Amerikai vízi spániel

Tulajdonságai
Bátor, tüzes, kitartó, aktív, vállalkozó kedvű, intelligens. Apportírozó készsége páratlan. Kellemes lakótárs, jól kijön a gyerekekkel és megbízható őr, mégsem agresszív. Nálunk szinte teljesen ismeretlen.

Alkalmazása
Sokoldalú vadászkutya, még őrző-védő szolgálatra is alkalmas. Igazi munkaterülete a víz.

Marmagasság: 38-46 cm
Testtömeg: kan 13,5–20,5 kg, szuka 11,5–18 kg
Alomszám: 4-6 kölyök
Várható élettartam: 10-13 év

Eredeti neve: American Water Spaniel
Angol neve: American Water Spaniel

Eredete
E fajta pontos származása nem tisztázott, mindenesetre modern formája az USA közép-keleti területén alakult ki, mondhatni, Wisconsin hivatalos állami kutyája. Sokan az ír vízi spániel és a curly coated retriever leszármazottjának tartják, amit vastag, sűrű, hullámos szőrzete is alátámaszt, mely a víz és az időjárás viszontagságai ellen kiváló védelmet nyújt. Kiváló tulajdonságait, mint gyorsan, hatékonyan és szívesen apportírozó vadászkutya, már régóta méltányolják az Államokban. Gyorsan és megbízhatóan keres, és a madarakat sértetlenül apportírozza. Kitűnő úszó, amelyet az alacsonyabb hőmérsékletek sem riasztanak vissza. A jéghideg vízben végzett munkához a kutyáknak védő szőrzetre volt szüksége. Göndör fürtjei között a levegő szigetelő réteget képez. Ezt a kedves és könnyen tanítható vadászkutyát 1940-ben ismerte az AKC és sorolta a Sporting csoportba. Az FCI beosztása szerint a nyolcadik fajtacsoportba tartozik.

Leírás
Különleges megjelenésű, közepes termetű eb. Feje a spánieléhez hasonló. Szeme mogyoró- vagy gesztenyebarna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Háta hosszú, egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai jó csontozatúak. Farka hosszú, a hát vonalával egy síkban tartja. Szőrzete göndör, fürtös, sűrű, jól védi a hideg víztől. Fején a szőr rövid. A barna különböző árnyalataiban tenyésztik.

 

Forrás: kutya-tar.hu, kutya.hu