Golden Retriever

Vérmérséklete

Jelleme
A golden retriever rendkívül társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és magabiztos kutya. Kedves és engedelmes természete van; eléggé visszafogott és teljesen békés. Nagyon keveset ugat, igen jól alkalmazkodik és remek a szaglása. Kifejezetten értelmes, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Érzékenyen reagál a szidásra és a lakásban uralkodó hangulatra, s nem szeret egyedül maradni. Általában szeret beleugrani a vízbe, és imád mozogni is.

Társas viselkedése
Ez a fajta remekül kijön a többi kutyával; még a kanok is gond nélkül képesek együtt élni. Az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okoz problémát, bár ehhez megfelelően alapos szocializáció szükséges. A golden retriever nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában; túl szelíd ahhoz, hogy tiltakozzon, ezért a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a kicsik ne piszkálják túl sokat a kutyát. Egyes példányok éberen és óvatosan fogadják az ismeretlen látogatókat – ám ők jelentik a kivételt, mivel a legtöbb golden retriever nagyon szereti az embereket, így a szívesen látott és a hívatlan látogatókat egyaránt barátságosan fogadja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
E kutya szőrzetét rendszeresen kell kefélni és fésülni, különösen az összetapadásra hajlamos helyeken, például a deréktájon. A talppárnák közt növő szőrt bizonyos időszakonként le kell nyírni, különben ágdarabok, kavicsok és hasonló idegen anyagok akadhatnak bele. A füleket is gyakran kell ellenőrizni, és szükség esetén le kell nyírni a fül lebenye alatt, a hallójárat nyílása körül növekvő szőrt is; ezzel megakadályozható a hallójárat elzáródása, ami idővel gyulladássá fajulhatna. Évente egyszer ajánlatos elvinni egy színvonalas kutyakozmetikába, hogy lenyírják a szőrét. A kiállításokon versenyeztetett kutya szőrzete jóval több ápolást igényel; a versenyek előtt szinte kötelező a nyírása.

Tanítása
A golden retriever gyorsan tanul, és amit egyszer megtanult, arra egész életében emlékezni fog. Soha nem szabad gorombán bánni vele, mivel az árthat érzékeny természetének. A képzésnek változatosnak és következetesnek kell lennie; a fő hangsúlyt a helyes viselkedés jutalmazására kell helyezni.

Mozgásigénye
Ez a kutya jól alkalmazkodik a körülményekhez, de rendszeresen ki kell vinni a szabadba sétáltatni vagy játszani. A golden retriever igen kitartó eb, s nagyon szeret a szabadban lenni. Általában szeret úszni és apportírozni, és persze imádja a hosszú sétákat a természetben. Felnőttkori méretének elérése után nyugodtan csatlakozhat gazdájához a mindennapos futóedzéseken.

Alkalmazásai
A golden retriever nagyon népszerű kutya szinte az összes kutyás sportban, mint a labdázás (flyball), az engedelmességi vagy az ügyességi próbák. Világszerte nagyon sok ilyen kutya dolgozik mentőkutyaként vagy vakvezetőként. Kiváló szaglásának köszönhetően a nyomkeresésben is nagyszerű eredményeket érhet el. A legtöbb golden retriever igen ügyesen látja el eredeti feladatát, a vízi vadak apportírozását is, bár e kutyák többségét ma már családi kedvencként tartják.

Alomszáma: 7-9 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Eredeti neve: Golden Retriever
Angol neve: Golden Retriever
Származási hely: Anglia

Eredete
A golden retriever története Lord Tweedmouth nevéhez kötődik, aki első sárga retrieverét, Nous-t 1864 júniusában vásárolta Brightonban. A lord birtoka, Guisachan a Tweed folyó mentén feküdt. Ezen a környéken élt egykor a Tweed Water Spaniel. Nous-t egy ilyen vízispániellel, Belle-lel pároztatták. Tőlük született Crocus, Cowslip, Primrose és Ada. Cowslipet ismét egy spániellek fedeztették, majd egy tőlük származó kölyköt Adával. A lord a sárga színű kutyákat preferálta, és elsősorban vonaltenyésztést alkalmazott. Nous és Cowslip többször is szerepelt egy-egy törzskönyvön. A XIX. század végére a golden retrieverek nagyon népszerűvé váltak Angliában. 1913-ban szerepeltek először külön osztályban a kiállításokon mint golden vagy yellow retrieverek. A Kennel klub is ebben az évben ismerte el hivatalos fajtaként, majd 1920-ban nyerte el a fajta végleges elnevezését mint golden retriever.Egészen 1952-ig, amikor megtalálták a Lord Tweedmouth által vezetett törzskönyvet, sokan azt hitték, hogy a golden retriever orosz cirkuszosok kutyáitól származik, akiket a Lord 1858-ban látott szerepelni Brightonban. A legenda szerint ezek az intelligens ebek annyira megtetszettek Guisachan urának, hogy mind a nyolcat megvette, és tenyésztésbe fogta. A teóriát Lord Tweedmouth unokaöccse, Earl of Ilchester cáfolta meg a megtalált törzskönyvvel, melybe 1835 óta a Guisachan birtok minden kutyáját bejegyezték, ámde orosz kutyák nem szerepeltek benne. Mindaddig a Nous nevű kutyáról is azt hitték, hogy egyike az oroszoknak. De a Lord unokája kijelentette, hogy nagyapja első sárga kutyáját egy vargától vette Brightonban. A kölyök egyetlen sárgaként született egy fekete alomban, és a varga tartozás fejében kapta egy vadőrtől.

Teste
A golden retriever arányos, erőteljes testfelépítésű kutya. Hátvonala vízszintes, izmos lágyéka rövid. Farkát a hátával egy vonalban tartja; vége nyugalomban a csánkjáig ér, és nem hajlik vissza. Mellkasa mély, a bordák szépen íveltek. Vállai hosszúak és erősen hátrahúzottak. Könyökei a teste közelében vannak. Mellső lábai egyenesek, erős csontúak. Térde erősen hajlott, csánkja mélyen leengedett, nem fordul sem kifelé, sem befelé. A lábközépcsontok hátulról nézve függőleges állásúak. Mancsai kerek alakú „macskamancsok”. Feszes, izmos nyaka meglehetősen hosszú.
Feje: A golden retriever feje arányos, szép metszésű, barátságos kifejezésű. A koponya széles, de nem tűnik durvának. Az arcorri rész erős, széles és magas. Az orrnyereg hossza nagyjából megegyezik a koponyáéval. A stop és a tarkónyúlvány határozott. Fülei mérsékelten nagyok, a távol ülő szemekkel majdnem egy szintben tűzöttek. A golden retriever harapása ollószerű.
Marmagassága: A kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm.
Testtömege: A szukák tömege 27-33 kg, a kanok 30-38 kg között vannak.
Szőrzete: Sima vagy hullámos, hosszú szálakkal. A sűrű aljszőrzetnek vízlepergető tulajdonsága van.
Színei: Szőrzete az arany vagy a krémszínű bármely árnyalata lehet, viszont nem lehet vörös vagy mahagóni színű. Néhány fehér szőrszál megengedett, de csak a szügyön. Az orrnak lehetőleg feketének kell lennie, de hormonális hatások, illetve a környezeti hőmérséklet miatt világosabbá is válhat. A szem pereme sötét, a szem barna.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu