Angol szetter

Tulajdonságai
Bár az angol szetter a gordon és az ír szetter “unokatestvére”, természete mégis némileg eltér a szigetország másik két szetterétől. Az angol szetter kifejezetten kedves, lágy, kifinomult, érzékeny természetű vadászkutya. Az angol szetter gyönyörű megjelenésével, kedves vidám természetével gyorsan rabul ejti a kutyát tartani vágyók szívét. Mindazonáltal, nem szabad alábecsülni! A kölyök kedves szeretetreméltó külseje csintalan, erős akaratú állatot rejt, aki mindig a saját szórakozását keresi. Az angol szetter imád az emberek társaságában lenni és egy kölyök igen kártékony lehet, ha hosszú ideig magára hagyják. Fontos, hogy a kezdetektől következetesek legyünk és kimutassuk, hogy mi irányítunk. Az angol szetterrel vele született intelligenciája révén jó együtt élni. Nagyon könnyen nevelhető, tanítható, gyorsan megérti, mit kívánunk tőle. Viszont ez az intelligencia egyben hátrány is lehet, ha mi nem következetesen, türelmesen, megfelelő időt ráfordítva foglalkozunk szetterünkkel. Az angol szetter nagyon mozgásigényes fajta. Rendszeres sétáltatás, szabad kötetlen szaladgálást igényel. Az angol szetter jó természete örökletes tényező, azonban kedvezőtlen körülmények, állandó stressz, helytelen tartás és nevelés ezt a jó természetet tönkreteheti. A kölyköt szocializálni kell, hozzá kell szoktatni a családon kívüli emberekhez, idegen kutyákhoz, egyéb állatokhoz, az utcai forgalomhoz. Ha ezt nem tesszük, akkor a jó természetű kölyökből félénk vagy akár kötekedő felnőtt kutya lehet. Soha nem szabad verni vagy kikötni! Az angol szetter nagyon érzékeny lelkületű kutyafajta.

Alkalmazása
Vannak, akik a világ legjobb vadászkutyájának tartják. Különösen a szárnyas vadászatokon jeleskedik. Mint társ is nagyszerűen beválik, igazi családi kutya, imád a gazdájával lenni, mellette heverni a kanapén. A család minden tagjával jól érzi magát, főleg akkor, ha ő érzi, hogy az általa nyújtott szeretet viszonzásra talál.Társasági kutya! Még kiegyensúlyozottabb, ha van mellette egy másik kutya is.

Marmagasság: kan 65-68 cm, szuka 61-65 cm
Testtömeg: 25-32 kg
Alomszám: 6-8 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve: English Setter
Angol neve: English Setter

Eredete
Kynológusok szerint az angol szetter feltehetőleg 400 évvel ezelőtt tűnt fel Angliában. Először 1852-ben Hans Bols írt könyvet a szetter és a spániel munkája és küllemi eltéréseiről. A régi dokumentumok alapján az angol szetter eredete egy ősi spanyol spánielre, az ún. Spagneulre vezethető vissza, amit később vízi spániellel és springer spániellel kereszteztek. Az angol szetter fejlődésének legfontosabb szakasza 1819-1874 közötti időszakra tehető. A fajta kialakításánál két tenyésztőt kell megemlíteni: Edward Laverack és Purcell Llewellin nevét. 1825-ben Edvard Laverack vásárolt Rev. Harrisontól – aki már 35 éve foglalkozott angol szetterek tenyésztésével – Ponto és Moll nevezetű angol szettert. Laverack erre a két kutyára alapozva, rokontenyésztéssel folytatta a fajta nemesítését. Laverack tenyésztésének kiemelkedő alakjai: Prince, Conntess, nellie és Fairy. Laverack volt az első, aki 1873-ban “Setters” című könyvében rögzítette az angol szetter standardjét. Purcell Llewellin folytatta Laverack nyomán az angol szetter tenyésztését Laveracktól vásárolt tenyészállatokkal: Dash-Moll-lal és Dash- Hillel. Nem folyamodott azonban rokon tenyésztéshez, hanem új vonalakat keresett, amely típusában megegyezett a Laverack- féle angol szetterekkel. Ilyen állományra Észak -Angliában Mr. Satter és Mr. Vincent Corbet tenyészetében talált. Ez a vonal később Duke-Rhobes -féle vonalként vált ismertté. Llewelin a két rokonságban nem álló egyedek párosításából született alomnál alkalmazta a féltestvérek párosítását és az ezekből született kölyköket szigorú szelekcióval tenyésztette vissza az első generációra. Ennek az eredménye egy mindenek fölött eredményes, sajátos vadászvizsla lett, jobb, mint addig bármilyen vadászkutya. Laverack szettereire jellemző volt a nagy testfolt, ami ma már nem kívánatos.
Laverack öreg szetterei (Ponto és Moll) blue belton színűek voltak, de az utódoknál megjelent az orange, a tricolour és a lemon szín is, amit a szakértők a spániel múltra vezetnek vissza. Laverack szetterei általában nagyobbak voltak, mint a Llewellin féle csúcstípusok. Laverack és Llewellin tenyészetéből számos kiállítási és Field Trial Champion angol szetter került ki. A fajta kiváló munkája és szép külleme miatt hamar közkedveltté vált, és gyorsan elterjedt Amerikában, Kanadában és Európában is. Mind többen és többen kezdték tenyészteni a fajtát. Hosszú évek szorgos eredményeként született meg az általunk is jól ismert modern angol szetter.

Leírás
Az angol szetter középtermetű, arányos testfelépítésű elegáns kutya. Megjelenésükre és arányaikra a harmónia és a kiegyensúlyozottság jellemző. Feje erősebb, mint az ír szetteré, de sohasem durva. Koponyája kissé domború. Szeme barna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Háta rövid, egyenes, feszes, ágyéka erős. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát kissé hajlottan tartja. Felépítése kissé hengeres, erős csontozatú lábakkal. Szőrzete közepesen hosszú, selymes, a fején, a végtagok elülső felületén rövid, a lábak hátulsó részén és a farkon hosszú zászlót alkot. Három színváltozata létezik: trikolor (fehér alapon alapvetően fekete, és a végtagokon és fejen a fekete mellett barnás pettyezettség), blue belton (fehér alapon fekete pettyezettség) és orange belton (fehér alapon világos barnás pettyezettség).

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu, haziallatok.eoldal.hu