Bolognese

Vérmérséklete

Jelleme
Jó természetű, igen kiegyensúlyozott és barátságos kutya. Értelmes, általában engedelmes és készséges is; nagyon kedves, meglehetősen nyugodt és hűséges – e tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű társ lesz belőle, a szó legigazibb értelmében. A jól nevelt bolognesét a gazdája szinte bárhová magával viheti, s a kutya jól fog hozzá alkalmazkodni. Ha valami nincs rendben, vagy ha valami szokatlant hall, azt ugatással jelzi, egyébként azonban ritkán hallatja a hangját.

Társas viselkedése
Jól kijön a többi kutyával, s általában a többi háziállattal való kapcsolata is problémamentes. Nagyon szereti gazdája és családja társaságát, és többnyire rosszul tűri, ha egyedül hagyják otthon. Az idegenekkel szemben eleinte kissé tartózkodóan viselkedik.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
Ennél a fajtánál több különböző szőrzettípus ismert. A szabályos „nyitott” szőrzetű bolognese gondozása nem túl nehéz. Fürdetni csak ritkán kell, mivel a szőrzet szennytaszító tulajdonságú, s jó állapotban tartásához elég, ha hetente egyszer átkefélik. Azon bolognesék esetében azonban, amelyeknek van aljszőrzetük, vagy amelyek szőrzetének jellege egyéb tekintetben különbözik az előbbitől, jóval több gondozásra van szükség, ugyanis az ilyen egyedek szőre hajlamos a gubancolódásra. Az arcorri rész környékének szőrét minden bolognai pincsnél rendszeresen ki kell fésülni, és szükség esetén meg is kell mosni. A fajta szőrzetének egyik előnye, hogy nem hullik, elhalt szőrszálakkal a gazdája csak a kefe sortéi közt fog találkozni. A hallójáratokat tisztán kell tartani a szőrtől és a piszoktól; a talppárnák közt növő szőrt le kell vágni.

Tanítása
A bolognai pincs megnevelése általában nem okoz gondot. Ez a kutya gyorsan tanul, és szeret a gazdája számára dolgozni. A többi bichonhoz hasonlóan itt is a szelíd módszer a legcélravezetőbb – de a szelídség nem tévesztendő össze a következetlenséggel. A szigorú nevelés nem ajánlott, mivel csak feleslegesen felzaklatná a kutyát.

Mozgásigénye
Ez a kutya beéri átlagos mennyiségű mozgással, de hosszabb sétákra is szívesen elkíséri a gazdáját. Erősen kötődik a gazdájához, ezért nem valószínű, hogy magányos felfedezőútra indulna; mindig a közelben marad.

Alkalmazásai
A bolognese elég értelmes, készséges és ügyes ahhoz, hogy különféle kutyás sportokban vegyen részt, bár a fajta számára nem ez a legmegfelelőbb tevékenység. Régóta tartják hűséges társként – e feladat fontosságát nem szabad alábecsülni, s a kutya kiválóan látja el.

Divatkutya
A Bolognese külföldön is egyre közkedveltebb fajtává vált. A fajta kedvelõi klubokat alapítottak, mint pl. “Bolognese Club of America” vagy “United Kingdom Bologneses”, és nálunk, Olaszországban is alakult fajtaklub.

Alomszáma: 2-4 kölyök
Várható élettartama: 9-11 év

Származási hely:Olaszország
Eredeti feladata:Öleb.
Eredeti neve: Bichon Bolognese
Angol neve:Bolognese

Eredete
Bolognában tenyésztették ki, a máltai pincs és más törpekutyák segítségével.Egy igazán régi fajta.A Bolognese eredete a nagyon régi múltba nyúlik vissza. Kis hófehér félhosszú szõrû kutyáról már Aristoteles írásaiban is olvashatunk. A XI. Században a Bolognese nagy becsben tartott kutya a nemesi udvarokban. Kiváltságos ajándék volt királyoknak és udvarhölgyeiknek. Állandó lakói voltak például a Gonzaga és Medici család udvarában. Valószínû, hogy Giuliano de Medici egy Bologneset ajándékozott Simonetta Cataneonak a fiatalon meghalt szomorú sorsú firenzei szépségnek. A Bolognese a nemesség lassú eltûnésével majdnem kihalt. A második világháború után alig néhány példány maradt fenn. Mára azonban ismét rengeteg a bolognese.

Teste
A bolognese teste nagyjából négyzetes alakú. Tágas mellkasa a könyökéig ér, a bordák szépen íveltek. Háta egyenes. Meglehetősen széles marja a hát vonala fölé emelkedik. Lágyéka enyhén ívelt; széles fara kissé lejtős. Farka a farral egy vonalban tűzött, s a kutya a hátára hajlítva tartja. Mancsai oválisak, bár a hátsók sokszor inkább kör alakúak.
Feje: A feszes nyak ugyanolyan hosszú, mint a mérsékelt hosszúságú, enyhén boltozatos koponyájú fej. A koponya széles, főként a szemeknél; a stop és a tarkónyúlvány jól kirajzolódnak. A rövid és erős arcorri rész nem lehet hegyes, az orrnyereg egyenes. Hosszú fülei magasan tűzöttek; szemei nagyok és kerekek.
Marmagassága: A kanok marmagassága mintegy 27-30 cm, a szukáké 25-28 cm.
Marmagasság minimum: 25
Marmagasság maximum: 30
Testtömege: A bolognese tömege 2,5 és 4 kg között lehet.
Szőrzete: A szőrzet hosszú, igen sűrű, a testtől kissé elálló szálakból áll, amelyek az egész testen azonos hosszúságúak, csak az arcorri részen lehetnek rövidebbek. A fajtának nincs aljszőrzete.
Színei: A bolognai pincs szőre mindig hófehér, bár a halványsárga árnyalat vagy foltok megengedhetők. Az orrnak, az ajkaknak, a szemhéjnak, a karmoknak és a talppárnáknak feketének kell lenniük.

 

Forrás: kutya-tar.hu, bolognese.eoldal.hu