Japán csin

Tulajdonságai
Életvidám, szeretetre méltó, de kissé tartózkodó, csendes, tisztaságszerető. A japán csinek természetüket tekintve is közelebb állnak a macskákhoz: bátrak, intelligensek és bizalmatlanok. A csin mindig tudja, mi kell neki és azt meg is szerzi. Ha vendég érkezik egy “csines” házba, a kutya csak lopva, messziről figyeli a jövevényt és nem elég egy-két finom falat bizalmának megszerzéséhez. A kutyusok egyénként éberek, a gazdájukkal nagyon barátságosak és ragaszkodóak. Könnyen nevelhetők, nem szeretnek rosszalkodni, pláne, ha ezzel összekoszolják nemesi bundájukat.

Alkalmazása
Japánban már több évszázaddal ezelőtt is a főúri paloták kedvelt ölebe volt. Az előkelő dámák kabátjuk bő ujjában mindenüvé magukkal hurcolták. Manapság is divatos szobakutya.

A csin kicsit problémás kutya
Nem épp olcsó a japán csin beszerezése, és hazugság lenne azt állítani, hogy nincs gond a tartásával. Tompa, felfelé álló orra miatt szűk légzőnyílása van, ez gyakran okoz légzési problémákat. Ezért a japán csin az allergiára is érzékenyebb, kissé hangos légzése miatt pedig nem a legcsendesebb alvótárs. Kigúvadó szemei könnyen megsérülnek vagy fertőződnek, ezért rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén cseppekkel kezelni szükséges őket a gyulladások ellen. Szőrének ápolására rendszeresen időt kell fordítani.

Marmagasság: 18-28 cm
Testtömeg: 2-4 kg
Alomszám: 3-5 kölyök
Várható élettartam: 10-12 év

Eredeti neve: Chin
Angol neve: Japanese Chin

Eredete
Japán fajta; ősi származására Kr. u. 520 körüli dokumentumok utalnak. Európában az 1880-as években lett divatos. Feltehetően a pekingi palotakutya leszármazottja.

Leírás
Kedves pofácskájú, dekoratív külsejű ebecske. Feje gömbölyű, szeme sötétbarna, füle kissé előrecsüng és szétáll. Orra tömpe, befelé nyomott és kissé pisze. Szemei egymástól távol ülnek, kiguvadóak- szeme sarkában mindig látszik a szeme fehérje, amely meglepett arcot és kissé ufószerű tekintetet kölcsönöz a blökinek. Háta rövid és egyenes, ágyéka széles, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Lábai rövidek, egyenesek, vékony csontozatúak. Szőrzete hosszú, lágy, egyenes szálú. Testét – a feje kivételével – dús szőrzet borítja. Színe fehér alapon fekete vagy vörös foltos.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu