Berni pásztorkutya

Berni pásztorkutyastandard (FCI 45)
Általános megjelenés: Hosszú szőrű, háromszínű, a közepesnél nagyobb, erőteljes és mozgékony munkakutya erős végtagokkal. Harmonikus és kiegyensúlyozott. 
Fontos arányok: A marmagasság és a testhossz aránya 9:10; inkább zömök, mint hosszú.
Magatartás és karakter (wesen): Magabiztos, figyelmes,éber és rettenthetetlen hétköznapi szituációkban. Ismerős emberekkel jóindulatú és ragaszkodó, idegenekkel szemben magabiztos és barátságos. Közepes temperamentumú, engedelmes. 
Fej: Erőteljes. Az agykoponya oldalról és elölről nézve kissé ívelt. Kifejezett, de nem túl erős stop. Kevésbé kifejezett homlokbarázda. erőteljes, középhosszú, egyenes fang.
Orrtükör: Fekete.
Ajkak: Kevésbé kifejezettek és feszesek, színük fekete.
Harapás: Erőteljes és teljes ollós harapás.
Szemek: Sötétbarnák, mandulaformájúak, feszesek szemhéjakkal.
Fülek: Háromszögletűek, a végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek, közép nagyok, nyugalmi állapotban laposan a fejhez simulnak. 
Nyak: Erőteljes, izmos, középhosszú.
Test: Erőteljes, kompakt.
Mellkas: Könyökig érő, széles, határozott elő mellel. Keresztmetszete széles és ovális.
Hát: Szilárd és egyenes. 
Ágyék: Széles és erőteljes.
Far: Finoman csapott.
Has: Nem felhúzott.
Farok: Dús szőrrel borított, legalább a csánkig érő. nyugalmi állapotban lelóg, mozgás közben lengetve a hát magasságában vagy kissé afölött hordott. 
Mellső rész: Inkább széles végtagállás, elölről nézve egyenes és párhuzamos.
Váll: A lapockák hosszúak, erőteljesek, ferdén elhelyezkedők, a testhez simulnak és jól izmoltak, a felkarral nem túl tompa szöget alkotnak.
Lábközép: Szilárd, szinte merőleges.
Mancsok: Rövidek, kerekek és zártak, a lábujjak jól íveltek.
Hátulsó rész: Hátulról nézve egyenes, nem túl szűk végtagállás. A hátulsó lábközép és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A farkaskörmöket el kell távolítani.
Comb: Meglehetősen hosszú, oldalról nézve a lábszárral határozott szöget alkot. Széles, erőteljes és jól izmolt.
Csánkízület: Erőteljes és jól izmolt.
Jármód: Térölelő, kiegyensúlyozott mozgás minden jármódban. A mellső végtagok szabadon előre nyúlnak, a hátulsó lábak erős toló mozgást végeznek. Ügetésben, elölről és hátulról nézve egyenes végtagvezetés.
Szőrzet: Hosszú, sima vagy enyhén hullámos. 
Szín: Mélyfekete alapszín, telt, barnás-vörös tűzéssel a pofán, a szemek felett, mind a négy végtagon és a mellkason, fehér jegyekkel az alábbiak szerint:
tiszta, fehér, szimmetrikus jegyek a fejen: fejfolt, mely az orr felé mindkét oldalon kiszélesedik a fangon. A fejfolt nem érhet a szemek feletti foltokig és a fehér jegyek a fangon legfeljebb a szájzugig érhetnek.
fehér, mérsékelten széles, összefüggő torok- és mellfolt
kívánatos: fehér a mancsokon és a farkvégen
megengedett: kis fehér tarkófolt
kis fehér folt a végbélnyílásnál
Marmagasság: Kanok 64-70 cm (ideális: 66-68 cm), szukák 58-66 cm (ideális: 60-63 cm).
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
finom csontozat
előre- vagy hátraharapás
több mint 2 P1 hiány, az utolsó zápfog (M3) figyelmen kívül hagyandó.
entrópium, ektrópium
beesett hát, magas far, lejtős hátvonal
kardfarok, megtört farok
kifejezetten göndör szőrzet
hibás mintázat és szín: hiányzó fehér jegyek a fejen, túl széles fejfolt vagy fehér jegyek a fangon, melyek a szájzugon túl érnek, nagy fehér tarkófolt, fehér nyakörv, fehér jegyek a mellső végtagokon, melyek kifejezetten a lábközép felénél túl nyúlnak (csizma), zavaróan aszimmetrikus jegyek a fejen és a mellkason, fekete foltok és csíkok a mellkas fehér részén, nem tiszta fehér (erős pigmentfoltok), barna vagy vörös beütés a fekete alapszínen
gyenge wesen, agresszivitás
Tenyésztésből kizáró hibák:hasított orr
kék szemek, nem egyszínű, foltos szemek
rövid vagy félhosszú szőr
hiányzó háromszínűség
nem fekete kabát
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve: Berner Sennenhund – Dürrbächler
Angol neve: Bernese Mountain Dog

Eredete
Nem kell különösen kifinomult esztétikai érzékkel rendelkezni ahhoz, hogy belássuk, miért a berni tett szert széles népszerűségre az amúgy igen mutatós és színeikben, rajzolatukban azonos svájci pásztorkutyák közül. Robusztus megjelenése, fekete-fehér-cser színű, dús bundája éppúgy a siker záloga volt, mint megbízható, nyugodt jelleme. A fajta megbecsüléséről sokat elárul, hogy hazájában a bernit tartó házak homlokzatán vagy kapuja felett mindig megtalálni a fajtát ábrázoló szobrocskát, mely büszkén hirdeti, hogy ebben az otthonban berni pásztorkutya lakik.Amint a fajta neve is mutatja, a négy svájci pásztorkutya leghosszabb szőrű tagja Bern környékén alakult ki. A hegyi pásztoroknak sokoldalú munkakutyákra volt szükségük. A négylábúak őrizték a házat és gazdájuk minden tulajdonát, beleértve a háziállatokat is, segédkeztek a nyájak, gulyák terelésénél, télen szánt, nyáron kis kocsikat húztak, és a gyerekekre is ők vigyáztak. A Bern közeli Dürrbachból különösen szép pásztorkutyák származtak, melyeket Dürrbachinak neveztek, de hamarosan fajtársaikat is ezzel a névvel illették. Az 1900-as évek elejétől már kiállításokon is szerepeltek, meglehetősen gyér sikerrel bár, de arra mégis jó alkalom volt ez, hogy olyan emberek is felfigyeljenek rájuk, mint Fritz Probst, akit teljesen lenyűgözött a rusztikus kutyák munkája, és később a fajta felkarolójává vált, valamint Albert Heim professzor, aki újfundlandik tenyésztésével foglalkozott, mégis szívén viselte a bernik sorsát. Az első dürrbachit 1904-ben vezették be a svájci törzskönyvbe, mely a fajta hivatalos elismerését jelentette. 1907-ben burgdorfban alakult meg a Dürrbach-klub és megfogalmazták az első fajtaleírást is. 1912-ben keresztelték át a klubot Berni Pásztorkutyaklubra Albert Heim javaslatára. Ettől kezdve, a többi svájci parasztkutya nevének mintájára, berni pásztorkutyának nevezték a fajtát, mely gyorsan népszerűvé vált egész Svájcban és hamarosan a szomszédos Németországban is. Ahogy népszerűsége emelkedni kezdett, lakhelye is megváltozott: székhelyét a vidéki majorságokból a városokba helyezte, és többé nem istállókban, hanem a tiszta nappaliban éjszakázott. Ez a fajta megbecsülés még ma is jellemző. Svájcban nem ritka, hogy 3-4 bernit is tartanak együtt, sőt esténként a kerti kutyákat is a házban szállásolják el. Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy kint igen szigorú szabályok vonatkoznak a kutyatartásra, és este a szomszédok nyugalmát nem zavarhatja kutyaugatás. Akárhogyan is, a berni nem lehetne oly népszerű, ha nem lett volna képes rugalmasan alkalmazkodni a városi élethez, és nem tudott volna sikeresen idomulni a megváltozott körülményekhez.

Tulajdonságai
A berni eredeti feladatköréből világosan látszik ami egyébként nevében is benne van , hogy a fajta pásztorkutya. Eredeti funkciója szerint kíséri és szemmel tartja a jószágot, és megvédi azt a különböző betolakodók támadásától, akárcsak gazdája házát és értékeit. Mivel a berni őseit mindig is nagyra tartották, joggal feltételezhetjük, hogy nem hiányozhattak belőle az őrző-védő tulajdonságok, hiszen enélkül bajosan láthatta volna el feladatát. Ennek ellenére a berni pásztor jelleme jelentősen eltér az azonos munkakörű kuvaszétól, komondorétól, kaukázusi, vagy közép-ázsiai juhászétól. Míg ez utóbbiak kifejezetten bizalmatlanok, elutasítóak, sőt esetenként agresszívak az idegenekkel, addig a berni jelzi ugyan a portára érkezőt, de alapvetően bizalommal fordul felé. A szilaj vadság kifejezetten hiba ennél a fajtánál. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a berni pásztorkutya sosem rideg tartásban, hanem mindig a gazdája mellett tevékenykedett, tehát szükség is volt rá, hogy kialakuljon benne az a fajta szociális érzék, amely nélkül alkalmatlan lett volna erre. Nem egyszerűen arról volt szó, hogy ne hajkurássza a csirkét, macskát stb., hanem tudjon viselkedni idegenek között is. Ahogy visszaszorultak és idővel eltűntek az alpesi lejtőkről a vadállatok, úgy vált a kutya munkanélkülivé, de mivel mindig az ember közelében szorgoskodott, viszonylag zökkenőmentesen vette fel új szerepkörét, a családi kutya funkcióját.

 

Forrás: kutya.hu