Bukovinai pásztorkutya

Viselkedés: Nagyon hűséges, szereti a gyerekeket kiegyensúlyozott, nyugodt, , idegenekkel bizalmatlan, kiváló nyájőrző kutya, bátorsággal teli és nagyon harcias az esetleges ragadozókkal szemben (medve, farkas, hiúz). Ugatása erős, mély tónusú, nagyon nagy távolságról is hallható van, ezzel jelzi az idegen emberek vagy a vadállatok közeledtét. Éjjel járőrözik a nyáj vagy az őrzött terület körül.
Fej: Masszív, kissé a hát vonala felett hordott. Az agykoponya megfelelő szélességű, szemből nézve kissé domború, oldalról nézve majdnem lapos, az agykoponya és az orr felső vonala enyhén összetartó. A koponya szélessége kanoknál 16-18 cm, szukáknál 15-17 cm. A járomcsont megfelelően fejlett, a nyakszirtcsont kissé kivehető. A stop mérsékelten kifejezett. Az arcorri rész csonkakúp alakú, az agykoponyával azonos hosszúságú, jól fejlett, kissé vékonyodik a vége felé, de soha nem hegyes. A pofák nem kiemelkedőek. Az orrtükör jól fejlett, széles, fekete. Az ajkak: vastagok, jól illesztettek, erősen pigmentáltak. Az állkapcsok erősek, a fogazat komplett, egészséges és jól beágyazott, fehér fogakkal, ollós harapás, a harapófogó-harapás megengedett.
Szemek: A fej méreteihez képest kicsik, mandulavágásúak, ferdék, gesztenyeszínűek vagy kicsit világosabbak, soha nem sárgák. A szemhéjak jól pigmentáltak.
Fülek: Viszonylag magasan tűzöttek, V alakúak, lelógók és jól a pofához simulók, a végük kissé lekerekített. A fülvágás tilos.
Nyak: Megfelelő hosszúságú, vastag és erős, redőmentes.
Törzs: Masszív, erőteljes, a felső vonal vízszintes. A mar kissé kiemelkedő. A hát jól alátámasztott és nagyon izmos. Az ágyék erős nagyon izmos. A far izmos, a farok felé enyhén lejtős. A mellkas széles és mély, eléri a könyököt, a bordák jól íveltek. A has kissé megemelkedett.
Farok: Elég magasan tűzött, nyugalmi állapotban lelógó, eléri vagy akár meg is haladja a csánkot, figyelő állapotban vagy mozgás közben, sarló alakban felemelkedett, túlléphet a hát vonalán, a farokvágás tilos.
Végtagok: erős csontozatúak. Az elülső végtagok elölről és oldalról nézve jó szögelésűek, a lapockák hosszúak, erősek és dőltek, jól illesztettek, nagyon izmosak, a lapocka-karcsont szög 100-110 fok. A felkar megfelelően hosszú, nagyon izmos. A könyök jól közelített, könnyed mozgású. Az alkar erős és nem túl hosszú, a lábtő: szilárd. A lábközép rövid, oldalról nézve kissé dőlt. A mancsok oválisak, zártak, erős, fekete vagy szürke karmokkal. A hátulsó végtagok nagyon izmosak és erősek, jó szögelésűek. A comb megfelelően hosszú, nagyon izmos, a combcsont és a lábszárcsont szöge kb 110 fok. A lábszár megfelelő hosszúságú, izmos. A csánk oldalról nézve széles és megfelelő szögelésű, hátulról nézve a test középső síkjával párhuzamos. A lábközép robosztus, határozott, tökéletes szögeléssel, a farkasköröm nem hiba. A mancsok oválisak, zártak és erősek, fekete vagy szürke karmokkal.
Mozgás: Szabályos és szabad, elölről és hátulról nézve a végtagok egyenes vonalban mozognak, az ügetés közepes amplitúdójú, ez a kedvelt jármód. A keresztező vagy túl magas lépés hibának számít.
Bőr: Vastag, feszes, sötétszürke.
Szőr: A fejen és a végtagok elülső felületén rövid, a testen dús, egyenes, vastagabb és erősebb, az aljszőrzet rövidebb, dúsabb és világosabb, a nyakon hosszabb és gallért alkot, a végtagok hátulsó élén közepes zászlót képez, a farkon dús, hosszabb és vastagabb.
Szín: A klasszikus színezet a fehér alapon jól körülhatárolt foltok, amelyek lehetnek ordas, csíkos vagy fekete, színűek, a végtagokon megengedettek a fekete vagy más színű, apró foltok (spricceltség). Az egyszínű: tiszta fehér vagy tiszta fekete megengedett de nem kívánatos.
Méret: A marmagasság kanoknál 68-78 cm, az ideális 71-75 cm. Szukáknál 64-72 cm, az ideális 66-68 cm. A testtömeg a marmagassággal arányos.
Hibák: Bármely eltérés a fent leírtakhoz képest, a büntetésük arányos legyen a hiba mértékével. Túl finom vagy túl nehézkes felépítés, nem kellően elkülöníthető nemi jelleg, foghiány (P1 kivételével), vágott fül és/vagy farok, túlsúly vagy gyenge kondíció. Összefilcesedett vagy túl rövid (kevesebb, mint 6 cm), illetve túl hosszú szőr (több, mint 9 cm), a gallér vagy a végtagokon a zászlók hiánya. Görbe, gyűrű alakú farok, nyitott, kifelé vagy befelé forduló mancsok, kifelé álló könyök, nehézkes mozgás.
Súlyos hibák: Fajtaidegen jelleg, kerek, kidülledő szemek, felálló egyenes fülek, nyerges vagy túl hosszú hátvonal. Nagyon rövid szőr, göndör vagy a standardtól eltérő szerkezetű szőr, sárga vagy kétféle színű szemek, tehénállás.
Kizáró hibák: Agresszív vagy félős viselkedés, atipikus jelleg, előre- vagy hátraharapás, metszőfog vagy szemfog hiánya, albinizmus, a standardtól eltérő szín, hiányzó vagy csökevényes farok, kanoknál 65 cm alatti vagy 80 cm feletti, szukáknál 62 cm alatti vagy 75 cm feletti marmagasság. Kanoknak követelmény a két normális, teljesen leszállt here.

Eredeti neve: Ciobanesc Romanesc de Bucovina
Angol neve: Bucovian Shepherd Dog

Eredete
A Román Kinológiai Egyesület (Asociatia Chinologica Romana – AChR) Románia területén háromféle hegyi pásztorkutyát különböztetett meg. Közülük kettő – a kárpáti pásztorkutya és a mioritic – ma már az FCI által is elismert fajta. A harmadik, a bukovinai pásztorkutya, amely a Kárpátokban alakult ki, bukovina területén, Románia északkeleti részén. A fajta szelekciója és kialakítása kitüntetett figyelemnek örvendett, ez vezetett az aktuális típushoz. Ebben a régióban a fajta egyedeit nagy sikerrel használják a nyájak és a tulajdon őrzésére. Az AChR az első standardot 1982-ben adta ki, 2001-ben aktualizálta. A jelenlegi standard 2002. 03. 29-i kiadású, az 1987-es jeruzsálemi FCI általános gyűlésen kiadott modell szerint hozták létre. Az FCI elfogadta 2004. szeptember 18-19-én.

Bukovinai pásztorkutya standard
Rendeltetése: juhok és szarvasmarhák őrzésére használt hegyi pásztorkutya, kiváló őrkutya.
FCI besorolás: II fajtacsoport – Pincherek, schnauzerek, molosszoidok, svájci havasi kutyák és egyéb fajták. Szekció: Molosszusok, hegyi típus, munkavizsga-kötelezettség nélkül.
Általános megjelenés: Nagytestű kutya, impozáns megjelenésű, félelmetes és büszke, a nemi jelleg jól elkülöníthető.
Fontos arányok:
– Az agykoponya és az arckoponya aránya 1:1
– A testhossz kicsivel több, mint a marmagasság, a lapocka és a vállcsont szöge kb. 100-110 fok.

Forrás: kutya.hu