Chesapeake Bay Retriever

Alkalmazása
A Chesapeake Bay retrievert kezdettől fogva vadászkutyának tenyésztették, elsősorban kacsavadászatra. De a vadászat más területein is jó teljesítményre képes. Otthonának télen igen zord klímája miatt a tenyésztők mindig nagy figyelmet fordítottak a teljesítőképességre és az egészségre .Így a chessyknek bátornak, vízkedvelőnek és az időjárással szemben különösen érzéketlennek kellett lenniük, hogy feladatukkal a zord tengerben is megbírkozzanak. Specialitása a vízből való apportírozás. Egy régi leírás szerint: „nem remeg, mint a szetter, nem rázogatja mellső lábát, mint a vizes spániel; egyet rázkódik csupán, és olajos bundája tüstént megszabadul a víztől és a jégtől.” Elengedhetetlen volt a kiváló szaglás is, hogy a kutya nehéz körülmények között is megtalálja a megölt vagy csak megsebesített vadat. Intelligenciája és hatalmas kitartása lehetővé teszi, hogy a vadászat minden helyzetében helyt álljon, és messzemenően önállóan dolgozzon. Ha megtalálta a vadat, óvatosan kellett vinnie, hogy azt sértetlenül vigye gazdájához. Tehát minden retrievernek, a chessynek is igen puha szájúnak kell lennie. Amerikában nemcsak vadászkutyaként, de a ház és az udvar őrzőjeként is alkalmazták. Ezért mutat egyértelmű őrző-védő hajlamot, és idegenekkel szemben inkább tartózkodó. Egygazdás ill. egycsaládos kutya.Mint mindegyik retriever, élete végéig tanulékony és játékos. Élénk, értelmes, bátor, önálló. Elsősorban vadászkutya, de intelligenciája, robusztussága, kitartása és kiváló szaglása miatt a kutyakiképzés minden területén használható. Amerikában kábítószer-kereső kutyaként is alkalmazzák, sőt Alaszkában egy Chesapeake-fogat is eredményesen vett részt szánhúzó versenyeken.

Marmagasság: kan 58-66 cm, szuka 53-61 cm
Testtömeg: kan 29,5–36,5 kg, szuka 25–32 kg
Alomszám: 6-8 kölyök
Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve: Chesapeake Bay Retriever
Angol neve: Chesapeake Bay Retriever

Eredete
A fajta története 1807-ben az amerikai Maryland állam partjainál kezdődött. Egy hallal megrakott kereskedőhajó Új-Foundlandról Dél-Angliába menet erős viharba került. Véletlenül a közelben tartózkodott egy marylandi hajó, a “Canton”, amelynek sikerült a bajba került angol hajó legénységét, beleértve két St. John’s kölyökkutyát is, megmentenie. Az amerikai hajó kapitánya megvette a hajó tulajdonosa számára, tenyésztés céljából. A St. John’s kutyák termete közepesen nagy volt. Rövid, különösen vastag, “vízálló” bundájuk lehetővé tette, hogy mostoha időjárási körülmények között, jeges vízben is vadászhassanak velük. E tulajdonságuk és apportírozó kedvük miatt keresett vadászkutyák voltak.Amikor az Amerikai kapitány ismét tengerre szállt, a két kutyát Chesapeake Bay-i vadászoknak adta át. A vöröses bundájú kant Sailornak, a fekete nőstényt Cantonnak hívták. Chesapeake Bay gazdag vadállománya miatt kedvelt vadászterület volt. A vadászoknak megbízható, különösen robusztus kutyákra volt szükségük a télen igen mostoha időjárás miatt. Sailort és Cantont új tulajdonosai továbbtenyésztették. Azonban nem egymással pároztatták őket,hanem valószínűleg flat coated retrieverekkel, szetterekkel, pointerekkel és ír vízi spánielekkel. Mivel a tenyésztésnél elsősorban az egészség és a munkabírásvolt különösen fontos, s a külső csekély szerepet játszott, Sailor és Canton utódai igen különbözőek voltak, és eltérő neveket is kaptak (Gunpowder River Dog, Otter Dog, vagy Chesapeake Buy Duck Dog).A Chesapeake Bay retriever származási helyéről kapta nevét, s mint minden retriever, az FCI nyolcas csoportjához tartozik. A retriever elnevezés az angol “to retrieve” (visszahozni, apportírozni) igéből származik. Albert Rea earlje alapította 1918-ban az Amerikai Chesapeake Clubot, s F. Richmonddal és W. Orr-al együtt a sztenderdet is kidolgozta, hogy a fajta lassanként egységes külsőt nyerjen. Ugyanebben az évben az Amerikai Kennel Club felvette tagjai sorába az Amerikai Chesapeake Clubot, és elfogadta a sztenderdet. A fajta fő elterjedése ma is az USA. 1934-ben 103 kutyát regisztráltak, 1985-ben már hétezret. A Chesapeake Bay retriever az Európába vezető utat csak 1936-ban találta meg, amikor Seton earlje az első chessyket Angliába importálta. Igen elterjedt a fajta a skandináv államokban, míg a többi európai országban kevés példány él.

Leírás
Nagy termetű, erőteljes kutya. Feje nagy, szeme világossárga, füle lelóg. Háta feszes, mellkasa széles és mély. Végtagjai egyenesek, izmosak. Farka közepes hosszúságú. Szőrzete vastag, kb. 3 cm hosszú. A sötétbarnától a sárgásbarnáig mindenféle színárnyalatban tenyésztik.

 

Forrás: retriever.hu, kutya-tar.hu