Drenti vizsla

Tulajdonságai
Intelligens, nyugodt és békés állatok, alkalmazkodóképességük egészen rendkívüli. Saját hazájukon kívül, elsősorban Nyugat-Európában ismertek és kedveltek. Svédországban és Dániában gyakori szereplői a cross-country versenyeknek, de alkalmasak a családi kutya szerepre is.

Alkalmazása
A drenti vizslák lelkesen és ragyogóan apportírozó, önállóan dolgozó, de engedelmes ebek.Elsősorban a szárnyas vadászatnál használják, de vízi munkáját is dicsérik.

Marmagasság: 55-63 cm

Testtömeg: 20 kg

Alomszám: 4-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve: Drentsche Patrijshond
Angol neve: Drentsche Partridge Dog

Eredete
Holland fajta. A XVI. századi spanyol spánieleket is az ősei között tartja számon. A fajtát később pointerek és az angol szetterek keresztezése révén szilárdították meg. 1943-ban alakult meg a Drentse Patrijshond Klub, amely azóta is a drenti vizsla további fejlődésén fáradozik.

Leírás
Nagy termetű, a német hosszú szőrű vizslára emlékeztető kutya. Feje vizslaszerű. Szemeik vágása ovális, színe borostyán sárga. Az orruk viszonylag nagy és barna. Füle lelóg, a vége lekerekedik. Törzse hosszú. Végtagjai párhuzamosak, erős csontozatúak. Farka a csánk alá ér, lelóg, a vége kissé felkunkorodik. A drenti vizslák elegáns, közepesen hosszú, de nem hullámos szőrt viselnek, amelynek színe fehér alapon barna foltos. Szőrzete a fülén, a has alján és a lábai hátulsó részén, valamint a farkán hosszabb.

 

Forrás: kutya-tar.hu, kutya.hu