Kutyakiképzés

A kutyakiképzés célja, hogy a kutya minden körülmények között végrehajtsa vezetője utasításait,

vagy akár összetettebb feladatsorokat száz százalék pontossággal, még akkor is, ha külső(?), vagy belső(?) ingerek vonják el a figyelmét. Ez az állapot elérése gyakorlatilag lehetetlen, mivel egy élőlényre folyamatosan hatnak előre ki nem számítható körülmények. Mégis, egy kutyakiképzőnek a legfőbb feladata kihozni kettejük párosából a maximális teljesítményt.

Kutyakiképzés, kutyatanítás, kutyaoktatás   itt olvashatsz>>>

Ennek a célnak az eléréséhez minden olyan módszer megengedett, mely a kutya ösztöneit, képességeit kihasználva pozitívan ösztönzi az ebet a vezetőjével való együttműködésre, azaz kettejük teljes harmóniájára. Napjainkban egyre több kutyakiképzési technikát ismerhet meg az ez után érdeklődő, melyek különböző eredményességgel alkalmazhatóak. Egy jó kutyakiképző ismeri a különböző kiképzési technikákat, ezeket a kutyához, az adott körülményekhez igazítja, változtatja.

Nem árt tisztázni a kutyakiképzés fogalmát. Sok esetben találkozom azzal, hogy a kutyanevelést összemossák a kutyakiképzéssel.  A modern városi ember kutyatartása, illetve a kutyájával való együttélésének rendezett, optimális viszonyainak kialakítása még nem nevezhető kutyakiképzésnek. Ez még a kutya nevelésének fogalmát meríti ki.

Ha a tradicionális kutyakiképzés célját akarom megfogalmazni, akkor ki kell mondanom, hogy az ember munkavégzés, azaz haszonszerzés céljából képzi ki kutyáját. Ilyen munkavégzés lehet például az a keresőkutya, aki robbanóanyagot, vagy sérülteket derít  fel a pásztorkutya, aki a nyájat összetartva végzi a munkáját, vadászkutya aki a vadászaton nyújt segítséget a vadásznak. Ez a haszonszerzés nem szégyellni való, gondoljunk csak egy olyan kutyára, aki emberi életet ment. Az ilyen típusú közös munkavégzés emeli a kutyát a társállat szintjére. Mindenkinek csak kívánni tudom, hogy lépjen túl a nevelés szintjén és tapasztalja meg milyen egy kiképzett kutyával együtt dolgozni.

(?)Külső ingereken értjük:
Kívülről érkező hatásokat, melyeket a kutya érzékszerveivel felfog. Ilyen például másik kutya látványa, szemetes autó csattogása, egy tüzelő szuka feromonja, vagy a kutyát ért mechanikus hatás.

(?)Belső ingereken értjük:
Belülről jövő ingert, mely a kutya szervezetéből hat az idegrendszerére, ilyen például a bélsárürítési inger, görcsök, betegségből adódó fájdalmak.