Cseh terrier

Társas viselkedése
Ez a barátságos kutya jól kijön a többi kutyával éppúgy, mint a macskákkal és más háziállatokkal. A gyerekekkel mindig kimondottan kedves. Az idegenekkel szemben kissé óvatos, de ha a szocializációja megfelelő volt, ezt a viselkedést nem viszi túlzásba.

Szőrzetápolási igénye
A cseh terrier óriási előnye, hogy nem vedlik. A szőrzete persze növekszik, ezért rendszeresen nyírni kell; csak a has és a lábak szőrzetét, valamint a szakállat, a bajuszt és a szemöldököt hagyják hosszúra. A családi kutyaként tartott cseh terriert évente általában négyszer kell így trimmelni. A szőrzet minőségétől függően a hosszabb szőröket hetente kétszer vagy többször kell kikefélni, majd a gubancok elkerülése érdekében át is kell fésülni. A talppárnák között és a hallójáratban fejlődő szőrt el kell távolítani. A kiállításokon szerepeltetett kutyák szőrzete több ápolást igényel.

Tanítása
Ezt a fajtát nem túlzottan nehéz nevelni. Értelmes kutya, szívesen jár gazdája kedvében. Fontos, hogy a kölyök minél több emberrel és állattal találkozzon, s különféle helyzeteket tapasztaljon meg, mivel így kiegyensúlyozott felnőtt kutya lesz belőle.

Mozgásigénye
A cseh terrier átlagos mennyiségű mozgást igényel. Szeret hancúrozni és játszani, de az erdei és mezei sétákat is kedveli. Ha a gazdája olykor kénytelen kihagyni egy-egy napot, attól sem esik kétségbe. Feltétlenül oda kell rá figyelni, mivel szívesen elcsavarog, bár ha jó volt a nevelése, akkor gazdája hívására mindig visszatér.

Alomszáma: 4-6 kölyök
Várható élettartama: 10-14 év

Eredeti neve: Ceský Teriér
Angol neve: Cesky Terrier
Származási hely: Csehország vagy Szlovákia
Eredeti feladata: Rókák és egyéb kártevők ellen használt vadászkutya.

Teste
A cseh terrier teste mérsékelten hosszú. Hátvonala az izmos far fölött enyhén ívelt. Fara erősen fejlett, viszonylag telt és ívelt. Nem túl magasan tűzött farka 18-20 cm hosszú; nyugalmi állapotban a kutya lelógatja vagy sarló alakban felgörbíti. Bordái szépen íveltek, hasa enyhén felhúzott. A cseh terrier válla igen izmos. Könyöke sem befelé, sem kifelé nem fordul. Törzsének kerülete a könyök mögött mérve ideális esetben 44-45 cm. Lábai függőlegesek és párhuzamosak, az ízületek szépen kirajzolódnak. Mancsai viszonylag nagyok, a lábujjak íveltek; a mellső lábon valamivel nagyobbak, mint a hátsón. Erős nyaka mérsékelten hosszú, ferdén álló. Kissé tokás, de lebernyege nincs.
Feje: Feje hosszú, de arányos a testével. A stop látható, de nem túl erős. Az orrnyereg egyenes. A tarkónyúlvány és a szemek közti barázda alig észrevehető. A háromszögletű, közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek és lelógok, így eltakarják a hallójárat nyílását. A szemek mérsékelten nagyok, viszonylag mélyen ülők, és szinte teljesen eltűnnek a szemöldökök mögött. A cseh terrier harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű.
Marmagassága: 25 és 32 cm között változik. A kanok ideális magassága 29 cm, a szukáké 27 cm.
Marmagasság minimum: 25
Marmagasság maximum: 32
Testtömege: Nem lehet könnyebb 6 kg-nál, és nem lehet nehezebb 10 kg-nál.
Szőrzete: A kutya sűrű, hosszú szőrzete selymesen csillog és enyhén hullámos. A fejen hosszú szakáll és szemöldök fejlődik. A cseh terriert a fajtára jellemző stílusban trimmelik.
Színei: Leggyakoribbak a kékesszürke különböző árnyalatai. A világosbarna ritkább, de szintén elfogadható. Mindkét színnél megengedettek a fejen, a nyakon, a szügyön, a hason, a lábak alsó részén és a farok alatt előforduló fehér, sárga vagy szürke rajzolatok. A fehér gallér és farokvég is elfogadható. A kékesszürke cseh terrier születésekor még fekete, a tejeskávészínű kutya pedig csokoládé-barna színű szőrzettel jön a világra. A szőrzet színe aztán idővel megváltozik. A végleges szín néha csak kétéves korra alakul ki.

Jelleme
A cseh terrier értelmes, jóindulatú, kiegyensúlyozott, kedves és barátságos kutya. Nagyon jó az alkalmazkodókészsége, ezért a városi lakásban és vidéken egyaránt jól érzi magát. A lakásban békésen viselkedik, a szabadban azonban előbukkan jellemének sportos, bátor és kitartó oldala. A félterrier-versenyeken indított kutyák többségével ellentétben a cseh terrier meglehetősen engedelmes, szelíd és készséges. Kiváló a szaglása.

 

Forrás: kutya-tar.hu