Bedlington Terrier

Bedlington terrier standard (FCI 9)
Általános megjelenés: Bájos, hajlékony, izmos kutya, a gyengeség vagy durvaság minden jele nélkül. Feje összességében körte- vagy ék formájú, arckifejezése nyugalmi állapotban lágy és szelíd.
Karakter: Temperamentumos és bátor, teli bizalommal. Intelligens kísérő, mely erősen kifejlett vadászösztönnel rendelkezik.
Wesen: Jóindulatú, szeretetreméltó természetű, méltóságteljes, nem félénk vagy ideges. Nyugalmi állapotban szelíd, de izgalmi állapotban bátorsággal teli.
Fej és koponya: Keskeny, de mély, lekerekített koponya, dús, selymes bóbitával borítva, mely szinte fehér. Az állkapocs hosszú és előrefelé fokozatosan elkeskenyedik. Nem lehet stop; a nyakszirtcsonttól az orrhegyig húzódó vonal egyenes és nincs megtörve. A szemek alatt jól kitöltött. Feszesen az állkapocshoz simuló, sohasem lazán lelógó ajkak. Az orrlyukak nagyok és tisztán körülhatároltak.
Szemek: Kicsik, ragyogóak, mélyen ülők. Az ideális szem háromszögletűnek tűnik. A kék színű egyedek szeme sötét, a kék és cser egyedeké világosabb, borostyán színű csillámlással, a máj- és homokszínű egyedek szeme világos mogyoró barna.
Fülek: Mérsékelten nagyok, mogyoró formájúak, mélyen tűzöttek és laposan a pofára simulók. Szerkezetük vékony és bársonyos, finom, rövid szőr borítja őket; a fül hegyén fehéres, selymes szőrzászló található.
Fang/harapás: A fogak nagyok és erősek. Ollós harapás, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik (ollós harapás), és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Hosszú, felfelé elkeskenyedő, tövénél erőteljes, lebernyeg minden jele nélkül. Harmonikusan megy át a vállakba, a fej meglehetősen magasan hordott.
Mellső rész: A mellső végtagok egyenesek, a mellkasnál tágabbak, mint a mancsoknál. A mellső lábközép hosszú és kissé ferde, de nem gyenge. A váll lapos és ferdén elhelyezkedő.
Test: Izmos és feltűnően hajlékony. Mély és arányosan széles mellkas. A bordák laposak, a mellizomzat a könyökig nyúlik. A hát természetesen ívelt az ágyék fölött és ezáltal az alsó vonal láthatóan felhúzott. A test valamivel hosszabb, mint amilyen magas.
Hátulsó rész: Izmos és mérsékelt hosszúságú, az ágyékrész ívelt, a legmagasabb ponttal az ágyék felett. A hátulsó végtagok hosszabbnak tűnnek, mint a mellsők. A csánkízület erős és mély, sem kifelé, sem befelé nem fordul.
Mancsok: Hosszú nyúlmancsok, vastag, jól zárt talppárnákkal.
Farok: Mérsékelten hosszú, tövénél vastag, hegyesen végződő és kecsesen ívelt. Mélyen tűzött, sohasem a hátvonal fölött hordott.
Jármód/mozgás: Képes gyors sebességgel vágtázni, mely már megjelenésén is látszik. Mozgása nagyon jellegzetes, kissé kényeskedő, könnyű és rugalmas lassabb tempónál és enyhén ringó magasabb sebességnél.
Szőrzet: Nagyon jellegzetes. Vastag és lenszerű, jól eláll a bőrtől, de nem drótos. Szemmel látható, kicsi, dugóhúzószerű fürtök, különösen a fejen és az arcorri részen.
Szín: Kék, máj- vagy homokszín, cser tűzéssel vagy a nélkül. A sötét árnyalatú színek a kívánatosak. A kék vagy kék-cser színű egyedeknek fekete, a máj- vagy homokszínűeknek barna az orra.
Marmagasság/súly: A marmagasság kb. 40,6 cm. szukáknál enyhe eltérés lefelé, kanoknál fölfelé megengedett.
Súly: A kívánatos súly kanoknál kb. 6,5 kg (kb. 14 font), szukáknál valamivel kevesebb.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
Alomszám: 3-6 kölyök
Várható élettartam: 11-13 év

Eredeti neve:Bedlington Terrier
Angol neve:Bedlington Terrier

Eredete
A bedlington terrier Nortumberland megye hasonló elnevezésű bányavidékéről kapta nevét. Mint tiszta helyi specialitás, kezdetben Rothbury terrier néven vált ismertté, mely a Hannys dombság környékéről származik, ahol a földesurak igen kedvelték a jó vadász terriereket.A fajta pontos eredete a homályba vész, feltehetően a bull- és dandie dinmont terrierből, valamint a vidravadász kutyából (Otterhound) és a whippetből tenyésztették ki.Egy bedlingtoni úr, Joseph Ainsley két saját tulajdonú Rothbury kutyáját, Coates Phoebe-t és Anderson’s Pipert párosította 1825-ben, s az ebben az alomban született kant, Ainsley’s Pipert nevezték elsőként bedlington terriernek. Habár Piper, és édesanyja, Phoebe is kisebb és könnyebb felépítésű volt a mai bedlingtonoknál, feljegyezték, hogy Piper már nyolchónaposan borzra vadászott, és egész életében folyamatosan dolgozott, a borzok, rókák, vidrák és más vadak legnagyobb bánatára. 14 éves korában, fogatlanul és szinte vakon, egy olyan borzot győzött le, mely már több más terriert megfutamított. Az angol fajtaklub, a National Bedlington Terrier Club 1877-ben alakult. Napjaink egyik népszerű szobakutyája.

 

Forrás: kutya.hu,kutya-tar.hu