Angol cocker spániel

Vérmérséklete

Jelleme
A fajta állandó vidámságáról ismert. Úgy tűnik, szünet nélkül csóválja rövid farkát. Szelíd és barátságos, eleven és kedves. Értelmi képességeit nem szabad alábecsülni. Noha többnyire elég készséges és engedelmes, van benne némi akaratosság is. Kiváló a szaglása, és általában szereti a vizet. Bár a spánielek külleme, megjelenése igen változatos, viselkedésük, temperamentumuk nagyon közel áll egymáshoz.

Társas viselkedése
Rendkívül kedvelik a gyerekeket és nagyon jó társak. Bár a spánielek többsége éber, nem támadnak. Általában jól kijön a többi kutyával, s a macskák és egyéb háziállatok sem okozhatnak gondokat a számára. Ha bajt érez, vagy ha látogatók érkeznek, felemeli a hangját, de ennek ellenére nem igazi házőrző vagy őrző-védő kutya. Minden látogatót megszimatol, majd lelkesen üdvözli őket.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
Igen gyakori kefélés és fésülés híján az angol cocker spániel szőrzete hamar gubancossá válik. Különösen nagy figyelmet igényel a lábai között, a lába tövénél és a füleken fejlődő szőr. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell; az alattuk, a hallójárat nyílásának környékén növő szálakat le kell nyírni; ezzel megelőzhető a fül bedugulása és esetleges begyulladása. Előfordul, hogy a talppárnák között is hosszú szőr nő, és ez zavarhatja a kutyát; ezeket a szőröket a gazdája is könnyen le tudja vágni. Az angol cocker spánielt évente nagyjából 2-4 alkalommal kell elvinni egy kutyakozmetikába; a gyakoriság a szőrzet minőségétől és sűrűségétől függ. A szalonban egy szakértő kézzel kiszedegeti az elhalt szőrszálakat, és kiritkítja a fej tetején, a fül alatt és a nyakon növő szőrt is. Az alapos nyírás után a kutya újból csinos- nak és rendezettnek látszik. Egyes egyedeknél könny-nyomok alakulhatnak ki; ezek megfelelő készítménnyel való rendszeres törülgetéssel tehetők halványabbá.

Tanítása
Az engedelmes természetű angol cocker spániel nagyon szeret gazdája kedvében járni, ugyanakkor megvan a maga akarata is, amely időről időre úrrá lesz a kutyán – ez jellemző spániel vonás. Következetes neveléssel, valamint a foglalkozások szórakoztató és a kutya számára kihívást jelentő jellegének fenntartásával hamar megtanítható arra, hogy mit várnak tőle. Ennek a kutyának – és főleg a kölyköknek – roppant kifejező a tekintete, és pontosan tisztában van azzal, hogy ezen eszköz segítségével könnyen rá tudja szedni a gazdáját. Ha a gazdája mindent elnéz neki, akkor a kutya hamarosan nem veszi őt komolyan, hanem elkezd a saját feje után menni.

Mozgásigénye
Az angol cocker spánielt eredetileg bozótos, nehéz terepen való vadászathoz tenyésztették ki. Főleg kisebb vad begyűjtésére, vízből való kihozásra és a vadak bokorból való kiugrasztására, illetve nagyvad felkutatása és annak ugatással való jelzésére használják. Hosszú órákig gyalogolhat anélkül, hogy kifáradna – ennek ellenére nem igényel túl sok mozgást. A napi három rövid sétával, továbbá hetente néhány hosszabb sétával, és egy-egy vidám hancúrozással a kertben már tökéletesen beéri. A legtöbb angol cocker spániel szeret úszni, és az esőben is szívesen sétál.

Alkalmazásai
Egykor rendkívül népszerű vadászkutya volt, de ma már ritkábban találkozni vele a terepen. Egyre gyakoribb látvány viszont a kiállításokon – és persze a legtöbb példánya családi kutyaként él. Ha a gazdája szeretne valami elfoglaltságot a kutyájának, érdemes lehet vadászati gyakorlatra járatni, bár rendszerint az olyan, nagy mozgékonyságot igénylő sportok is megfelelők számára, mint az ügyességi próbák.

Alomszáma: 3-8 kölyök
Várható élettartama: 12-13 év

Származási hely: Anglia
Eredeti neve: English Cocker Spaniel
Angol neve: English Cocker Spaniel

Eredete
Az angol cocker spániel a spánielek közül a legelterjedtebb és legismertebb fajtaváltozat. Az emberek többsége ezt a fajtát képzeli maga elé, ha a spánielekről beszélünk. Közkedveltsége nem véletlen: remek, tanulékony, intelligens és játékos társa az embernek, emellett kitűnő vadászkutya: a legnehezebb terepeken is megállja a helyét, munkáját földön és vízen egyaránt kitűnően végzi. Kisebb szárnyasok vadászatára használták. Történetük egészen az i.e. V. sz-ig nyúlik vissza, az ősi Karthagó koráig, ahol egyes ábrázolásokon spánielszerű kutyákat láthatunk.
A spániel szó eredetéről két elképzelés létezik. Egyesek szerint a spániel név a karthagói “nyúl” szóból alakult ki, míg mások úgy gondolják, hogy Spanyolország latin nevéből – Hispania. Fejlődésük során mindig is vadászatra használták őket és a fajtaváltozatok különválása is a vadászatban betöltött szerep szerint alakult. A spánielt Shakespeare és Chaucer is megemlíti műveiben. A különböző típusok szétválasztása és külön-külön tenyésztése csak a XIX. sz elején kezdődött. Így napjaink spánieljei megjelenésükben jóval sokszínűbbek mint Shakespeare korában.
Az 1800-as évek közepén az Angol Kennel Klub Fajtakönyve csak súly szerint különböztette meg a spánieleket. Ha a kutya súlya 25 font (11,2 kg) alatt volt, akkor cocker spánielnek nevezték, ha pedig ennél nehezebbnek bizonyult, akkor field spánielnek. Természetesen ezzel a módszerrel egy idő után nem lehetett helyesen különválasztani az egyre markánsabban megjelenő fajtaváltozatokat, ezért az 1885-ben megalakult Spániel Klub minden fajtaváltozatra kidolgozta a standard-et, amit az Angol Kennel Klub 1893-ban bejegyzett a fajtakönyvbe.A spánielek “társadalma” napjainkban igen változatos; a legelterjedtebb angol cocker spániel mellett megtalálhatjuk az amerikai cocker, amerikai vízi, az ír vízi spánielt, a field, az angol springer és a welsh springer spánielt, a clumber és sussex spánielt; továbbá a King Charles, a Cavalier King Charles, a japán, illetve tibeti spánielt.

Teste
Az angol cocker spániel zömök, kiegyensúlyozott felépítésű vadászkutya. A mar és a faroktő közti távolság nagyjából azonos a marmagassággal. A lágyéka rövid és széles. Az erős, egyenes hát enyhén lejt a farok felé. Testének izmos hátsó része széles és lekerekített. Farka valamivel a hát vonala alatt tűzött, s a kutya mozgás közben a hátával egy vonalban tartja. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkat általában megkurtítják. Mellkasa jól fejlett és mély, a szügy nem túl keskeny, de nem is túl széles, a bordák szépen íveltek, a vállak lejtősek Lábai erős csontozatúak és eléggé rövidek – de nem annyira, hogy, akadályozzák a munkájában. A térd erősen hajlott, a csánk meglehetősen mélyre eresztett. Az angol cocker spániel mancsa a macskáéhoz hasonló, a talppárnái kemények és vastagok. Közepesen hosszú, izmos nyaka van, amelyen nem lehet lebernyeg, és amelynek szépen kell átmennie a vállba.
Feje: A fej jól fejlett, szép metszésű; nem lehet sem elnagyolt, sem túlságosan finom. A pofacsontok nem lehetnek kiugróak. A koponya ugyanolyan hosszú, mint a négyszögletes arcorri rész, közöttük határozott stop látható. A lebenyes fülek a szem vonala alatt tűzöttek, végük az orrig ér. A szem telt, de soha nem kidülledő; a szemhéj feszesen zár. Az angol cocker spánielnek teljes és szabályos ollószerű harapása van.
Szőrzete: Sima és selymes. Nem lehet túl merev, sem hullámos, göndör vagy túlságosan dús. A füleken, a lábak hátsó oldalán, a lábak tövében és a mellkason hosszabbra nő.
Színei: Az angol cocker spániel egyöntetű vörös, fekete és májszínű, valamint fekete-cserbarna színezetű lehet; a mellkason némi fehér szín is megengedett. Népszerűek a fehér alapon jól elhatárolódó fekete, vörös vagy mákszínű rajzolattal díszített egyedek; az ilyen többszínű angol cocker spánieleken cserbarna rajzolat is előfordulhat. A kék és máj- színű deres egyedek sem ritkák, és többszínű társaikhoz hasonlóan szintén lehetnek cserbarna rajzolataik. A szemnek lehetőleg barnának vagy sötétbarnának kell lennie, de a

 

Forrás: spanita.hu,kutya.hu, kutya-tar.hu