Horvát juhászkutya

Horvát juhászkutya standard (FCI 277)

Alkalmazás: Bár különösen fejlett terelőösztönnel rendelkezik, őrkutyaként is nagyon jól alkalmazható.
Általános megjelenés: A horvát juhászkutya nagysága egy közép nagy kutya alsó mérethatárán helyezkedik el. Alapszíne a fekete. A fej és a végtagok rövid szőrzete karakterisztikus fajtajelleg.
Viselkedés/karakter (wesen): Élénk, figyelmes, engedelmes és könnyen képezhető.
Fontos arányok: A testhossz kb. 10 százalékkal meghaladja a marmagasságot, a test sziluettje inkább téglalap formájú.
FEJ összbenyomás: Az ék alakú fej viszonylag könnyű. A fang és a koponya hosszának aránya 9:11. A fej teljes hossza kb. 20 cm.
Koponya: Elkeskenyedve megy át a fangba. A szemöldökívek nem túl határozottak. A pofa kerek, de a fej összességében száraz. A homlokbarázda nem hangsúlyos. A koponya felülről nézve ovális. A nyakszirtcsont hangsúlyos lehet.
Stop: Kevésbé kifejlett.
ARCKOPONYA
Orrtükör: Mindig fekete, nem emelkedik ki a fangból.
Fang: Száraz, az orrhát oldalról nézve egyenes és ék alakú folytatása az agykoponyának. Az alsó állkapocs arányos a fanggal, így az nem tűnik sem hegyesnek, sem tompának.
Fogak: Jól fejlett fogak, ollós harapással. A tétreharapás megengedett, de nem kívánatos. Teljes fogazat.
Ajkak: Vékonyak, feszesek és elasztikusak, zárt ajakzuggal. Az ajkak látszódó nyálkahártyája fekete.
Szemek: Színük a gesztenyebarnától a feketéig terjed, közép nagyok, mandulaformájúak, élénk tekintettel. A szemhéjnyílás tengelye nem ferde, a feszes szemhéjszélek sötéten pigmentáltak.
Fülek: Háromszögletűek, félig vagy teljesen felállóak, közepesen hosszúak és kissé oldalt tűzöttek. A felálló fül a kívánatos. A kupirozás nem megengedett.
Nyak: A hátvonalhoz képest ferde, alsó és felső vonalai egyenesek. Mérsékelten hosszú, széles, izmos, meglehetősen, de nem túlságosan kerek. A bőr ránctalan és dús szőrrel borított.
TEST
Mar: Nem kiugró, a nyak és a hát közötti átmenet fokozatos és alig kivehető.
Hát: Rövid, izmos.
Ágyék: Rövid és jól izmolt.
Far: Középhosszú, enyhén ferde, jól izmolt és figyelemreméltóan széles.
Mellkas: Középhosszú, igen széles és mély, ívelt bordákkal. Az elő mell nem túl hangsúlyos. Profilja a nyak alsó vonalával olvad össze.
Has: Enyhén felhúzott; kitöltött, szilárd lágyék.
Farok: Mérsékelten magasan tűzött. Hosszú és dús szőrrel borított. nyugalmi állapotban mélyen vagy a hát vonalában, izgalmi állapotban a hátvonal felett hordott. A kölykök születhetnek farok nélkül, vagy úgy csonkítják a farkukat, hogy az felnőtt korban nem hosszabb 4 centiméternél.
VÉGTAGOK
Mellső végtagok: Egyenesek és elölről nézve egymással párhuzamosak. Az ízületek szögelése meglehetősen nyílt, mely inkább meredek végtagállást eredményez. A végtagok középhosszúak, a lapocka kissé ferde, középhosszú és jól izmolt. A felkar mérsékelten rövid, az alkar hosszú és izmos. Könnyű csontozat. A lábtőízület száraz és alig kiugró. A lábközép nem teljesen merőleges. A mancsok kicsik és enyhén hosszúkás formájúak. A lábujjak szorosan simulnak egymáshoz, a körmök feketék vagy szürkék, a talppárnák szilárdak.
Hátsó végtagok: Az ízületek szögelései meglehetősen nyíltak. Hátulról nézve a végtagok egymással párhuzamosak. A lábszár inkább hosszú és a csánkízület mélyen fekvő. A mérsékelten széles comb izmos, a csánkízület száraz, jól fejlett és mérsékelten nyitott szögelést mutat. A hátsó mancsok az elsőkre hasonlítanak, de hosszúkásabb formájúak azoknál. A farkaskörmöket el kell távolítani.
Jármód: Az előnyben részesítendő jármód az ügetés; mérsékelten térölelő.
A szőrzet szerkezete: A háton a szőr 7-14 cm hosszú. A kutyaarcorri része mindig rövid szőrrel borított. A fül külső felületén a szőr rövid, belső oldalán hosszabb. A mellső végtagok hátsó részén a lábtőig, a hátsó végtagokon a hosszabb. A mellső végtagok hátsó részén a lábtőig, a hátsó végtagokon a csánkig zászlók találhatók. A szőrzet mérsékelten Puha, hullámos, sőt göndör, de sohasem lehet gyapjas. Az aljszőrzet igen dús.
Szín: Az alapszín fekete. Némi fehér jegyek megengedettek a torok alatt és a mellkason, de nem a fejen, a testen és a farkon. Fehér jegyek a lábujjakon vagy a mancsokon megengedettek, de nem kívánatosak. Fehér csizmák lerontják a minősítést.
Méret: A testméret a kanoknál és a szukáknál 40-50 cm közötti.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Nem fekete orr pigment.
Több mint két elő zápfog hiánya
Előre- vagy hátraharapás
Világos szemek vagy albinizmus
Lógó fülek
Teljesen gyapjas vagy túl hosszú szőrzet
Hosszú arcszőrzet
Fehér jegyek a fejen, a testen vagy a farkon
50 cm feletti vagy 40 cm alatti marmagasság
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve:Hrvatski Ovcar
Angol neve:Croatian Shepherd Dog

Eredete
A horvát juhászkutya kísértetiesen emlékeztet a magyar mudira. Horvátországban és Szlovéniában tenyésztik, Európa más országaiban mindmáig alig jelent meg a fajta. Az FCI általi elismertségét Romics professzornak köszönheti, aki 1935-ben kezdte meg az alig ismert juhászkutya tenyésztését, mely ugyanolyan szerepkört töltött be a nyájak és gulyák mellett, mint a mudi. Sok nyugat-európai kinológus egyazon fajtának tekinti a Mudit és a horvát juhászkutyát. Az agility-versenyzők talán jobban ismerik a horvát juhászkutyát az átlagos kutyásoknál, hiszen a horvát Alen Markovics már több világbajnokságon is szerepelt fekete juhászkutyájával.

 

Forrás: kutya.hu