Ausztrál selyemszőrű terrier

Terrier temperamentum
A barátságos selyemszőrű terrierek tele vannak energiával. Fontos, hogy nagyon korán emberek közelébe kerüljenek. Így egy ragaszkodó, gyengéd kapcsolat alakulhat ki kutya és gazdája között. Intelligens kutyafaj, sok foglalkozást igényel, de időnként lázadó is lehet.Ha nem neveljük őket, kialakulhat néhány rossz olyan szokása, mint például emberekre ugathat, agresszívvá is válhat más háziállatokkal szemben. Ha kialakul benne egy olyan tudat, miszerint ő a falkavezér vagy a főnök, hajlamos arra, hogy ő próbálja irányítani az embereket és állatokat egyaránt. Ételt cipelő gyerekeket megtámadhatnak. A biztonság érdekében a családban nem ajánlott más kisebb méretű háziállatot tartani.
A gazdik meg kell tanítsák gyerekeiket hogy tiszteljék ezt a kutyát, ne húzzák bundájukat vagy fülüket illetve ne vegyék el ételüket, játékszerüket.Egy alapos kiképzéssel az ausztrál selyemszőrű terrier kiváló házőrzőkutyává és rágcsáló fogóvá válhat.Minden nap legalább egy órás sétára van szüksége, hogy póráz nélkül szaladgálhasson.
Várható élettartama 12 -15 év.

Eredeti neve: Australian Silky Terrier
Angol neve: Australian Silky Terrier

Eredete
A selyemszőrű terrier a terrierek és ölebek családjába tartozik. Egyéb elterjedt nevei a sidney terrier, sidney selyemszőrű és az ausztrál selyemszőrű terrier.Az ausztrál selyemszőrű terrier, a yorkshire terrier és ausztrál terrier szülők leszármazottja, az 1800as évek végén jelentek meg. A yorkshire terrierek Angliából érkeztek Ausztráliába, azzal a céllal, hogy az ausztrál terrierek bunda színét feljavítsák. A legközelebbi rokona az ausztrál terrier, de más ősi fajtákkal is összefüggésbe hozhatók, mint például a paisley terrier, clydesdale terrier és a dandie dinmont terrierekkel.A selyemszőrű terrierek a második világháború során, a katonák által kerültek az Egyesült Államokba.

Külső megjelenés
Az American Kennel Club szerint a kutya testének hossza egy ötödével nagyobb, mint marmagassága.
Magassága 12 és 25 cm között, súlya pedig 4-5 kg között van. Ez a kis csontú faj nagyobb yorkie ősénél. Alacsony kutya, mellkasa mély, háta egyenes.Születésekor fekete színű, egyrétegű,12-15 cm hosszú bundája van.
Jellegzetes selymes, kék színezetű, de palaszürke, ezüst kék és galamb kék változatokban is fellelhető. Cserbarna illetve piros rajzolatok jelentkezhetnek a fejen és a lábakon. Fejüket hosszú szőr borítja, melyet a gazdik gyakran stílusos copfba fogják össze a fej tetején. Selymes szőrzete fejétől farkáig egyenletesen omlik szét.
Hosszú, ék formájú feje van, közepesen hosszú nyaka és széles mellkasa. Kicsi, felálló, háromszögletű fülei vannak. Sötét szemüket sötét perem keretezi mely szúrós tekintetet kölcsönöz neki, erős macskaszerű első lábai könnyű és szabad járást biztosítanak.

 

Forrás: haziallat.hu