantól (Vumba). Már hazai tenyésztésű Rhodesiai Ridgeback-ek is értek el igen szép sikereket, hazai és külföldi kiállításokon egyaránt.

Teste
Az afrikai oroszlánkutya izmos, arányos felépítésű eb tágas és mély, de nem túl széles mellkassal. Háta erőteljes, a lágyéka erős és enyhén ívelt. Sajátos vonása a hátán végigfutó szőrcsík, amelynek szálai ellentétes irányban nőnek, mint a test többi részén. Ez a csík (a „ridge”) a kutya vállai között kezdődik, és a csípőjén ér véget; ideális esetben 5 cm széles. A vastag csontú, erős mellső lábak egyenesek, a könyökön közel vannak a testhez. Hátsó lábainak ízületei jól kirajzolódnak; a csánkízület jelentősen leengedett. A mancsok kicsik, a lábujjak erősen íveltek. A farok a tövénél széles, majd kihegyesedik; a kutya enyhén ívesen tartja.
Feje: Az afrikai oroszlánkutyának hosszúkás feje van lapos és széles koponyával és viszonylag határozott stoppal. Fülei magasan tűzöttek, a tövüknél szélesek, majd lekerekített hegyben végződnek; a fej mellett lógnak. Kerek szemei értelmes tekintetűek.
Marmagassága: A kanok marmagassága 64-69 cm, a szukáké 61-66 cm.
Testtömege: A kanok súlya mintegy 37 kg, a szukáké 32 kg.
Szőrzete: Az afrikai oroszlánkutya szőrzete sima, sűrű és rövid; a hátán jellegzetes, ellentétes irányú szőrcsík húzódik, amely sötétebb színűnek tűnik.
Színei: Színe a világostól a sötétig terjedő árnyalatú sárgásvörös. A mellkasán némi fehér megengedett. Szemének színe összhangban van a szőrzetével.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu