Drótszőrű magyar vizsla

Fontos méretarányok:
– a testhossz kissé meghaladja a marmagasságot
– a mellkasmélység valamivel kisebb, mint a marmagasság fele
– a fang valamivel rövidebb, mint a fejhossz fele

Viselkedés és jellem:
Hűséges, könnyen tanítható, önérzetes, a durva bánásmódot nem tűrő fajta. Vezetőjével kapcsolatot tart, szenvedélyesen kereső, kitartó, jó orrú, szilárdan álló.

TESTFELÉPÍTÉS

1. Fej
Agykoponya:
Koponya: Mérsékelten széles, enyhén domború. A fejtetőt enyhe homlokárok választja ketté középen, a mérsékelten fejlett nyakszirtcsonttól a stop felé. A szemboltívek közepesen fejlettek.
Stop: Mérsékelt
Arckoponya:
Orrtükör: Széles és jól fejlett orrtükör minél tágabb orrlyukakkal. Az orrtükör sötétebb árnyalatban harmonizál a szőrzet színével.
Fang: Tompa, nem elhegyesedő, erős állkapcsokkal, nagyon izmos. Az orrhát egyenes.
Állkapocs/Fogak: Erős állkapcsok tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, a felső metszőfogsor hézag nélkül zár az alsó fölé. A fogak csaknem egyenesen állnak az állkapocsban; a fogképlet szerinti 42 egészséges foggal.
Pofa: Erős, jól izmolt.
Szemek: Kissé oválisak, közepes nagyságúak. A szemhéjak jól a szemgolyóra simulnak. Tekintete élénk, értelmes. A szemszín a szőrzet színével harmonizál, a sötétbarna szemek részesülnek előnyben.
Fülek: Kissé hátul és középmagasan tűzöttek. A fül lebenye finom, a pofához simul, lefelé kerekített V-alakban végződik. Füle valamivel rövidebb, mint a rövidszőrű magyar vizsláé.

2. Nyak
Középhosszú, az összképpel harmonizáló. A tarkó nagyon izmos és enyhén ívelt. A toroktájék száraz.

3. Törzs
Mar: Kifejezett és izmos.
Hát: Szilárd, jól izmolt, feszes és egyenes. Az izomzatnak fednie kell a tövisnyúlványokat.
Ágyék: Rövid, széles, feszes, izmos, egyenes, vagy kissé ívelt. A hát és az ágyék közti átmenet feszes és tömör.
Far: Széles és megfelelően hosszú, nem röviden csapott, a farok felé enyhén lejt, jól izmolt.
Mellkas: Széles és mély, jól kifejezett, izmos és közepesen telt előmellel; lehetőleg messzire hátranyúló szegycsonttal. A szegycsontnak és a könyökizületnek azonos magasságban kell lennie. A bordák mérsékelten íveltek. A hátsó bordák jól lenyúlóak.
Alsó vonal: Elegáns ívben enyhén felhúzottan halad hátrafelé, feszes.

4. Farok
Középmagasan tűzött, tövénél vastag, azután elvékonyodó. Azokban az országokban, ahol a törvény kurtítási tilalmat nem ír elő, a vadászatra való felhasználás érdekében 1-ed részét levágják. Ha a farok nem kurtítható, akkor a csánkig ér, kissé kard alakban hordja. Mozgás közben vízszinteshez közel megemeli. A farok szőrrel jól, és vastagon fedett.

5. Végtagok
Elülső rész:
Általános: Elölről nézve a végtagok párhuzamosak, oldalról nézve függőlegesek és jól a test alá helyezettek. Jó csontozat és erős izomzat jellemzi.
Lapocka, váll: A lapocka hosszú, dőlt és hátrafelé laposan felsimul. Mozgás közben rugalmas. Erős, száraz izomzat. A lapocka és a felkar között jó szögellés.
Felkar: Lehetőleg hosszú, és jól izmolt.
Könyök: Testhez simuló, de nem odapréselt, sem kifelé, sem befelé nem fordul. A felkar és az alkar között jó szögellés.
Alkar: Hosszú, egyenes, megfelelően izmolt. Erős, nem durva csontok.
Elülső lábtőizület: Száraz, feszes.
Elülső lábközép: Rövid, csak nagyon enyhén dőlt.
Elülső mancsok: Kissé oválisak, szorosan egymáshoz fekvők, megfelelően boltozatos, erős lábujjakkal. Erős, barna színű karmok. Kemény, ellenálló, palaszürke talppárnák. Állás és mozgás közben a mancsok párhuzamosak.
Hátulsó rész:
Általános: Hátulról nézve a végtagok egyenesek és párhuzamosak. Jó szögellése, erős csontok.
Comb: Hosszú és izmos. A medence és a comb között jó szögellés.
Térd: A comb és a lábszár között jó a szögellés.
Lábszár: Hosszú, izmos és inas. Hossza közel azonos a comb hosszával. Jó szögellés a lábszár és a hátulsó lábközép között.
Csánk: Erős, száraz és inas, aránylag alacsonyan helyeződő.
Hátulsó lábtő: Függőleges, rövid és száraz.
Hátulsó mancsok: Kissé oválisak, szorosan egymáshoz fekvők, megfelelően boltozatos, erős lábujjakkal. Erős, barna színű karmok. Kemény, ellenálló, palaszürke talppárnák. Állás és mozgás közben a mancsok párhuzamosak; ugyanolyanok, mint az elülsők.

6. Mozgás
Jellegzetes járásmódja a lendületes, könnyed, elegáns, térölelő ügetés nagy tolóerővel, és ennek megfelelő előrelépéssel. Mezei kereséskor kitartó vágta. A hát szilárd, a felső vonal nem tér el a vízszintestől. Jól felegyenesedett tartás. A poroszkálás nem kívánatos.

7. Bőr
Feszes, redőket nem képez, jól pigmentált.

8. Szőrzet
Drótszőrű, testhez simuló, erős szálú, sűrű és fénytelen. A fedőszőr 2-3 cm hosszú, az aljszőr sűrű és víztaszító. A hosszú szőrzet nem rejtheti el a test formáit. Erőssége és sűrűsége révén a szőrnek a lehető legjobb védelmet kell nyújtania az időjárás hatásai és a sérülések ellen. A végtagok alsó részein, a mellkas és has alsó részein puhább, rövidebb és kissé vékonyabb; a fejen és fülön rövidebb és egyúttal sötétebb; sűrű, de nem puha a szőrzet.
A kiálló szemöldökök hangsúlyozzák a stopot. Ez, és az erős, de nem túl hosszú /2-3cm/, lehetőleg kemény szakáll a fang mindkét oldalán kiemelik a határozott arckifejezést. A nyakér két oldalán V-alakú kefék találhatók.
Szín: A zsemlesárga különböző árnyalatai. A fül egy árnyalattal sötétebb lehet, egyébként egységes. Vörös, barnás és világos árnyalatok nem kívánatosak. Kisebb fehér folt a mellen, vagy a toroktájékon, melynek átmérője nem lehet nagyobb, mint 5 cm, valamint fehér tűzések az ujjakon nem számítanak hibának. Az ajkak és a szemhéjak színe megegyezik az orrtükör színével.

9. Méret
Marmagasság:
Kanok: 58-64 cm
Szukák: 54-60 cm
A marmagasság növelése nem cél, kívánatos a középméretekre való törekvés. Azonban a statikus és dinamikus egyensúly és a szimmetria sokkal fontosabb, mint a centiméterekben kifejezett méretek.

10. Hibák
Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, amely értékelésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

11. Kizáró hibák
– A nemi jellegtől való durva eltérés
– Nem típusos fej
– Foltos orrtükör
– Lógó, vagy nyáladzó ajak
– Előre-, vagy hátraharapás, keresztharapás valamint ezek összes átmeneti formája
– Egy, vagy több fog hiánya: a metszőfogak és/vagy szemfogak, a 2-4. előőrlők, és/vagy az 1-2. őrlők közül, kettőnél több P1 hiánya; az M3-masokat nem veszik figyelembe. A nem látható fogak hiányzó fognak számítanak.
– A fogsoron kívüli plussz fogak
– Farkastorok, nyúlszáj
– Világossárga szemek, nagyon laza szemhéjak. Entropium, Ektropium, Distichiasis /kettősen helyezett szempillasor/
– Kifejezett nyaklebernyeg
– Fattyúköröm
– Súlyosan hibás mozgás
– Vékony szőrzet. Hiányzó aljszőr. Hosszú, puha, selymes, gubancos, göndör vagy gyapjúszerű szőr. Hiányzó kefe a végtagokon.
– Nem típusos szőrzet
– Sötétbarna vagy viaszsárga szín /akár a bőrön, akár a nyálkahártyán/. Tarkaság. Nem egységes szín, 5 cm-nél nagyobb mellfolt.
– Fehér mancsok
– Pigmenthiány a bőrön, a szemhéjakon és az ajkon egyaránt.
– 2 cm-nél nagyobb méretbeli eltérés
– Mindenfajta ideggyengeség

Utólagos megjegyzés:
A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.

 

Angol neve: Hungarian Wire-haired Pointing Dog
Származási hely: Magyarország

Eredete
A drótszőrű magyar vizsla fiatal fajta, hiszen alig félévszázada jelent meg a magyar nemzeti vadászkutya-fajták palettáján. Létrehozásának gondolata abból indult ki, hogy a kiváló képességű, rövid szőrű magyar vizsla a téli nagy hidegben, havas, vizes, nehéz terepeken megérdemelne egy védőruhát. Egy “erős sűrű drótszőrt” a mindenes drótszőrű német vizslához hasonlóan. Ez az elképzelés az 1930-as évek elején látott napvilágot, nagy vitát indított el a vizslás vadászok körében. A vita tulajdonképpen arról szólt, kell-e és ha igen, milyen legyen a leendő új fajtaváltozat. Meglepően egyetértettek abban, hogy ha lesz, akkor annak magán kell viselnie, hordoznia a rövid szőrű magyar vizsla jellegét. A drótszőrű magyar vizsla a XX. század harmincas éveiben a drótszőrű német vizslával való keresztezés révén alakult ki. Fajtajegyei azonosak a rövid szőrű magyar vizsláéval.1966-ban az F.C.I. önálló fajtaként fogadta el a drótszőrű magyar vizslát, mint a rövid szőrű magyar vizsla fajtaváltozatát.

FCI besorolása:
VII. csoport Vizslák
1. szekció Kontinentális vizslák
Munkavizsgára kötelezett

Felhasználása
A vizsla sokoldalúan használható vadász-munkakutya. Mezőn, erdőben és vízben egyaránt használhatónak kell lennie; az alábbi jellemző tulajdonságokkal rendelkezik:
– kiváló szaglás
– határozott vadmegállás
– apportkészség
– az úszónyom célratörő, a víz szeretetével párosuló követése
A nehéz terepet, és a szélsőséges időjárási viszonyokat egyaránt jól tűri. Munkabíró vadász-munkakutya minőségében a lövéstől és a vadtól való félelem, a vadmegállás illetve az elhozási készség éppúgy nem kívánatos, mint a vízszeretet hiánya. Problémamentes természete és alkalmazkodóképessége miatt lakásban is könnyen tartható.

Általános megjelenés:
Élénk, zsemlesárga színű, száraz és szikár, a rövidszőrű magyar vizsláénál robosztusabb testfelépítésű. Megjelenése egy mindenes vizsla kitartását, munkabírását és igénytelenségét tükrözi.

 

Forrás: kennelclub.hu, kutya.hu