Csivava

Vérmérséklete

Jelleme
Ez az aprócska mexikói kutya értelmes, éber, játékos és egy kicsit makacs természetű. Általában eléggé magabiztos, sőt néha túlságosan is vakmerő. Rendszerint különösen erősen kötődik egy személyhez, de az egész családdal jól kijön.

Társas viselkedése
A csivava általában békésen együtt tud élni a többi kutyával, bár nyilvánvaló, hogy verekedés esetén nem lehet ellenfél nagyobb és erősebb rokonai számára. Jól együtt tud élni a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Az idegenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet; többnyire nem kedveli az olyan ismeretlen személyeket, akik túlzottan bizalmaskodóan bánnak vele – és ezt egyértelműen tudomásukra is hozza. A gyerekekkel jól megfér, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Mivel a nagyon kicsi gyerekektől nem várható el, hogy e tekintetben felelősségteljesen viselkedjenek, ez a fajta jobban illik azokhoz, akiknek már nagyobb gyermekeik vannak.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
A csivava szőrzete nem igényel túl sok ápolást. A rövid szőrű változatot elég egyszer-egyszer átkefélni egy puha gumikefével. A hosszú szőrű kutyák bundáját sörtekefével és fésűvel kell rendbe szedni, de itt sincs szükség túl gyakori törődésre. A szembe időnként megfelelő készítményt kell cseppenteni a csúf könnyfoltok megelőzése vagy csökkentése céljából. Rendszeresen ellenőrizni kell, nem fogkövesek-e a fogai, és a fiatal kutyáknál arra is oda kell figyelni, hogy az új fogak rendesen fejlődjenek. A karmait röviden kell tartani. Ez a kutya eléggé érzékeny lehet a hidegre, a nedvességre és a huzatra – nedves időben nem árt kis kabátot adni rá.

Tanítása
Mivel apró termete miatt nem sok kárt tud tenni, általában nem is nagyon törődnek a nevelésével. Ez nagy hiba, nemcsak a gazda, hanem a kutya szempontjából is. A csivava rendszerint igen értelmes kutya, gyorsan meg tudja tanulni a parancsokat, sőt élvezi is a tanulást. A megfelelő nevelésnek és szocializációnak jó hatása van jelleme fejlődésére.

Mozgásigénye
A csivava annyira apró, hogy többnyire éppen eleget mozog a lakásban is; e tekintetben tehát nem számít különösebben igényesnek.

Alkalmazásai
Ez a fajta nagyszerű választás azok számára, akik kis lakásban élnek. A gazdája bárhová könnyen magával viheti, és az etetése sem fogja nagyon megviselni a pénztárcáját. Sajnos a csivavára sokszor csupán afféle furcsaságként tekintenek, és az emberek hajlamosak elfeledkezni arról, hogy igazi kutyáról van szó – kutyaszerű szükségletekkel.

Alomszáma: 2-4 kölyök
Várható élettartama: 9-12 év

Származási hely: Mexikó
Eredeti feladata: Öleb.
Eredeti neve: Chihuahueño
Angol neve: Chihuahua

Eredete
Származása vitatott: egyes források szerint a kínaiakkal jutott el Mexikóba, más szakkönyvek azt állítják, hogy az aztékok vagy a toltékok alakították ki a fajtát a spanyol hódítók kis termetű kutyáiból. Nevét a mexikói Chihuahua államról és városról kapta.

Teste
A csivava igen kicsi kutya. Testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Háta vízszintes és lapos, mellkasa szépen ívelt. A magasan tűzött farok lapított alakú, a közepén vastagabb, mint a tövénél, majd a vége kihegyesedik. A kutya vagy hurokba hajlítva felemeli, vagy visszahajlítja úgy, hogy a vége a hátát érje. A farok nem kunkorodhat. A mellkas nagyjából a könyökig ér. A mellkas legmélyebb pontja és a talaj közti távolságnak meg kell egyeznie a mellkas legmélyebb pontja és a mar legmagasabb pontja közti távolsággal. A has felhúzott. Válla erősen hátrahúzott, könyöke a test közelében van. Lábai erősek és egyenesek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Mancsai ovális alakúak, a lábujjak egymástól meglehetősen távol vannak, de azért nem szétterpesztettek. Nyaka enyhén ívelt.
Feje: A fej nagy, de a testtel arányos. A pofák és az állkapocs karcsúak. A koponya kissé ki-púposodóan boltozatos. Homloka széles és nagyon legömbölyített. A stop határozott. A rövid arcorri rész egyenes és enyhén keskenyedő. Az ajkak feszesek. A nagy, széles fülek viszonylag alacsonyan tűzöttek. A nagy, kerek szemek egymástól távol vannak, teltek és igen kifejezők; nem dülledhetnek ki. A fültő, a stop és a két szem közti egyenes középpontja ugyanazon a vízszintes síkon helyezhető el. A csivava harapása ollószerű vagy harapófogószerű.
Korábban elfogadott volt a fontanella, azaz a teljesen be nem nőtt fejtető, ma viszont már a kiállításokról és a tenyésztésből is kizáró hibának számít.
Marmagassága: A marmagassága 16-20 cm, de a standard szerint ezt nem, csak a tömeget kell figyelembe venni.
Marmagasság minimum: 16
Marmagasság maximum: 20
Testtömege: A csivava a világ legkisebb kutyafajtája, a súlya mindössze 1500 és 3000 gramm közötti. Az 500 gram alatti és 3000 gramm feletti súlyt a szépségversenyeken hibának tekintik és a kutyát kizárják.
Szőrzete: Kétféle szőrzetváltozata van: rövid szőrű és hosszú szőrű. A rövid szőrű csivava sima, lágy és fényes szőrzete rásimul a testére; ideális esetben alj szőrzete is van. A szőrszálak valamivel hosszabbak a nyakon és a farkon, míg a fejen és a füleken rövidebbek. A hosszú szőrű csivava szőrzete valamivel lágyabb és finomabb szerkezetű, mint a rövid szőrű változat bundája és rendelkezik aljszőrzettel. E szőrzet lehet sima vagy enyhén hullámos, az aljszőrzet nem lehet vastag. A szőr hosszabb a deréktájon, a farkon, a nyak körül (gallér) és a mellső lábak hátsó oldalán; viszont rövidebb a pofán, a homlokon és a lábak elülső oldalán.
Színei: Minden szín és színkombináció megengedett, kivéve a merle. A szemek sötét színűek. Elfogadott a világosabb szem, viszont nem kívánatos; kiállításon hátrányt is jelent. A fajtánál olykor rubinvörös szem is előfordul – ez a csivava egyik sajátos vonása.

 

Forrás: kutya-tar.hu