Drótszőrű isztriai kopó

Tulajdonságai
Jó szimatú, szívós, fáradhatatlan kezes. Ezek a horvát kutyusok igazán kedvesek, szófogadóak, könnyen képezhetőek, szelídek és nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz.

Alkalmazása
A drótszőrű isztriai kopók vadnyúl- és rókavadászatra specializálódott vadászkutyák, bár vérebként sem utolsók – sőt! Fizikai adottságaik kellően alkalmazkodtak az Isztriai-félsziget terepéhez. A vadászat pedig a vérükben van.

Marmagasság: 46-58 cm

Testtömeg: 16-24 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve:Istarski Ostrodlaki Gonič
Angol neve:Istrian Wire-haired Scent Hound

Eredete
Jugoszláv fajta; származása ismeretlen. Nyilvánvalóan a Balkánon alakult ki.A Horvátország isztriai térségéből származó rövid- és a drótszőrű kopók történelme párhuzamosan fut egymással, de sajnos a drótszőrűek mindig is kevesebb rivaldafényt kapott. Egyrészt azért, mert a művészek a sima szőrű egyedeket jobban kedvelték, mert véleményük szerint a drótszőrű nem volt olyan megnyerő, vonzó. Azonban 1896-ban már részletekbe menően írnak a fajtáról, és egy évtizeddel később az ún. “Barbini” régióban már kereskednek is velük.

Leírás
A drótszőrű isztriai kopók robosztus testfelépítésű, nagyon erős csontozatú kutyusok. Feje hosszú, keskeny. Orrtükre fekete. Szeme sötétbarna. Füle viszonylag hosszú, lelógó. Háta egyenes, ágyéka rövid, izmos, fara széles, enyhén csapott, mellkasa mély. Végtagjai erőteljes csontozatúak, párhuzamosak, egyenesek. Farka közepes hosszúságú, lelóg. Szőrzete hosszú. Színe hófehér, a fülek narancssárgák, homlokát narancssárga csillag díszíti.

 

Forrás: kutya-tar.hu , royalcanin.hu