Göndör szőrű retriever

Tulajdonságai
Független természetű, önálló, , de nagyszerű adottságokkal rendelkező, nagy erejű, aktív kutya.

Alkalmazása
Elsősorban vízi vadászatokon jeleskedik. Különösen folyamokkal, folyókkal szabdalt vagy mocsaras területeken tesz nagy szolgálatot. Jó segítőtársa a vadőröknek, házőrzőként is megbízható.

Marmagasság: kan 68,5 cm, szuka 63,5 cm

Testtömeg: 31-36 kg

Alomszám: 7-10 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve:Curly Coated Retriever
Angol neve:Curly Coated Retriever

Eredete
A curly-coated magyarul göndör szőrű retriever egyike a legősibb retriever fajtáknak, sőt sokan éppenséggel a legősibbnek tartják. Pontos kialakulása nem ismert, mert a XVI-XVII. században nagyon sok hasonló szőrzetű és hasonló célra használt vadászkutya-típus létezett, melyeket egymással is kereszteztek. Valószínűleg ma már kihalt Large rough Water Dog, Tweed water Spaniel, Lesser Newfooundland – és még létező fajták ír vízi spániel, Wetterhound, Barbet, uszkár egyaránt hozzájárultak a göndör szőrű retriever kialakulásához, akárcsak a korabeli St. John’s kutyák. Valószínűleg szetterek és pointerek is hozzájárultak a fajta mai küllemének kialakításához. XVIII. századi nyomatok arról tanúskodnak, hogy a korabeli egyedek nem sokban különböztek a mai példányoktól. A Kennel klub 1854-ben ismerte el a fajtát. Kiállításon először 1860-ban szerepelt a curly, Birmingham-ben, egy retrievereknek kijelölt “vegyes” osztályban. Az első helyen egy curly kan végzett, egy májbarna curly szuka előtt. Csak 1863-tól szerepeltek a retriever fajták egymástól különválasztva a kiállításokon. Az első angol fajtaklub 1896-ban alakult. Érdekes, hogy a curly sohasem örvendett túl nagy népszerűségnek Nagy-Britanniában sem. 1919 jelentette a mélypontot, amikor csupán 5 kutyát regisztráltak. Érdekes, hogy kb. 100 évvel ezelőtt még nemcsak vadászkutyaként használták a fajtát, hanem házőrzésre is. A vadászok elsősorban a vízbe esett zsákmány apportírozására használták. Napjainkban Európában kb. 2000 regisztrált egyed él, Észak-Amerikában kb. 1000, Ausztráliában és Új-Zélandon szintén kb. 2000 példány élhet.

Leírás
Robusztus felépítésű, különleges megjelenésű kutya. Testét göndör szőr borítja. Feje hosszú, szeme fekete vagy barna. Füle lelóg; rövid fürtök borítják. Törzse hosszú, izmos, végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát általában egyenesen tartja. Színe többnyire szurokfekete vagy mélyvörös.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu