Francia vízikutya

Tulajdonságai
Energikus, szabad szellemű. Nem félénk, de nem is agresszív és minden körülmények között lojális a gazdijához. Ez a kutyafajta nagyon szereti a vizet, főként vízi munkájáról nevezetes, de a vadászoknak is kitűnő társuk, mivel nagy lelkesedéssel vadászik szárnyasra. Nagyszerű vadkacsavadász. Jól bírja a hideg vizet és szívesen megmártózik benne, az időjárástól függetlenül. Bátor, szívós, fáradhatatlan, engedelmes kutya.

Marmagasság: 45-60 cm

Testtömeg: 15-25 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve: Barbet
Angol neve: French Water Dog

Eredete
A barbet egy francia eredetű kutyafaj, a vízikutyák atyjának tartják. A barbetnek számos más neve ismert, mint például a barbet vízi spániel, Griffon D’Arret A Poil Laineux és a francia vízikutya.A nevük a francia „barbe”- ből ered, ami „szakáll”-t jelent. Ezek a kutyák több száz éve ismertek, a legrégibb francia fajtának tartják és egyben őket tartják a vízikutyák ősének is.

Leírás
Nem túl elegáns, kissé torzonborz megjelenésű állat. Kinézetük a portugál vízikutyáéra hasonlít, vagy egy nagyobb fajta uszkárra, mely szintén vízikutya . Feje szögletes, szeme sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Háta hosszú, egyenes, ágyéka széles, fara kissé lejtős, mellkasa széles és mély. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete hosszú, kissé göndör. Színe fekete, szürke vagy sárgásbarna, fehér foltokkal. Hosszú, fényes szőrzetük, mivel vízikutyáról beszélünk, előnyükre válik. Különleges kinézetük miatt sajátos gondozást igényelnek. Rendszeres kefélés illetve átfésülés szükséges bundájuk ápolása érdekében, mivel szőrük csomósodásra hajlamos.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu