Border Terrier

A border terrier ápolása
Viszonylag kevés ápolást igénylő kutya, megkívánt esztétikáját, teljesen természetes kinézete biztosítja. Kemény, drótszerű szőrzetét hetente kell kefélni, és évente kétszer el kell vinni kutyakozmetikushoz, hogy megigazítsák a bundáját. Fürdetni minél ritkábban kell, mert a nedvesség csökkenti a bundájának szennyeződéstaszító tulajdonságainak hatékonyságát. De ne feledd, ez nem azt jelenti, hogy soha nem kell ápolni! Sokan alábecsülik a border terrier ápolási szükségleteit.

A border terrier betegségei
A border terrier hajlamos a Spike-kórra, amely kutya epileptoid görcsös szindróma néven ismert, örökletes betegség, az állatgyógyászat nem is olyan régen fedezte fel. Bár a görcsök és az epilepsziás jellegű rohamok a Spike-kór tünetei közé tartoznak, ez nem összetévesztendő az epilepsziával. A leggyakrabban metabolikus, neurológiai vagy izomrendellenességként emlegetik. Tünetei közé tartozik a szédülés, tántorgás, remegés, felborulás, túlzott vakarózás és a szokatlanul lassú járás. Lehet enyhíteni rajta gyógyszeres kezeléssel, de még nem találták meg a végleges gyógyírt.

Nevelési tippek
Dolgozó kutyaként a border terrier célja, hogy gazdája kedvében járjon, éppen ezért ezt a fajtát könnyű tanítani. Ugyanakkor különös figyelmet kell fordítani a szocializációjára, valamint a nagy zajhoz való hozzászoktatására, a túlzott félénkség elkerülése végett. A border terrierek örömére nem elsősorban trükkökre, hanem feladatok elvégzésére kell tanítani őket. Ennek a fajtának az a legjobb, ha a gazdi szeretetét és pozitív megerősítését élvezheti: A kemény bánásmód tönkreteheti az alapvetően boldog és lekötelezett személyiségét. A jóváhagyást és az elutasítást a hangunk segítségével kell jelezni, meg fogja érteni, hogy mit akarunk tőle.

Kinek ajánlják a border terrierrt?
A border terrier jó választás azoknak, akik házőrzőt szeretnének (bár nem feltétlenül őrző-védő kutyának számít; ugat, de nem agresszív). A potenciális tulajdonosoknak fel kell áldozniuk egy szép udvart ennek az aranyos kutyusnak, mivel a border terrierek szeretnek túrni. (A társasházban lakók is tarthatnak border terriert, amíg rengeteg szabadtéri mozgást tudnak neki biztosítani).
A border terrierek okos, szeretetreméltó, hűséges, minden lében kanál, nagyszerű kiskutyák. Ha biztosítják számukra az elegendő mozgást, és az állandó pozitív megerősítést, remek társak lehetnek.

Alomszám: 3-5 kölyök
Várható élettartam: 12-14 év

Border Terrier

Eredete
Az intelligenciájáról híres border collie-hoz hasonlóan a border terrier is kialakulási helyéről, az angol-skót határvidékről, a borderről kapta nevét. Bár két teljesen különböző típusú fajtáról van szó, nem csupán nevükben rejlik hasonlóság.A border terrier a border collie-hoz hasonlóan a kiállításokon is egyre nagyobb sikerekkel szerepel, s elképesztő pásztortulajdonságokkal rendelkező földijéhez hasonlóan napjainkban is kiemelkedő teljesítőképessége.A border terrier minden bizonnyal Nagy-Britannia egyik legősibb típusú terrierje. A határvidék farmerei, juhászai és sportvadászai generációról generációra gondosan ügyeltek arra, hogy megőrizzék kutyáik jellegzetes tulajdonságait. A XIX. század közepén szinte minden tanyán megtalálható a border terrier, hiszen a határ menti dombok elhelyezkedésükből kifolyólag mérföldekre minden lakott területtől csak úgy hemzsegtek a vidékre jellemző, igen erőteljes felépítésű rókáktól. A háziállatokat megvédendő, szükség volt egy olyan terrierre, mely hosszú lábával képes a lovat is követni, de azért elég kicsi ahhoz, hogy ha kell, a föld alatt is üldözze a rókát. Ezek az aktív, erős terrierek olyan bundával rendelkeztek, mely megvédte őket a szinte állandóan esős, párás időjárástól is.A border terrier ma is fáradhatatlan, roppant bátor kutya: nincs olyan fal, melyet ne tudna átugrani és olyan drótkerítés, melyen ne tudna átmászni. Szakértők véleménye szerint napjaink border terrierje alig változott a XIX. századi, határmenti terrierekhez képest. Míg a az Angol Kennel klub nem regisztrálta elismert fajtaként 1920-ban, a border terrier szülőföldjén kívül szinte ismeretlen volt a nagyközönség előtt, azonban a helyi mezőgazdasági egyesületek kiállításain mindig nagy számban szerepelt. Az Egyesült Államokban 1930-ban regisztrálták az első border terriert.Kiváló természetének és eszének köszönhetően a border terrier kiválóan alkalmazkodik a városi élethez, s megfelelő mennyiségű séta és foglalkoztatás (pl. agility) mellett rókák és lovak nélkül is boldogan él gazdájával. Társaságkedvelő, vidám kutya, korábbi munkakörülményeiből kifolyólag általában más állatokkal sem összeférhetetlen. Szőre igénytelen, könnyen gondozható. Kis mérete ellenére kiváló őrzőkutya is lehet.
A border terrier marmagasságát nem adja meg a standard; súlya általában 5-7 kilogramm között mozog. Sűrű, kemény szőrzete lehet vörös, búzaszínű, cser vagy szürke és kék színű, utóbbi kettő cservörös (tan) jegyekkel. Érdekesség, hogy a border terrier fejformája a vidráéhoz hasonlatos. A fajta hazánkban sem ismeretlen, bár nem nevezhető a legnépszerűbb terrierfajták egyikének; az állomány csupán alig néhány tucat kutyából áll.

Leírás
Feje hosszú, szögletes, szeme sötétbarna. Füle tőben előrebicsaklik, fordított V alakú. Törzse izmos, erőteljes. Végtagjai rövidek, egyenesek. Farkát kétharmadára kurtítják. Szőrzete durva, sűrű, drótszerű; a fején és az arcorri részén szakállt alkot. Színe vörös, fakó, szürke és cser vagy kék és kékes vörös.

 

Forrás: kutya-tar.hu , kutya.hu, haziallat.hu