Drótszőrű griffon

Tulajdonságai
Élénk, értelmes, tanulékony. Gyengéd és büszke, kitűnő vadász, nagyon ragaszkodó a gazdájához és területéhez, melyet figyelmesen őriz a betolakodóktól. Gyerekekkel gyengéd.

Alkalmazása
Kiváló orrú és jól fejlett apportírozó képességgel megáldott vadászkutya. Elsősorban fácánvadászatokon jeleskedik, de vízimadarak felkutatására, jelzésére is alkalmas. Minthogy nem nagy területek bejárására való, ideális segítője idősebb sportembereknek.

Marmagasság: kan 55-60 cm, szuka 50-55 cm
Testtömeg: 23-27 kg
Alomszám: 5-8 kölyök
Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve: Griffon d’arrêt à poil dur Korthals
Angol neve: Wire-haired Pointing Griffon Korthals

Eredete
Francia fajta. Habár írásos feljegyzések már 1545-ben említést tesznek griffonszerű kutyákról, a mai drótszőrű griffon kitenyésztése tulajdonképpen Hollandiában kezdődött az 1873-as évvel, és egy akkori fiatal vadász és sportember nevéhez kötődik, akit ma Eduard Karel Korthals néven ismerünk.

Leírás
A drótszőrű griffon külsejét tekintve megfelel az általános vizslatípusnak. Törzse valamivel zömökebb felépítésű, s lába némileg rövidebb. Feje hosszúkás, szeme sötétbarna vagy sötétsárga, füle lelóg. Jellegzetes szakálla és sűrű szemöldöke van, mely a szemet körülveszi de nem takarja el.
Fej
Nagy és hosszú, kemény szőrzet borítja, jól fejlett szakállal és szemöldökökkel.A koponya nem túl széles, a koponya tető párhuzamos az orrháttal. A stop nem kihangsúlyozott. Az orrtükör mindig barna, az orrész hosszú négyzetes, hossza a koponyával megegyező, enyhe kosorr. A szemek sötétbarnák vagy sötétsárgák, nagyok és kerekek, a szemöldök körülveszi a szemeket de nem takarhatja el. A szemeknek értelmet kell kifejezniük. A fülek közepesen hosszúak, laposak, szemmagasságban tűzöttek, lelógok, rövidebb-hosszabb szőrrel borítottak.
Nyak
Mérsékelten hosszú, toka és lebernyeg nélkül. Törzs – A törzs határozottan hosszabb mint a marmagasság, 1/20-ad vagy 1/10 -eddel. A hát egyenes, erős. Az ágyéktájék jól fejlett, a mell mély, nem túl széles.Farok – Vízszintesen hordott, a farok hegye lehet kissé felálló, vastagabb szőrrel borított. A farok semmi esetre sem lehet megtört. Általában harmadára vagy negyedére kurtítják. Végtagok – A mellső végtagok egyenesek, vastag szőrrel borítottak, mozgásban mindig párhuzamosak. A vállak jól kötöttek, inkább hosszabbak, erősen ferdék. A hátsó végtagok hosszúak és izmosak, jó szögelésekkel, sűrű vastag szőrzettel borítva. A mancsok kerekdedek, ívelt, erőteljes ujjakkal.
Szín és szőrzet
Kívánatos az acél szürke gesztenyebarna foltokkal tarkítva, vagy a barnán spriccelt. Megengedett viszont a fehér barna vagy a fehér narancs színű foltokkal. Fekete szín viszont nem lehet a szőrzetében. A szőrzet kemény, drótos, vaddisznóra emlékeztető tapintással, soha nem lehet göndör vagy gyapjas. Az aljszőrzet finom.

 

Forrás: kutya-tar.hu, aprotuti.hu