Akita Inu

Vérmérséklete

Jelleme
Az akita kiegyensúlyozott, józan, meggondolt, értelmes és barátságos kutya, ugyanakkor van benne némi önállóság is, és olykor kissé hatalmaskodó viselkedésű tud lenni. Kiváló őrkutya, amely igen meggyőző módon tudja védelmezni családját. Nem ugat sokat, és nem is eltúlzottan éber vagy izgatott: mindig nyugodt, higgadt kutya benyomását kelti. A gazdája és családja iránt odaadó, s viszonylag engedelmes is, de hozzáállása inkább barátságos, mint alázatos. A japánokhoz hasonlóan e kutyában is van némi méltóság és visszafogottság, ami akár kifürkészhetetlenségként is értelmezhető.

Társas viselkedése
Az akita általában nem pazarolja az idejét idegenekre, s kissé éberen és tartózkodóan viselkedik velük szemben. Más kutyákkal nem különösebben barátságos, a vele azonos neműek irányában pedig kissé hatalmaskodó magatartást tanúsíthat. Vadászösztöne miatt mindenképpen hozzá kell szoktatni a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz, de ha ez megtörténik, akkor elég jól kijön velük. A gyerekekkel általában jól megfér, és velük szemben mindig védelmezően lép fel, de soha nem viselkedik igazi játszótársként.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
Évente kétszer vedlik, méghozzá igen erőteljesen; ilyenkor kártolókefével kell szőrzetéből eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. A vedlésen kívüli időszakban heti egyszeri kefélés is elegendő.

Tanítása
A magabiztos és következetes módszerrel dolgozó gazda nagyon sok mindenre meg tudja tanítani az akitát. Erős jelleme miatt már egészen kicsi korától tanítani, fegyelmezni és nevelni kell, csak így válhat belőle kezelhető kutya. Makacs fajta: csak magabiztos, következetes gazdának való, akinek nem jelent gondot, ha az utasításait a kutya mindig újra és újra felülvizsgálja.

Mozgásigénye
Rendkívüli módon kitartó kutya, amely az átlagosnál lényegesen több mozgást igényel. A napi három rövid séta nem elég ahhoz, hogy jó kondícióban maradjon.Egyes országokban gyakran látni akita inukat a sportpályákon, nincs olyan kutyás sport, amelyre ez a fajta ne lenne alkalmas. Főként az ügyességi képzésével érdemes próbálkozni, de csak úgy, hogy ne a teljesítmény, hanem a szórakozás legyen a fő szempont.

Testtömege: 35-40 kg
Alomszáma: 6-8 kölyök
Várható élettartama: 12-15 év

Származási hely: Japán
Eredeti neve:Akita Inu
Angol neve:Akita

Eredete
Az akita vagy akita inu, egy Japánból származó kutyafajta eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza. Japánban az egészség és a jólét jelképe. Neve, Honsu szigetén elhelyezkedő Akita tartomány és az inu (japánul -kutya) szóból tevõdik össze. Nevezik még Matagi inu-nak a medvevadász múltja után. Japán császárok kedvenc társállataként vonult be a köztudatba, így ragasztották rá a “királyi kutya” elnevezést is. Testfelépítésének és bátorságának köszönhetően félelmetes vadásszá vált, zsákmányai között szerepelt vadkan, jávorszarvas de még medve is. Harci kutyaként is használták . Szamuráj harcosok is tőlük merítettek bátorságot, így készültek fel az előttük álló küzdelmekre. Csak jóval később vált „társasági” kutyává amikor is betiltották a kutyaviadalokat, a fajtát pedig nemzeti kinccsé, a nemzet kutyájává nyilvánították. Hazájában, Japánban kultuszt teremtett. Az akita inu impozáns kinézetű, megjelenése tiszteletet parancsoló. Szügye és feje masszív, pofája medvére emlékeztető. Nagyon erős és tekintélyes kutyafajta. Két típust különböztetünk meg: amerikai és japán. Az amerikai testesebb, súlyosabb, szőre a fején sötétebb színezetű. 1937-ben Helen Keller amerikai írónő vitte be Amerikába a fajtát, egyik japáni útját követően.1999 óta megkülönböztetik az akita inu és a nagy japán kutya néven elfogadott amerikai akitának is nevezett fajtát.

Teste
Az akita testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Vízszintes, rövid háta van, a marja magas, a lágyéka széles. Mellkasa mély és erősen fejlett. Bordái mérsékelten íveltek. Hasa erősen felhúzott. Magasan tűzött farkát a háta fölé görbíti; leengedve a csánkjáig kell érnie. Lábai erősek és egyenesek, könyökei a testhez simulnak. A csüdje kissé ferdén áll. Mancsai kör alakúak, szorosan álló lábujjakkal. Nyaka vastag és izmos.
Feje: A koponya lapos, elöl széles; a stop határozott, a homlok közepén hosszanti barázda fut végig. Pofái erősen fejlettek, az erőteljes arcorri rész mérsékelten hosszú. Kicsi, vaskos, háromszögletű fülei vannak, amelyek felállók és kissé előrenézők. Ferde metszésű szemei viszonylag kicsik és csaknem háromszögletűek; egymástól távol ülnek. Az akita harapása erős, ollószerű.
Marmagassága: A kanok marmagassága 67 cm, a szukáké 61 cm; ettől mindkét irányban 3 cm eltérés megengedett.
Marmagasság minimum: 58
Marmagasság maximum: 70
Szőrzete: Az aljszőrzet sűrű és puha, a fedő-szőrzet pedig érdes tapintású és egyenes. A farok szőrzete valamivel hosszabb. A hosszú szőrű kutyákat kizárják a szépségversenyekből.
Színei: Megengedett színei a vörös, a fehér, a csíkos és a szezám (fakó vörös, a hátvonalon a szőrvégek fekete színezetűek). A fehér kivételével minden színnél jelen kell lennie az urajirónak, vagyis egy fehéres színnek, amely az arcorri rész oldalán, a pofákon, a száj alatt, a nyakon, a mellen, a hason, a farok alsó részén és a lábak belső oldalán figyelhető meg. Az urajiro az akita egyik fontos jellegzetessége. A fekete maszk nem megengedett. A szemeknek sötétbarnának vagy még sötétebbnek kell lenniük.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu,akita-inu.hu