Jack Russel Terrier

Jack russell terrier FCI 345
Általános megjelenés: Erőteljes, élénk és hajlékony munka terrier, jó karakterrel és mozgékony, középhosszú testtel. Fürge mozdulatai hangsúlyozzák átható, buzgó arckifejezését. A farok kupirozása szabadon választható. szőrzete lehet sima, drótos vagy félhosszú.
Fontos arányok: A kutyaösszességében hosszabb. Mint amilyen magas. A test mélysége a martól a mellkas alsó széléig megegyezik a mellső végtagok hosszával, a könyöktől a talajig. A mellkas körfogata közvetlenül a könyök mögött kb. 40-43 cm.
Magatartás/karakter (wesen): Élénk, éber, aktív terrier, átható, intelligens tekintettel. Merész és rettenthetetlen, barátságos, nyugodt önbizalommal.
Koponya: Lapos és mérsékelten széles, a szemek felé fokozatosan elkeskenyedő és az arcorri résszé vékonyodó.
Stop: Jól fejlett, de nem erősen hangsúlyozott.
Orrtükör: Fekete.
Fang: A fang hossza a stoptól az orrig rövidebb, mint a stop és a nyakszirtcsont közötti távolság.
Ajkak: Feszesek és feketén pigmentáltak.
Állkapocs/fogak: Nagyon erős, mély, széles és erőteljes. erőteljes fogak ollós záródással.
Szemek: Kicsik, sötétek, átható tekintettel. Semmi esetre sem kidülledők, a szemhéjak feszesek. A szemhéjak széle feketén pigmentált. Mandulaformájúak.
Fülek: nagyon mozgékony gomb- vagy lelógó fülek, a bőr jó szerkezetű.
Pofa: A pofaizomzat jól fejlett.
Nyak: Erőteljes és tiszta körvonalú, a fejet egyenesen hordja.
Test: Téglalap alakú.
Hát: Egyenes, a mar és a farktűzés közötti távolság kisé nagyobb, mint a marmagasság.
Ágyék: Rövid, erőteljes és jól izmolt.
Mellkas: Inkább mély, mint széles, jó távolságra a talajtól, miközben a szegycsont a földtől és a martól egyforma távolságra helyezkedik el. A bordák a gerinchez közel jól íveltek, az oldalak felé laposabbak, miáltal a mellkas a könyök mögött két kézzel átfogható. A kerülete 40-43 cm.
Szegycsont: Határozottan a vállízület (a lapocka és felkar találkozása) előtt helyezkedik el.
Farok: nyugalmi állapotban lelóghat, mozgás közben azonban egyenesen, felemelve hordott. Ha kupirozott, a farok vége szemmagasságig ér.
Váll: Jól hátra nyúló, nem izmokkal túlterhelt.
Felkar: Arányos hosszúságú és szögellésű, miáltal a könyök jól a test alatt helyezkedik el.
Mellső végtagok: Egyenes csontok a könyöktől a lábujjakig, elölről és oldalról nézve egyaránt.
Hátulsó rész: Erőteljes és izmos, a vállakkal arányos.
Térdízület: Jól szögelt.
Csánkízület: Mélyen álló.
Hátulsó lábközép: Természetes álló testhelyzetben hátulról nézve párhuzamos.
Mancsok: Kerekek, kemény talppárnákkal, nem nagyok, mérsékelten ívelt lábujjakkal, sem kifelé, sem befelé nem fordulnak.
Jármód/mozgás: Egyenes vonalú, szabad és ruganyos.
Szőrzet: Lehet sima, durva vagy szúrós. időjárásállónak kell lennie. Nem szabad megváltoztatni (trimmelni), hogy simának tűnjön.
Szín: A fehérnek kell uralkodnia, fekete, cser vagy barna jegyekkel.
Méret és súly: Az ideális marmagasság 25-30 cm. A súly 1-5 kg, a kutyaméretének megfelelően, például egy 25 cm magas kutyakb. 5 kg, egy 30 cm magas 6 kg.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke és a terrier munkaképességére való befolyása határozza meg. Az alábbi hiányosságokra azonban különösen oda kell figyelni:
a jellegzetes terrier-tulajdonságok hiánya
harmónia hiánya, azaz bármely tulajdonság túlzott kifejeződése
erőtlen vagy hibás mozgás
hibás harapás
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Származási hely: Anglia
Eredeti neve:Jack Russell Terrier
Angol neve:Jack Russell Terrier

Eredete
A jack russell terrier 1800 után alakult ki Angliában, John Russel tiszteletes fáradozásainak köszönhetően. Olyan vonalat alakított ki foxterrierjeiből, melyek rókakopóival együtt tudtak futni és a föld alatti rókákat és más zsákmányállatokat kiugrasztották a kotorékból.Két változat alakult ki, lényegében nagyon hasonló standarddal, de némi különbségekkel, mindenek előtt a méretet és az arányokat illetően. A nagyobb, kvadratikus felépítésű kutya parson Russell terrierként ismert, a kisebb, arányaiban valamivel hosszabb kutya jack russell terrier.

 

Forrás: kutya.hu