Fehér-fekete francia kopó

Leírás
A fehér-fekete francia kopó nagyméretű kutya, kiegyensúlyozott testfelépítésű, testtartása előkelő. Pofája a koponyához képest hosszú, a test a vállaktól a farig mért hossza megegyezik a marmagassággal. Feje a testtel arányosan eléggé hosszú, ám sosem túl nagy vagy robosztus. Tartása elegáns, tekintete kifejező. Koponyája enyhén domború és inkább keskeny, a nyakszintnél jellegzetes, ám nem túlzott kidudorodással, melynek köszönhetően a koponya nem tűnik teljesen laposnak. Szemöldökének íve enyhén kiemelkedik. Stopja enyhén hangsúlyos. Orra lehet kissé íves, orrtükre fekete, orrlyukai tágasak. Ajkai enyhén szögletesek, a felső ajak épp, hogy rálóg az alsóra. Szeme sötét, tekintete intelligens és bizalomgerjesztő. Fülei a szemekkel egyvonalban helyezkednek el, enyhén pödört. Előrehúzva legalább az orrig ér. Nyaka hosszú és erős, olykor a nyak alatt egy kis lebernyeggel. Háta hosszú, lágyéka izmos, fara enyhén lejtős. Mellkasa inkább mély, mit széles, a könyökig leeresztett. Bordái hosszúak, és inkább laposak, mint ívesek. Hasa enyhén felhúzott. Farka a tövénél elég vastag, viszonylag magasan tűzött. Mellső lábai a testtel egyvonalban helyezkednek el, erősek és laposak. Vállai hosszúak, ferdék és lejtősek. Könyöke a testhez közel áll. Alkarja függőleges, felkarja oldalról nézve enyhén lejtős. Lábfeje hosszú és lejtős. Hátsó lábai hátulról nézve párhuzamosak. Felső combjai hosszúak és meglehetősen izmosak. Csánkja igen alacsonyan helyezkedik el, erős és enyhén íves. Lábfeje hosszú és lejtős. Mozgása könnyed és ruganyos. Bőre a fehér szőr alatt fehér, a fekete szőr alatt fekete, olykor kék vagy halványkék színű, bőr alatti foltokkal a hason és a belső combokon. Szőre rövid, erős és sűrű. A bunda színe kötelezően fehér-fekete, fekete köpennyel, a testen többé-kevésbé jól elosztott fekete szőrzettel, illetve fekete, kékes vagy akár cser foltokkal, ám az utóbbi kizárólag a combokon megengedett. A szemek felett, a pofákon, a szemek alatt, a fülek alatt és a farok tövénél egy halvány cser színű pötty található. Magassága kanok esetében 65-72 cm, szukák esetében 62-68 cm, plusz-mínusz 1 cm eltérés megengedett.

Tulajdonságai
Jó szimata, szorgalma, komolysága és jellegzetes hangja okán szívesen alkalmazzák szarvas vadászatra. Barátságos kutya, szereti az ember közelségét, és könnyű vele bánni.

Eredeti neve: Chien Français Blanc et Noir
Angol neve: French White and Black Hound
Származási helye: Franciaország

Eredete
A francia kopót nagyvadakra történő vadászatra tenyésztették ki. A jó szimatú, jellegzetes hangú kutyák engedelmes segítőtársak és könnyen tanulnak. Három fajtája a trikolór, a fehér-fekete és a fehér-cser francia kopó. A francia kopó eredeti neve Chien d’Artois (artois-i kutya), a mai fajtát egy francia kopó és egy francia vizsla keresztezésével tenyésztették ki az Észak-Franciaországban található egykori Artois tartományban. A fehér-fekete francia kopót a gascon-saintonge-i kopótól eredeztetik, melynek távoli ősei már a 16. században megjelentek. A mai fajta a 19. század második felében, a Poitevinnel és a gascon-saintonge-i kopóval való keresztezéssel alakult ki. Jelenlegi formáját 1957-ben nyerte el. Eredetileg csak vadászatokon alkalmazták: a kutyák falkában, emberi irányítást követve vadásztak szarvasra és más nagyvadakra.

 

Forrás: kutya.hu