Bichon frisé

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
A bichon frisé szőrzetével sokat kell foglalkozni. Mindennap alaposan, egészen a bőrig át kell fésülni, s ha túl hosszúra nő, le is kell nyírni. Sok más ilyesmi szőrzetű kutyához hasonlóan, ezt a fajtát is sajátos stílusban nyírják – ezt a munkát célszerű egy kutyakozmetika szakembereire bízni. Havi két-három nyírás általában elegendő, de a kiállításokon versenyeztetett kutya szőrével ennél is sokkal többet kell törődni. A kiállítási bichon frisék nyírási stílusa országonként változó: az USA-ban például a verseny előtt megfürdetik a kutyát, majd a szőrét hajszárítóval formázzák meg, és teljesen kifehérítik. Franciaországban és Belgiumban viszont az számít jónak, ha az eb külseje természetesnek tűnik. Ezekben az országokban a szőrzet nem nyírható, s levágni is csak a mancsokon és az arcon szabad. A szőrzet fehérségének megőrzése érdekében tanácsos jó minőségű kutyasampont használni a fürdetéshez. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a szem körüli szőrszálak nem okoznak-e irritációt, és jó minőségű, speciális készítményt kell használni az elcsúfító könnyfoltok megelőzésére. A talppárnák közti szőrt le kell vágni, a karmokat röviden, a füleket tisztán kell tartani. A bichon frisé nem hullatja a szőrét, amit sok tulajdonos nagy előnynek tekint. Az elhalt és kilazult szőrszálak a keféhez tapadnak. Azok, akik nem szeretik a gondozatlan külsejű kutyákat, vagy akik már előre tudják, hogy nincs idejük, illetve kedvük az ilyen szőrzet ápolására, inkább más fajtát válasszanak; ezzel a kutyával ugyanis nagyon sok dolguk lenne.

Tanítása
Ezt a kutyát nagyon könnyű engedelmességre nevelni, mivel értelmes és szeret a gazdája kedvében járni. A legjobb eredmények vidám hangvétellel, következetességgel és a jó viselkedés jutalmazásával érhetők el.
Mozgásigénye: Mozgásigénye terén a bichon frisé jól alkalmazkodik a körülményekhez. Szeret játszani és hancúrozni, de ha ki kell hagynia egy-két napot, akkor jól elszórakozik egy labdával vagy más játékkal, s nem fog bosszantóan viselkedni. A lakásban többnyire békésen elvan.

Alkalmazásai
Mindig is népszerű társ volt, de régebben a cirkuszokban és a vásárokban is sokat szerepeltették. A kutyás sportok közül az ügyességi (természetesen a méretéhez igazított felszereléssel) és az engedelmességi próbák jöhetnek szóba – elég okos, engedelmes és ügyes ahhoz, hogy jól szerepeljen.

Alomszáma: 3-4 kölyök
Várható élettartama: 10-12 év

Származási hely:Belgium/Franciaország
Eredeti neve:Bichon à poil frisé
Angol neve:Bichon Frise

Eredete
Feltehetően a máltai selyemszőrű kutyából alakították ki más, kistermetű kutyák felhasználásával.

Teste
A bichon frisének jól fejlett mellkasa van, szépen kirajzolódó szüggyel és felhúzott horpasszal. Lágyéka széles, izmos és enyhén ívelt; a csípője széles, a fara kissé lekerekített. Farkát a háta fölé hajlítja, de soha nem kunkorítja fel. Könyöke a test közelében van. Lábai finom csontozatúak, egyenesek, egymástól eléggé távol állóak; az ízületeik szépen kirajzolódnak. Mancsai szorosak. A nyak viszonylag hosszú, s büszkén tartja a fejet.
Feje: A lapos koponya hosszabb, mint az arcorri rész; a stop enyhe, a szemöldökív alig látható. Ajkai vékonyak és eléggé feszesek. Állkapcsa lapos és nem túlságosan izmos. Lelógó füleinek vége előrehúzva az arcorri rész közepéig ér. Nagy és kerek (nem pedig mandulavágású) szemei vannak; a fehérjük egyáltalán nem látszhat.
Marmagassága: A maximális megengedett marmagasság 30 cm, de a kiállításokon az ennél kisebb egyedeket preferálják.
Marmagasság minimum: 20
Marmagasság maximum: 30
Testtömege: A bichon frisé mintegy 4 kg súlyú; ám a nehezebb, akár 7 kg-os egyedek sem ritkák.
Szőrzete: A finom, selymes szőrzet kis spirális csigákba csavarodva lóg; legalább 7-10 cm hosszúnak kell lennie. Ennek a fajtának nincs alj szőrzete.
Színei: Mindig fehér, néha enyhe krémszínű beütéssel. Az orrnak, az ajkaknak és a szemhéjaknak feketének kell lenniük, de a bőr többi részén is kívánatos az erős pigmentáltság. Minden bichonra jellemző az „udvar”, azaz a szem körüli széles, pigmentált terület. A szemek mindig sötét színűek.

Jelleme
A bichon Erisé érzékeny, kedves, társaságkedvelő, játékos és értelmes kutya. Alkalmazkodó és kiegyensúlyozott természetű, vidám beállítottságú eb. Az agresszivitás teljesen idegen tőle. Meglehetősen eleven, de nem szilaj. Általában igen erősen kötődik a gazdájához és a családjához, s néha nagyon rosszul tűri, ha egyedül hagyják. Erre persze nem is nagyon van szükség, hiszen annyira kicsi és jól alkalmazkodó, hogy gyakorlatilag bárhová el lehet vinni. Rendszerint keveset ugat.

Társas viselkedése
Társaságkedvelő kutya lévén olyan családban érzi magát a legjobban, amelyik mindenhová magával viszi. A többi kutyával, a más háziállatokkal és a gyerekekkel egyaránt remekül megfér. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de aztán nagyon lelkesen üdvözli őket.

 

Forrás: kutya-tar.hu