Izlandi Juhászkutya

Leírás
Spitzszerű, zömök, izmos kutya. Koponyája kissé domború, szeme sötétbarna, füle feláll. Törzse hosszú, erőteljes. Végtagjai párhuzamosak, jó csontozatúak. Farkát a hátára kunkorítva tartja. Szőrzete közepes hosszúságú, sűrű, dús, a fején, lábai elülső részén rövidebb. Farkát dús szőrzet borítja. Színe világos rőt, szürke, fehér, olykor fekete.

Tulajdonságai
Az izlandi juhászkutya vidám,barátságos, társaságkedvelő kutya,amely nagyon szeret tanulni. Igen kiegyensúlyozott természete van, nem könnyű kihozni a sodrából. Éberen figyeli,hogy mi történik környezetében. A munkában szívós, bátor és fáradhatatlan. Gazdáját nagyon szereti. Elég sokat ugat. Ez a kutya a család tagja akar lenni. A gyerekekkel szemben általában nagyon türelmes és jóindulatú. Fajtársaival rendszerint súrlódásmentes a kapcsolata. Az ismerős és ismeretlen látogatókkal szemben egyaránt barátságos, de az idegenek érkezését mindig ugatással jelzi.

Alkalmazása
Kitűnő pásztorkutya, házőrző ill. őrző-védő kutya, eredetileg főként szarvasmarhacsordák őrzésére, terelésére használták.

Marmagasság: kan 33-41 cm, szuka 30-38 cm
Testtömeg: 9-14 kg
Alomszám: 4-7 kölyök
Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve:Islenskur Fjárhundur
Angol neve:Icelandic Sheepdog

Eredete
Az izlandi juhászkutya a spiccek családjába tartozik; tulajdonképpen egy újonnan rekonstruált fajta, mert eredeti állománya súlyos szopornyicajárvány következtében lényegében kipusztult, és a különböző izlandi, valamint angol fajtákból teremtették újjá. Az izlandi juhászkutya ősét eredetileg a vikingek vitték magukkal Izland szigetére. Később ezt a kutyafajtát használták fel Angliában más kutyák kitenyésztéséhez (Border Collie és Welsh Corgi). A Shetland-szigeteken, a kutyát keresztezték a norvég buhunddal és így létrehozták a shetlandi juhászkutyát.

 

Forrás: kutya-tar.hu, forum.allatvilag.net