Jämthund

Jamthund – FCI 42 standard
Viselkedés/karakter: Merész, bátor és életerős, de tud nyugodt és közömbös is lenni.

Általános megjelenés: Nagyméretű,arányos test követelmény. Nem lehet túl hosszú és kövér.

Fej: A fej elég nagy, füle eláll és arányosan szélesek, koponya kissé ívelt.

Stop: Határozott, de nem túl mély.

Arckoponya: Arányos, orr irányába vékonyodó.

Ajkak: Szorosan záródnak.

Fogak: Erős fogak, szabályos, rendezett és teljes ollós harapás, vagyis a velső metszőfogak sora hézag nélül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.

Szem: kissé ovális, barna, nyugodt tekintettel.

Fülek: A fül határozott állású, végük hegyes, tövüknél erősen fedett a szőrzettel.

Testalkat:
 A hát egyenes, izmos, mellkas mély, has enyhén felhúzott. Végtagok egyenesek és párhuzamosan. A farkot hátra kunkorított. A szőrzet közepesen hosszú, erős, fej és a láb elülső részén rövid és sima.

Szín: Sötét- vagy világosszürke.

Marmagasság: A kanoknál 57-65, a tökéletes a 61 cm, szukáknál 52-60, a tökéletes 56 cm.

Hibák:
 bármilyen a felsorolt szempontoktól való eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg

Súlyos hibák: 
Sárga szemek, csavar farok, túl rövid szőrzet, vékony csontozat, rövid farok, egyenes farok

Tenyésztésből kizáró hibák:
 Kupolás, kidudorodó homlok, hiányzó fog, hibás testalkat.

Eredeti neve:Jämthund
Angol neve:Jamthund

Eredete
Svéd fajta, bár Norvégiában jávorszarvas hajtásra alkalmazták. Spitz típusú, megjelenése farkasszerű. Szívós, bátor fajta, könnyedén elejt egy medvét is akár, bár családba kerülve különleges házi kedvenc lehet. Alapvető természete nyugodt, szeretetteljes. Leginkább más kutyákkal és állatokkal szemben alkalmazza dominanciáját.

Tulajdonságai
A Jamthund egy olyan kutya, akivel kiválóan lehet kirándulni, mindig biztonságban érezhetjük magunkat. Egyes országokban vadászati célokra is használják, nagyon kitartó. Imád tanulni, sőt el is várja gazdájától az oktatás. Szocializálását a temperamentuma okán nagyon korán el kell kezdeni. Rendszeres testmozgást igényel, Svédországban, Norvégiában és Finnországban munkavizsgára kötelezett. A fajta sok és rendszeres testmozgást igényel, így tud fitt maradni fizikálisan és mentálisan egyaránt. Ezért ha felesleges energiáit nem kötjük le, gyorsan pusztítóvá válik és mindent szétrág a környezetében. A fogát rendszeresen karban kell tartani, azonban sűrűn fürdetni nem szabad, mert a sűrű szőrzetén található időjárás ellen védő anyagokat lemossuk, ezáltal hamar kiszáradhat a bőre.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu