Grönlandi kutya

Leírás
Erőteljes felépítésű, spitzszerű kutya. Koponyája széles, szeme sötétbarna, kissé ferde metszésű. Füle hegyes, feláll. Háta egyenes és feszes, mellkasa mély, ágyéka erőteljes. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete sűrű, dús, kissé hullámos. Valamennyi kutyaszínben tenyésztik.

Tulajdonságai
Állhatatos, munkabíró, készséges, de idegenekkel szemben bizalmatlan.

Alkalmazása
Szánhúzó kutya. Kitartásáról, helymemóriájáról, hidegtűrő és tájékozódási képességéről legendákat mesélnek. Házőrzőként is szolgál.

Marmagasság: kan legalább 60 cm, szuka legalább 55 cm

Testtömeg: 30 kg

Alomszám: 68 kölyök

Várható élettartam: 12-15 év

Eredeti neve: Grønlandshund
Angol neve:Greenland Dog

Eredete
A Grönlandi kutya Grönland szigetéről kapta nevét, mely 1953 óta a Dán Királyság része. Egyike a világ legrégibb kutyafajtáinak. Az eszkimók nagyon régóta szállításra és vadászatra használták. Napjainkban a grönlandi kutya különösen olyan emberek számára megfelelő társ, akik sok időt töltenek a szabadban; az erdőkben és hegyekben túrázók felszerelését a kutya viszi vagy húzza. Minden bizonnyal a fajtatiszta szánhúzók közül a legkevésbé elterjedt fajta. A létező grönlandi kutya populációnak igen nagy hányada ma is az őshazájában, Grönlandon él. Ezen kívül csak elszórtan találunk néhány tenyészetet, szánhúzóversenyeken is kuriózumnak számítanak.A grönlandiak kutyáikat legyező alakba fogták – és dokumentumfilmekben láthattuk, hogy ma is így fogják – súlyos szánjaik elé. Egyesek szerint ez nem véletlen, hiszen nagyon gyakran befagyott vízfelületeken keresztül vezetnek útjaik, ahol biztonságosabb ez a fogatolás. Amennyiben a jég beszakadna, jobb esélyük van a menekülésre, mint egy sorba kötött csapattal. Az évszázadokon át tartó legyező alakú fogatolásnak bizony hátránya is van: nem alakul ki igazi vezérszellem a kutyák között. Mivel a mai szánhúzóversenyeken kizárólag Nome-stílusban (párosával egymás után kötve) versenyezhetnek, helyzetük az alaszkai malamut és a szamojéd csapatokkal szemben hátrányos.

 

Forrás: kutya-tar.hu, kutya.hu, pointernet.pds.hu