Angol Buldog

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
Ez a kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Vedlés idején gumikefével lehet a legegyszerűbben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Szükség esetén az arc redőit – főként a szem alattiakat – erre szolgáló oldattal kell megtisztítani. Az angol bulldognak huzatmentes, puha, száraz helyre van szüksége – a ridegen tartás tehát nem megfelelő a számára. Bőre nagyon érzékeny a nedvességre, mindig szárazra kell törölni. Hajlamos a bőrgyulladásra, gombára, atkára.

Tanítása
Az angol bulldog általában könnyen tanítható. Érzékenyen reagál gazdája hangjára és hangulatára, s gyakran már egy barátságos, de határozott hangú kérés is elég ahhoz, hogy engedelmeskedjen. Semmiképpen sem szabad komolyabban bántalmazni, viszont azt sem lehet hagyni, hogy túl sokat engedjen meg magának. A nevelésében állandóan következetesnek és egyértelműnek kell lenni. Ez a kutya nagyon szeretne gazdája kedvében járni, és ha megérti, hogy mit akarnak tőle, akkor nem okoz csalódást.

Mozgásigénye
A fajta nem igényel hosszú sétákat, beéri napi három rövid kiruccanással. A nap fennmaradó részét szívesen tölti a lakásban vagy a kertben, feltéve, hogy a család is a közelben van. E tulajdonságai miatt ideális társ az otthonülő emberek számára. A bulldogkölykök hajlamosak arra, hogy még akkor is tovább futkossanak és játsszanak, amikor már teljesen kimerültek. Ügyelni kell rá, hogy eleget pihenhessenek, és korlátozni kell a mozgásmennyiségüket is. A nagy meleget igen rosszul tűri, ezért a forró napokon árnyas pihenőhelyre van szüksége; ilyenkor nem szabad sétáltatni, sőt autóba ültetni sem. Nem szabad csontot adni neki, mert olyan mohón eszik, hogy baja lehet tőle, kiszúrhatja a beleit vagy akár meg is fulladhat.

Alkalmazásai
Az angol bulldog népszerű társ a gyermekes és a gyermektelen családokban egyaránt. Noha értelmes és szívesen tanuló fajta, testalkata miatt alkalmatlan a kutyás sportokra.

A tenyésztés nehézségei (szépségei?)
Az előbbiekben már leírt hatalmas fej, rövid orr és végtagok párosodási, majd később szülési problémákhoz vezethetnek. Az állatorvosok a megmondhatói, milyen gyakori páciens az angol bulldog. No nem feltétlenül betegség folytán: a mesterséges megtermékenyítés, az ovulációdiagnosztika, a vemhességi ultrahang és a császármetszés áll a bulldogtartók kívánságlistája élén. Pedig sokszor lehetne másképp is…
A könnyebb (a mai kívánalmaknak megfelelő) felépítésű, szép, egyenes csontozatú és jól, szabadon lélegző kanok bizony tudnak “természetes úton” is fedezni! Szerencsére egyre több ilyen “talpraesett” egyed van az importált kutyák között is! A szukatulajdonosok pedig egyszerűen meg sem várják, hogy kedvencük elleni merészkedjen: ha leesik a testhőmérséklet, máris rohannak császármetszésre, nehogy egy-két kölyökkel kevesebb maradjon életben a lehetséges alomszámnál. Így a természetes szelekció sem valósulhat meg, és a gyengébb, életképtelenebb egyedeket is mindenáron felnevelik. Vajon a szukák mit választanának? A kisebb alomszámot vagy a császármetszést? Ez utóbbinál sokkal nagyobb a valószínűsége a mesterséges táplálásnak is. Az angol bulldog amúgy is állandó ügyeletet kíván a “gyermekágynál”, a tejporral való nevelés még kétóránkénti cumiztatással is tetézi ezt. Ugye, így már nem is olyan furcsa, hogy miért oly drága ez a kutyafajta?!

Bulldog standard FCI 149
Általános megjelenés: Rövid szőrű, erős, nehéz, inkább alacsony, de széles, tömör kutya. A feje igen erős, széles.
Fej és koponya: A fejtető széles, nagy, erős és lapos, az arcorri rész fölött nem kiemelkedő. A fej körmérete egyenlő a kutya marmagasságával.
Fül: A fül derékszöget alkot a stoppal. Egymástól távol álló, magasan tűzött, kicsi, finom, nem egyenesen hordott és nem vágott. Az úgynevezett rózsafül nem kívánatos.
Szem: Mélyen az arcorri részben ülő, távol álló, kerek, középnagy, az alsó szemhéj nem nyúlik túl a szem szélén.
Arcorri rész: Rövid, széles, nyomott, a szem sarkától a szájszögletig terjed. A szájszöglet ráncolt.
Stop: Kifejezett, széles, a szemek között mély, a fejtetőig nyúlik.
Állkapcsok: erősek, szélesek, szögletesek, előreharapók, a szájszélek vastagok, szélesek, az állkapcsot jól fedik.
Fog: Kicsi, szabályszerű ív a szemfogak között.
Rágóizmok tájéka: Kerek, oldalról kiálló.
Nyak: Rövid, vastag, mély, a hátulsó vonala erősen ívelt.
Mellkas: Széles, mély, dongás. Jól fejlett és széles a mellső végtagok között.
Mellső végtagok: Rövidek, egyenesek, vastagok, izmosak. Tág állásúak, az alkar jól fejlett, kissé befelé hajló, de a csontozat egyenes.
Mancs: Középnagy, tömör, zárt, szabályosan nyugszik a talajon, az ujjak vastagok, egymástól jól elkülönülők, a lábközép hosszú, a karmok rövidek, egyenesek vagy enyhén hajlottak.
Könyök: Mélyen helyeződő, kifelé forduló, nem simul a testhez.
Lapocka: Jól izmolt, nehéz, jól elkülönülő, előre lejtő.
Törzs: Közepesen vastag, elég alacsony, erőteljes.
Hát: Rövid, jól izmolt, a lapockánál széles, az ágyék felé keskenyedő, enyhén ívelt vagy gömbölyödő.
Hátulsó végtagok: erősek, izmosak, hosszabbak, mint a mellsők, a csánkok enyhén szögellők, mélyen fekvők, a végtagok felső része rövid és egyenes, a mancsok kissé kifelé állók.
Farok: Egyenes vagy kampó alakú, rövid, alacsonyan tűzött, lefelé hordott, a tövénél vastag, a hegyénél vékony.
Szőrzet: Egyenes, rövid,sűrű,sima, finom szerkezetű és fényes.
Ráncok: Súlyos ráncok borítják a koponyát és az arcorri részt. A szügyön a szájtól kezdődő ráncok lazák és csüngők.
Szín: Egyenletesen fényes. Kedvelt színek: 1. vörösen csíkozott, 2. egyéb színnel csíkozott, 3. tiszta fehér, 4. vörös, fakó, foltos. A fekete, a máj színű és a fekete-cserbarna nem elfogadható színek. A szemnek a lehető legsötétebbnek kell lennie.
Marmagassága: Átlagosan a kan 35-45 cm, szuka 34-44 cm.
Marmagasság minimum: 34
Marmagasság maximum: 45
Testtömege: Az angol bulldog ideális esetben mintegy 22-25 kg tömegű.
Alomszáma: 4-6 kölyök
Várható élettartama: 9-11 év

Eredeti neve: English Bulldog
Angol neve: Bulldog
Származási hely: Anglia

Eredete
Az angol bulldog ősi harci kutyafajta leszármazottja. Hazájában egyszerűen bulldognak hívják és nemzeti kutyaként tisztelik, büszkélkednek vele. Őse dogszerű, molosszoid kutya volt, amelyet a rómaiak és a görögök vadászatra (nagyragadozók elfogására) és harci játékokra egyaránt használtak.Valószínűsíthető, hogy kereskedők által került Angliába. Az első írásos bizonyíték, ahol a “bulldog” szót említik, Mr. Preston Eatonból írt levelében található, amelyet Mr. Willinghamnek írt Londonba. Mr. Willingham kereskedő volt, aki hajóval hozatta be a megrendelt árut Angliába, s a levélben szerepel a kérés, hogy két jó bulldogot is küldjön, mégpedig rögvest a következő járattal! Az ebekkel a megrendelő meg volt elégedve, így több egyedet is rendelt; “a költségek nem számítanak” – írta.Az egykori leírásban már találkozunk a mai bulldogokra illő jegyekkel (“széles pofájú, rövid orrú és masszív felépítésű kutya”). Ez a bulldog azonban sokkal hosszabb lábú és arányaiban könnyebb volt a jelenleginél. A tág állású elülső végtagok a stabilitást biztosították, a rövid, nyomott orr az éppen harapó kutya lélegzethez jutását volt hivatott lehetővé tenni, így nem kellett elereszteni zsákmányát azért, hogy levegőt vegyen. Ezek a testi adottságok természetesen a kutyák egymás vagy vaddisznók, medvék, farkasok elleni harcában találtattak igen fontosnak. Ám az efféle nagyvadak már a XVI. században kihaltak Angliában, így ezeket bikákkal helyettesítették, hogy ne szűnjön meg e furcsa lelkivilágú emberek ilyetén szórakozása. A masztiff-szerű kutyák erre a célra túlságosan magasnak bizonyultak, ezért alacsonyabb, fürgébb egyedeket alkalmaztak e szörnyű időtöltéshez. Súlyuk 10 kg körüli volt, és hat km/óra átlagsebességgel 16 kilométer futás után is maradt támadókedvükből. 1835-ben szerencsére betiltották Angliában az állatviadalokat, így a bulldogok “munkanélkülivé”, és az állatvédők állandó bírálatainak célpontjává váltak. A végső kiirtástól az ezidőtájt divatba jött kutyakiállítások mentették meg őket. A tenyésztők klubokba alakították, és megalkották az angol bulldog standardjét is. Azonban itt kezdődött a baj: a látogatóknak, bíróknak jobban tetszettek a túltipizált, görbe lábú, “vödörfejű”, súlyos ráncoktól lötyögő és a végletekig nyomott orrú egyedek. Ez az irányvonal még ma is komoly terheket ró a tenyésztőkre, bár a felelős tenyésztőknek hála, napjaink modern bulldogjai már sokkal egészségesebbek egykori kiállítási őseiknél.

Tulajdonságai
Talán meglepő, de egy mai szlenggel lehet a legkifejezőbben megfogalmazni: az angol bulldog egy “hatalmas arc”. Igen, akár vehetjük szó szerint is: e fajtának arca van, sok-sok gondolat látszik a szemmozgásán, mimikáján; arckifejezése, ráncainak különböző elrendeződése finoman érzékelteti éppen aktuális érzéseit. Az angol bulldog jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes viselkedésű. Gyengéd a gyermekekkel, türelmes a gazdájával. Kellemes társ a lakásban, hiszen imádja a kényelmet, a sok alvást, a henyélést (bár tévét nézni mellette kissé problémás, mert hangosan horkol). Tunyának és lustának tűnik, ugyanakkor hihetetlen gyorsan fut, ha kell: mint a rakéta, oly sebes tud lenni. Gumilabdaszerűen ugrik, akár másfél métert helyből. Őrző-védő feladatot is rá lehet bízni. Kerüli a felesleges mozdulatokat: bármilyen érdekes szituációban, amikor más kutya kiugrik a bőréből (pl.: új kutyaérkezése), képes csak a szemét az érdekesség felé fordítani, hitelesen alakítva a “hidegvérű angolt”. Ha valaki közel kerül hozzá, elvarázsolja hűsége és különleges karaktere. Aki ismeri, vallja: már-már nem is kutya ez az angol bulldog!

Teste
Az angol bulldog széles, erős, zömök felépítésű kutya. Lábai meglehetősen rövidek. A rövid, erőteljes hát a vállnál a legszélesebb, majd a lágyék felé elkeskenyedik. Oldalról nézve a hát a váll mögött lejtős, aztán a lágyéknál megemelkedik, majd a farnál ismét lejt. A hát legmagasabb pontja ugyanolyan magasan van, mint a lágyék teteje. Mellkasa tágas, gömbölyded és igen mély, mélyen belóg a mellső lábak közé. A jól lekerekített bordák messze hátranyúlnak, a has felhúzott. A mérsékelten hosszú, mélyen tűzött farok a tövénél meglehetősen egyenesen kiálló és vaskos, majd utána lefelé ívelő, és hirtelen finom végben elkeskenyedő. Az új standard szerint hátrányos a csavart farok (oldalra áll, és a hegye lefelé néz). Az egyenes és masszív mellső lábak egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek a hátsó lábaknál. A hátsó mancsok tömöttek és kör alakúak, a kissé kifelé forduló mellső mancsok pedig szinte mindig kerekek. A vaskos, mély és erős nyak az átlagosnál rövidebb.
Feje:Masszív, négyszögletes koponyája igen nagy; a kerülete megegyezik a váll magasságával. A pofa lekerekített, és oldalt a szemen is túlnyúlik. A fej oldalról nézve igen magas és rövid. A homlok lapos és ráncos; a stoptól a koponya tetejéig jól látható barázda húzódik végig rajta. A magas és széles arcorri rész rövid és felfelé forduló. Az orr szinte pontosan a szemek közé esik, orrlyukai nagyon tágak. Oldalt a széles felső ajkak rálógnak az alsó állkapocsra, elöl viszont szépen hozzásimulnak, így a fogak nem láthatók. A vékony és kicsi (rózsa-) fülek magasan tűzöttek és egymástól távol állók. A szemek egészen lent ülnek a koponyában, a fülektől a lehető legtávolabb, egy vonalban a stoppal; kerekek és mérsékelten nagyok.
Szőrzete: A fajta szőrzete rövid, sűrű, sima és finom tapintású.
Színei: Az angol bulldog kétféle színezetben ismert: vörös és tigriscsíkos. A vörös a bézstől a sötét őzbarnáig, illetve a halványbarnáig terjedhet. Fehér rajzolata és/vagy fekete maszkja is lehet. Létezik emellett csaknem teljesen fehér változat is, amelynél csak az arcorri részen és a szem peremén látható sötétebb színezet.
A fekete, a máj színű és a fekete-cserbarna nem elfogadható színek. A szemnek a lehető legsötétebbnek kell lennie.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu