Hamilton kopó

Leírás
Megnyerő külsejű, arányos felépítésű, magas termetű eb. Feje hosszú, szeme sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Törzse hosszú, háta egyenes, mellkasa széles és mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai izmosak, egyenesek. Farka lelóg. Szőrzete rövid, testhez simuló. Színe fekete-vörös-fehér.

Tulajdonságai
Intelligens, engedelmes, könnyen kiképezhető, kellemes természetű.

Alkalmazása
Elsősorban nagyvadra, őzre, szarvasra, vaddisznóra vadásznak vele. Nehéz, havas terepen különösen elemében van. Vízi munkáját is dicsérik.

Marmagasság: kan legalább 60 cm, szuka legkevesebb 50 cm

Testtömeg: 25 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve:Hamiltonstövare
Angol neve:Hamilton Hound

Eredete
A Hamilton kopó első tenyésztőjéről kapta a nevét. Adolf Patrik Hamilton gróf volt a Svéd Kennel Klub alapítója. Svéd rókakopónak is nevezik. A gróf német vadászkutyák, svájci kopók, az angol rókakopó és a harrier keresztezéséből alakította ki a fajtát. Hazájában a legnépszerűbb kopófajta. Az első svéd kutyakiállításon, 1886-ban 189 kopót neveztek. Köztük volt Pang és Stella, Hamilton gróf tulajdonában. A párról készült festmény ma a Svéd Kennel Klub birtokában van. Ezt a párt tartják a fajta alapító tenyészpárjának. Korábban svéd kopónak hívták, 1921-ben kapta a Hamiltonstövare azaz a Hamilton kopó nevet, a fajta létrehozójának tiszteletére. Svédországban elsősorban nyúlra és rókára vadásznak vele.

 

Forrás: kutya-tar.hu, kutya.hu