Hannoveri véreb

Tulajdonságai
Kiváló szaglású állat, mely akár 48 óra elmúltával is képes követni a sebesült vad vércsapáját. Kitartó, szenvedélyes, de ugyanakkor kiegyensúlyozott, bátor, jó természetű. Nyomtartó képessége rendkívül megbízható.

Alkalmazása
A hannoveri véreb ritka fajta, leginkább vadászok tartják. Tenyésztése rendkívül szigorú szabályok szerint történik, mivel magas követelményeket támasztanak a teljesítőképességét illetően. Későn érő típus: a hannoveri véreb csak 3 éves korára válik fizikai és lelki értelemben is fejletté, ez alatt történik vadászatra való felkészítése is. Hozzá nem értő nevelés mellett könnyen félénkké válhat! Elsődleges feladata a sebzett vadak felkutatása.

Marmagasság: 50-60 cm

Testtömeg: 28-35 kg

Alomszám: 6-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve:Hannoverscher Schweisshund
Angol neve:Hanoverian Scenthound

Eredete
A hannoveri vérebet a hajdani “Laitihuntból” (Leithund) – vezető-kutyából – tenyésztették ki a hannoveri hercegi udvarban a XIX. század első harmadában. Nehézkes, erős csontú kutya.
A közhiedelemmel ellentétben a vérebek nem emberfogó, hanem vadászkutyák. A sebzetten menekülő csülkös vad csapáját követik segítségükkel, hogy veszendőbe ne menjen a trófea s a vad ízletes, nagy értékű húsa. Az angol fajtákat többnyire kedvtelésből tartják, bár a rendőrség elvétve nyomozókutyaként is használja a vérebeket.A fajta származását egészen a kelták koráig vezetik vissza. Újabb kori története minden bizonnyal az idő tájt kezdődhetett, amikor megjelentek az első lőfegyverek.

Leírás
Közepes termetű, hosszú testű, erőteljes felépítésű, aránylag rövid lábú kutya. Feje kissé nagy, koponyája enyhén domború, orrtükre fekete vagy barna. Fogai nagyok, ollós harapásúak. Szeme sötétbarna. Nyaka hosszú, izmos, lebernyeg nélküli. Háta széles, erős, ágyéka feszes, fara kissé lejt. Mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamos állásúak, erőteljesek, izmosak. Mancsa kerekded. Farka hosszú, többnyire kissé lefelé tartja. Szőrzete dús, rövid. Színe a vörös különböző árnyalatai, továbbá barna-fekete csíkos. Bár rövid szőrű, a hannoveri véreb vastag aljszőrzetének köszönhetően télen sem fázik kinti tartás esetén, de természetesen a gazdi közelében sokkal jobban érzi magát. Hosszú füle nem hajlamos a gyulladásra, egészséges fajta. A hannoveri véreb igénytelen, a különböző kutyabetegségekkel szemben fölöttébb ellenálló.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu