Angol Masztiff

Masztiff standard (FCI 264)
Általános megjelenés: A fej körvonalai minden nézőpontból kvadratikus megjelenésűek. A megfelelő szélesség különösen kívánatos, aránya a teljes fejhosszal 2:3. A test masszív, széles, mély, hosszú és hatalmas felépítésű; szubsztancia n fontos, feltéve, hogy arányosak függőleges, egymástól messze elhelyezkedő végtagokon áll. Az izmok tisztán kirajzolódnak. A magasság és tömeg nagyon fontos, feltéve, hogy arányosak egymással.
Karakter: Nagy, masszív, erőteljes, arányos, szilárd test. Jellemében fennköltség ötvöződik bátorsággal.
Wesen: nyugodt, szeretetteljes tulajdonosával, de képes megvédeni.
Fej és koponya: A fej széles a fülek között, a homlok egyenes, de ráncos, ha a kutya figyel valamit. A szemboltívek enyhén felhúzottak. A halánték- és pofaizomzat jól fejlett. A homlokbarázda ellaposodó kerekdedséget mutat, a szemek között át a nyílvarrat közepéig nyúlik. A fang rövid, széles a szemek alatt, és szinte ugyanolyan széles marad az orrhegyig, tompa és kvadratikus metszésű. Az orrháttal derékszöget képez; rendkívüli mélység az orrhegytől az alsó állkapocsig; az alsó állkapocs a végéig széles. Az orr széles, elölről nézve igen tágas orrlyukakkal. Oldalról nézve az orr egyenes, nem pisze. Az ajkak tompa szögben indulnak ki az orr válaszfalából, enyhén lelógóak, kvadratikus profilt hoznak létre. A fang és a fej teljes hosszának aránya 1:3. A fang kerületének (a szemek és az orrhegy közti távolság felénél mérve) és a fej kerületének (a fülek előtt mérve) aránya 3:5.
Szemek: Kicsik, egymástól távol ülők, a szemek közti távolság legalább két szemszélességnyi. A stop a szemek között határozott, de nem durva. A szemszín mogyoróbarna, minél sötétebb, annál jobb. A pislogó hártya nem látható.
Fülek: Kicsik, vékony tapintásúak, egymástól messze, a koponya két oldalának legmagasabb pontján tűzöttek, miáltal a koponya legmagasabb pontján át húzódó vonalat meghosszabbítják. Laposak és szorosan a pofához simulnak, a kutyanyugalmi állapotában.
Harapás: A szemfogak egészségesek, hatalmasak és messze szétállóak. A metszőfogak jól egymáson állnak (tétreharapás) vagy előreharapnak, de csak annyira, hogy a fogak zárt fang esetén sem látszódnak.
Nyak: Enyhén ívelt, mérsékelten hosszú, nagyon izmos, kerülete 2,5-5 centiméterrel kisebb, mint a fej kerülete.
Mellső rész: A lapocka és a felkar enyhén ferde. Nehéz és izmos. A végtagok egyenesek, erősek és messze állnak egymástól. erős csontok. A könyök párhuzamos a testtel. Egyenes lábközép,
Test: A mellkas széles, mély és jól elhelyezkedő a mellső végtagok között. A bordák íveltek és igen lekerekítettek. A bordák mögött a test mély és messze a csípőkhöz visszanyúló. A mellkas kerülete kb. egyharmaddal több a marmagasságnál. A hát és az ágyék széles és izmos, szukáknál lapos és nagyon széles, kanoknál enyhén ívelt. A lágyék különösen mély.
Hátulsó rész: Széles é izmos, jól fejlett lábszárakkal. A csánkízület jól fejlett, szélesen állított, álló helyzetben és mozgás közben is egyenes.
Mancsok: Nagyok és kerekek, a lábujjak íveltek és csontosak. A körmök feketék. 
Farok: Magasan tűzött, a csánkízületig vagy kissé lejjebb érő. Tövénél széles, a végén elhegyesedő. nyugalmi állapotban egyenesen lelóg, izgalmi állapotban felfelé irányuló heggyel ívelt. A kutyanem hordhatja a hátvonal fölé emelve.
Jármód: erőteljes, fáradtság nélkül térölelő.
Szőrzet: Rövid, testhez simuló, nem túl finom a vállon, a nyakon és a háton.
Szín: Apricot-barna, ezüst-barna, őzbarna vagy sötétbarna-csíkozott, de minden esetben a fang, a fülek, az orr és a szemkörnyék fekete; a fekete szín a szemek között fölfelé kiterjed.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés mértékével pontos arányban kell értékelni.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Származási hely: Anglia
Eredeti neve: Mastiff
Angol neve: Mastiff

Eredete
A fajta történetének egyik legendás epizódja Sir Peer Legh nevéhez fűződik. A Manchester közeli birtokos részt vett a százéves háború egyik ütközetében, a Párizs melletti agincourt-i csatában (1415 októbere).Legh súlyos sebesülést szerzett, de a felmentő sereg megérkezéséig masztiff szukája védte a csatatéren. A Legh család e szuka utódaival kezdett tenyészteni. A kb. 100 évvel később épült Legh Hall családi kastély ma híres múzeum, minden masztiffos zarándokhelye. A Legh-féle vonalból indult több híres masztiff kennel is, például a Chatsworth, az Elvaston Castle és a Ladzor Hall. A masztiff nagyon népszerű volt a nemesség körében, míg az alsóbb néposztályok számára minden eszközzel megnehezítették az ókori harci kutyák leszármazottainak tartását.A masztiffokat korábban kutyaviadalokra is szívesen használták, különösen I. Erzsébet kedvelte az efféle “játékokat”. Az állatverekedtetések betiltásával és a kiállítások elterjedésével kezdődött a fajta modern tenyésztése. Az 1883-ban alakult “Old English Mastiff Club” első klubkiállításán, 1890-ben 51 kutya szerepelt. Az első és a második világháború azonban a masztiff-állományt is megtizedelte. Az 1910-es években mindennapi volt a bloodhounddal, a német doggal és a rövidszőrű bernáthegyivel végzett keresztezés a fajta fennmaradása érdekében. A második világháború alatt mindössze hét alom született. Az 1947. január 26-án született Nydia of Grithend nevű szukának köszönhető elsősorban, hogy a fajta nem halt ki Nagy-Britanniában, de a háború elől az Egyesült Államokba illetve Kanadába menekített kutyák közül is visszahoztak néhányat. Az 1950-60-as évekre stabilizálódott ismét az angol masztiff állomány.

Jelleme
Nyugodt, magabiztos, nemes kutya. A családjával kedves és gyengéd, s nem szereti, ha magára hagyják. Kiválóan és nagyon határozott módon őrzi a családot, a lakást és a kertet. Kimondottan értelmes kutya, általában engedelmes és együttműködésre kész.Megfelelő szocializáció és nevelés esetén az angol masztiff számára nem okozhat gondot a más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés, ugyanis a vadászösztöne elhanyagolható. Normális körülmények között a gyerekekkel szemben is jóindulatú és barátságos. Az ismeretlen látogatókat csak akkor engedi be, ha a gazdája s elfogadja őket.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu