Angol agár

Tulajdonságai
Nagyon aktív és nagyon gyors. Idegenekkel bizalmatlan, de nem hamis. Lakásban nyugodt. Kedves, simulékony és hűséges. Feltétlenül szoros családi kapcsolatra van szükségük. A velük született ösztön, a nyúl és a vad hajtására, megnehezíti a szabadon sétáltatást. Roppant szeretetigényes, folyamatosan éreztetni kell vele, hogy Ő fontos. A többi kutyához nem ellenséges, és nem is számít ilyen reakcióra. Rendkívül tanulékony, okos kutya.

Marmagasság: kan 71-76 cm, szuka 68,5-71 cm
Testtömeg: 27-32 kg
Alomszám: 5-7 kölyök
Várható élettartam: 10-13 év

Eredeti neve: Greyhound
Angol neve: Greyhound

Eredete
Az angol agár ősrégi fajta, a modern változatát az angolok tenyésztették ki. Az eredeti neve: greyhound, ami eredhet a kelta “grey” (jelentése: kutya) szóból. Régen farkasokra vadásztak vele, később az volt a feladata, hogy szemmel kövesse és gyors futással kövesse az őzet, a rókát, az utóbbi időkben a nyulat. Erre utal elnevezése amely a “gaze” szóból származik, ami szemmel vadászó kutyát jelent. Manapság kedvencként tartják őket. Az agarak “prototípusának” tartják, Ő a versenypályák királya. A világ leggyorsabb kutyája, telivérnek számít az agarak között. Az agarak mindig élvezhették a gazdák különleges bánásmódját. Az ókortól a mai napig számtalan ábrázolásban (festmények, szobrok, stb.) felfedezhetők. Angliában használták legelőször Coursingeken , ahol két agár hajtott egy élő nyulat. Később, agárpályán, műnyulas versenyeken nagy összegekben fogadtak rájuk. Az agárversenyzés a `60-as években érte el csúcsát.

Leírás
Nagy termetű, karcsú, elegáns, de izmos kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő. Szeme sötétbarna. Füle kicsi, lelóg. Háta erős és feszes, ágyéka rövid, izmos, fara kissé lejtős, mellkasa mély, hasa jellegzetesen felhúzott. végtagjai egyenesek, hosszúak, izmosak. Farka hosszú, lelógó, a végét könnyedén begörbíti. Szőrzete rövid, sűrű, testhez simuló. Színe leggyakrabban fekete, szürke, kékesszürke, sárga, vörösessárga, vörös, homokszín ,de lehet csíkos és fehér vagy foltos is, és e színek bármelyike fehérrel.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu