Alpesi tacskókopó

Gondozás
Ennek a kutyának nem ismeretes különösebb genetikai rendellenessége, átlagos élettartama pedig 12 év körüli. Egyszerűen nevelhető és gondozható, a bundáját szükség esetén kell csak tisztítani. Figyeljünk azonban a fülekre, gyulladás jelei jelentkezhetnek itt, ugyanakkor a karmait vágjuk rendszeresen.

Ideális környezet
Az alpesi tacskókopó kiváló társ lehet kis háztartásos családok számára, vagy tömbházban lakóknak. Viszonylag aktívak benn is, nincs szükségük feltétlenül kertre. Mindezek ellenére sok mozgást igényelnek, erre érdemes odafigyelni.

Marmagasság: 30-35 cm
Testtömeg: 10 kg
Alomszám: 4-6 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve: Alpenländische Dachsbracke
Angol neve: Alpine Dachsbracke

Eredete
Német fajta. Valamikor a 18. században alakulhatott ki, de csak 1896-ban ismerték el hivatalosan.

Leírás
Kis termetű, hosszú testű, apró lábú, a tacskóra hasonlító kutya. Feje elhegyesedő. Szeme világos vagy sötét gesztenyebarna, füle lelóg. Törzse hosszú és izmos. Mellső végtagjai kissé görbék, vastag csontozatúak, hátulsó lábai izmosak, valamivel hosszabbak, mint a mellsők. Farkát általában vízszintesen tartja. Szőrzete elég hosszú, sűrű, kemény. Színe fekete, világosbarna rajzolattal, vörösesbarna vagy aranyvörös.

Alkalmazása 
Nyúl-, róka-, őz- és vaddisznóvadászatra kitenyésztett fajta. Vadkacsavadászatra is használják.

A kutya jelleme
Az alpesi tacskókopó egy okos kutyafajta, ugyanakkor kedves, szociális és bátor is. Eredetileg munkakutyaként használták a hegyekben lakó vadászok, ezért ez a kutyafajta erős munkakészséggel rendelkezik és szélsőséges időjárási viszonyokat is elvisel. Kiváló társnak bizonyul, és természetéből adódóan barátságos.

Az alpesi tacskókopó története
Az ősidőkben egy hasonló kutyafajtát használtak a férfiak vadásztársként. 1881 és 1885 között Habsburg Rudolf trónörökös követelte, hogy ez a kutyafajta legyen vele vadászatai során. 1932-ben Ausztriában hivatalosan elismerték a kopók harmadik alfajtájaként. Emiatt mai napig ezt a kutyát ausztriai eredetűnek vallják.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu