Briard

Tulajdonságai
Bátorsága mellé fegyelmezettség is párosul, mely társulva gazdája iránti odaadó hűségével rendkívüli kutyává teszi. A fajta rajong a gyerekekért, ami talán nagyfokú játékosságának és vidám természetének is köszönhető. Intelligenciájára jellemző, hogy sok helyen vakvezető kutya ként is szolgálatban áll. Bár a hajdani bozontos pásztorkutyából napjainkra divatos luxusebbé nőtte ki magát azért elmondható róla, hogy nem igazán szobakutya. A sok mozgást szereti, szinte igényli.

Eredeti neve: Berger de Brie
Angol neve: Briard

Eredete
A franciák egyik legnépszerűbb fajtája, a briard avagy Berger de Brie történelmi múltra tekint vissza: ez nemcsak századokra visszanyúló eredetét, hanem a történelem nagy személyiségeinek életében betöltött fontos szerepét is jelenti. A briard képes volt egy nevezőre hozni ellenséges államférfiakat, ha nem is a politika, de legalább a kinológia terén. Feljegyzések szerint nemcsak Napóleon francia császárnak voltak briard típusú kutyái, de még az ő lemondását követelő La Fayette márki is e fajta szerelmese volt. 1785-ben Buffon 36 kötetes művében nemcsak leírja, de meg is nevezi a Chien de Brie-t, mely hosszúszőrű, legtöbbször fekete, nyájak őrzésére használt juhászkutya. Akkoriban Párizstól északra, a Szajna és a Marne közötti vidéken, Brie környékén két szőrtípusú juhászkutya volt ismert. Az egyiknek rövid szőre volt, a másiknak hosszabb, ún. kecskeszőre. 1896-ban, a Párizs környéki Villette vásárcsarnokában rendezett gyűlésen különítették el a két juhászkutya-változatot. A hosszúszőrű kutyákat, melyeknek a pofáját is hosszú szőr borította, Berger de Brie-nek nevezték el. Ettől az évtől létezik tehát hivatalosan a briard mint fajta. Az első standard 1897-ben született. A francia törzskönyvbe elsőként felvett briard egy Sans-Gène nevű fekete kan volt, aki 1882-ben született egy poitou-i juhásznál, tulajdonosa Bearn herceg volt. A második bejegyzett kan, Pathos szintén fekete volt, ő 1881-ben született. A fajta első tenyésztőjeként tartják számon Sauret marhakereskedőt (Du Berger kennel). Számára a jó terelőmunka mellett a szépség is fontos volt. A másik tenyészvonalat egy Verlinde nevű belga kinológus indította, De la Hulpe kennelével. Sokat tett a fajtáért Raoul-Duval asszony De Montjoie kennele is. 1909-ben megalakult az első briard klub is: a Les Amis du Briard. Az I. Világháború alatt természetesen megtorpant a fajta fejlődése, a II. Világháború után pedig csupán 250 briard lehetett Franciaországban, de a fajta létszáma nagyon hamar gyarapodásnak indult.

Briard standard (FCI 113)
Általános megjelenés: rusztikus, fordulékony, izmos, arányos kutya, élénk és éber mozdulatokkal. Kiegyensúlyozott természetű, sem nem agresszív, sem nem félénk.
Hibák: Agresszív, nehézkes, félénk, közömbös.
Méret: Kanok 62-68 cm, szukák 56-64 cm.
A testhossznak nagyobbnak kell lennie a marmagasságnál, a briard hosszúkás kutya.
Hibák: Kvadratikus kutya nem kaphat kitűnő minősítést. 68 illetve 64 cm-nél magasabb méret.
Kizáró hibák: A minimális magasságnál kisebb illetve a maximálisnál 2 centiméterrel nagyobb méret. A minimális magasságot nem elérő kutyák nem kaphatnak tenyészthető minősítést.
Fej: erős, hosszú, kifejezett stoppal, mely egyforma távolságra fekszik az orrhegytől és a nyakszirtcsonttól. A fejszőrzet szakállt és bajuszt képez, a szemöldök enyhén elfedi a szemeket.
Hibák: Rövid vagy túl hosszú fej, diszharmónia a fang és a koponya között, a fej aránytalan a testhez képest, annyira dús fejszőrzet, hogy a fej formája nem felismerhető. Nem elégséges szakáll, bajusz és szemöldök. Túl határozott vagy hiányzó stop.
Kizáró hibák: A fent nevezett hibák fokozott mértékben.
Homlok: Nagyon enyhén lekerekített.
Hibák: Túl lapos, túl erősen lekerekített, túl széles, a szemek felé lejtő.
Orrhát: Egyenes.
Hibák: Túl hosszú, túl keskeny, túl rövid, görbe.
Fang: Sem nem keskeny, sem nem hegyes.
Hibák: Hegyes, keskeny vagy túl széles, lelógó ajkak.
Orr: Inkább szögletes mint kerek, az orrtükör mindig fekete, erőteljes, nagy orrlyukakkal.
Hibák: Kicsi orrtükör, összenyomott, hegyes, nem fekete színű, foltos pigmentáltság nyomai.
Kizáró hibák: Barna vagy világosabb orrtükör, nem egységes, hiányos pigmentáltság.
Harapás: erős, fehér fogak, szabályos záródással.
Hibák: Egy hiányzó metszőfog. Töredezett fogak, enyhe előre- vagy hátraharapás, a záródás elvesztése nélkül. Egy hiányzó előzápfog. Két hiányzó metszőfog. Két hiányzó előzápfog.
Kizáró hibák: erős előre- vagy hátraharapás, a záródás elvesztésével. Több mint két hiányzó P4 vagy három, bármilyen hiányzó fog.
Szemek: Vízszintes, nyílt, inkább nagy, nem résnyire nyitott szemek. Sötét színűek, intelligens és nyugodttekintettel. Szürke színű egyednél a szürke szemszín nem büntetendő.
Hibák: Túl kicsi, mandulaformájú vagy világos szemek.
Kizáró hibák: Nem egyforma színű szemek, félénk tekintet, túl világos szín.
Fülek: Magasan tűzött, lehetőleg kupirozott és felálló fülek. A vágatlan fül inkább rövid és nem fejhez simuló. Egyforma minőségű kutyáknál a kupirozott, felálló
fülűt kell előnyben részesíteni. A vágatlan fül hossza nem lépheti túl a fejhosszt, inkább valamivel rövidebb, mindig sima és hosszú szőrrel borított.
Hibák: Túl hosszú vagy rosszul hordott fülek, túl rövid szőrzet.
Kizáró hibák: Befelé csavarodó vagy túl mélyen, a szemvonal alatt tűzött fülek, rövid szőrzet, természetes álló fül, porc implantáció.
Összmegjelenés: Izmos, a vállaktól jól elkülönülő nyak
Hibák: Túl hosszú, túl vékony vagy túl rövid nyak.
Mellkas: Széles (egy tenyérnyi két könyök között), hosszú és a könyékig lenyúló.
Hibák: Túl keskeny, nem kellőképpen vagy túlságosan lenyúló. Nem elég hosszú, túl lapos vagy túl erősen ívelt bordák.
Hát: Egyenes.
Hibák: Enyhén csapott hát vagy pontyhát.
Far: Kissé ferde, enyhén lekerekített.
Hibák: Túl ferde vagy túl egyenes far, a far kifejezetten magasabb, mint a mar.
Végtagok: Jól izmoltak, erőteljes csontokkal, merőlegesek a talajra.
Hibák: Rossz végtagállás, laza vállak, enyhén kiforduló végtagok, gyenge mellső lábtőizület vagy túl egyenes mellső lábközép, lábujjak. Rossz vállszögelés, rövid szőr a végtagokon, vékony végtagok, gyenge csontok.
Kizáró hibák: Súlyos hiba álló testhelyzetben.
Csánk: Nem túl közel fekszik a talajhoz, és olyan módon szögelt, hogy a hátulsó lábközép szinte merőleges a talajra.
Hibák: Túl távol, vagy túl közel fekszik a talajhoz. Rossz szögelés.
Kizáró hibák: Súlyos hiba álló testhelyzetben.
Farok: kupirozatlan, dús szőrzettel borított, a végén kampót képez, mélyen és nem oldalra fordítva hordott. A csánkig ér vagy annál maximum 5 centiméterrel hosszabb.
Hibák: Kissé rövid, nem képez kampót, túl rövid szőrzet. Messze a hátvonal felett, a has alatt, mozgás közben is a has alatt hordott farok.
Kizáró hibák: A hát felett hordott gyűrűs farok vagy merőlegesen lefele hordott (meredek) farok. Operáció nyomai, melyek a farok tartás korrigálásra engednek következtetni.
Mancsok: erősek, kerekek (a macska- és a nyúlmancs közötti forma).
Hibák: Túl hosszú, túl egyenes és lapos, kifelé vagy befelé forduló, nem elégséges szőrzet.
Kizáró hibák: Súlyos hiba álló testhelyzetben.
Köröm: Fekete.
Hibák: Szürke körmök.
Kizáró hibák: Fehér körmök.
Talppárnák: Kemények.
Hibák: Nem elasztikus, túl lapos, túl puha.
Lábujjak: Zártak.
Hibák: Nyitott, túl hosszú, túl lapos lábujjak.
Szőrzet: Sodort, hosszú, száraz (kecskeszőrzet), enyhe aljszőrzettel.
Hibák: Nem eléggé száraz, enyhén göndör. Hiányzó aljszőrzet. Túl rövid szőrzet. Finom szőrzet.
Kizáró hibák: 7 centiméternél rövidebb szőrzet, puha vagy gyapjas szőrzet.
Szín: Minden egységes szín megengedett, az alább megnevezettek kivételével. A sötét színek előnyben részesítendők. Nem tekintendő kétszínűségnek egy enyhén világosabb árnyalat a szőrszálak végén, mely nem más, mint a depigmentáció kezdete. Az ilyen színnek ugyanolyan árnyalatúnak kell lennie, csak valamivel világosabbnak (sötét fakó-világos fakó, sötét fekete-kimosott fekete, sötét szürke-világos szürke, stb.) A fakó színnek meleg árnyalatúnak és egységesnek kell lennie, nem lehet sem világos, sem kimosott.
Hibák: Fekete túl sok vörös árnyalattal, nem megfelelően meleg árnyalatú fakó szín, fehér mellfolt. Túl erősen füstös, szinte kabátot képezően. Nagyon világos vagy kimosott fakó szín.
Kizáró hibák: Fehér, gesztenye- vagy mahagóni barna színű, kétszínű szőrzet, fehér mellcsík, fehér szőrzet a lábujjakon. Fakó füstös kabáttal. Túl világos színek.
Megjegyzés: Kétszínűségnél a bőr színére kell figyelni, mely a sötét részen kékes, a világos részen rózsaszín.
Farkaskarmok: Dupla farkaskörmök a hátulsó végtagokon. A bár nagyon jó típusú, de csak egy farkaskarommal rendelkező egyedek nem tenyészthetők. A dupla farkaskaromnak két csontos, körömmel ellátott részből kell állnia, a lehető legközelebb kell a földhöz képest elhelyezkednie, hogy jobb talajfogást eredményezzen.
Hibák: Túl magasan (a lábközép felénél) elhelyezkedő farkaskarom, a két lábujjkarom hiánya. Az egyik csont hiánya a dupla farkaskaromban.
Kizáró hibák: Egyszerű (nem dupla) farkaskarom. A dupla farkaskarom hiánya. Két csont hiánya egy farkaskaromban, még ha a karmok meg is vannak. Egy-egy csont hiánya a dupla farkaskarom mindkét részében, még ha a karmok meg is vannak.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
Testtömeg: 35 kg
Alomszám: 8-10 kölyök
Várható élettartam: 12-14 év

 

Forrás: kutya.hu, haziallat.hu, kutya-tar.hu