Japán spicc

Alkalmazás
A Japánspicc egy ragaszkodó családi társasági kutya, amit állandóan keresnek az emberek. Nagyon figyelmes és éles hallással van felruházva, ami alkalmassá teszi a ház és az udvar őrévé. A Japánspicc nem zajos vagy nagy helyigényű. Ő egy élénk, okos és nagyon fürge kutya, ami által az engedelmességi vizsgánál vagy az Agility-nél első helyet is el tud érni.Hosszú sétálás és sok foglalkozás boldogabbá teszi, mint az otthon ülés.

Betegségek
Van néhány Patella luxatios eset, de nincs olyan japánspicc, akit emiatt operálni kellett. Hogy a fajta továbbra is egészséges maradjon, csak a megfelelő szűrési eredménnyel rendelkező állatok vonhatók be a tenyésztésbe.
Előfordulhat, hogy japánspicceknek időleges könnyezési problémája van, ez nem betegség, hanem túlérzékenység a porra, piszokra, szélre és huzatra. A szemkörnyék elszíneződik a könnyezéstől pirosasra, ha a környezeti körülményeket megváltoztatjuk, akkor elmúlik. A könnyező szem ázsiai probléma, az elszíneződés csak a kutya szépségére hat ki.
Más a helyzet a Distithiasis-sal. Ilyenkor a szempilla befelé áll, ezért a szem folyamatosan könnyezik. Ez örőklődik, ezért a tenyésztésből való kizárással lehet csak tenni ellene. Beszűkült könnycsatorna is előfordulhat a japánspitzeknél. A tenyésztőnek a kölyköket szemészetileg is meg kell vizsgáltatnia. A megelőzés önkéntesen történik.
A foghiány a különböző országokban különbözően van kezelve. A harapás súlyos hibája a tenyésztésből kizáró ok.

Testtömeg: 10 kg
Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve:Nihon Supittsu
Angol neve:Japanese Spitz

Története
A japánspicc eredetéről eltérő teóriák vannak. A standardban a keletkezésének története lényegében erre a verzióra korlátozódik:Feltételezhető, hogy a japánspicc a német fehér nagy spicctől származik, ami 1920. körül Szibéria és Észak-Kelet-Kína után Japánban is megtalálható volt.Az első regisztrált Japánspicc neve Hakuryo. Ő 1947. augusztus 6.-án született. A fajta 50 éves fennállása alatt kedvelt és sikeres a tenyésztése, évente 4500 kutyát regisztráltak. A japán Kennel Klub 1948-ban egy általános Standardot állított fel, ami ma is érvényes.A 70-es években a tenyésztés visszaesett és kevesebb, mint 500 kutyát regisztráltak. A Japánspicc, mint társasági kutya, valamint mint kísérőkutya is beválik.1973-ban az európaiak felfedezték maguknak ezt a kedves kutyafajtát és közben jelentős tenyésztés alakult ki. A svéd import Andoleasson of Golden Meadow és Götter Mahls Shan Shan, az első Japánspicc Európában. További Japánspiccek a legkülönbözőbb vérvonalból származnak.

Leírás
A Japánspicc hosszú, tiszta fehér, elálló dús szőre szemet gyönyörködtető. A sűrű szőrruha védi a hideg ellen, a dús és erős szőr szennytaszító és ezért könnyű tisztítani.Feje meglehetősen széles, arcorri része hegyes. Szeme sötétbarna. Füle feláll. Háta rövid, egyenes, mellkasa mély. Végtagjai izmosak. Farkát a hátára kunkorítva tartja.
A Japánspicc nagysága éppenséggel különbözővé teszi, korábbi megengedhető nagysága 40 cm volt, az új FCI Standardban maximálisan 38 cm. Az angol Standard a Maximumot 36 cm-ben, az alsó nagyságot pedig 30 cm-ben állapítja meg.

A Japánspicc és a német fehér középspicc
A Japánspicc és a német középspicc közti különbség nagyon kevés. A Standardban a Japánspiccnek a testének arányai 10:11, miközben a német Középspicc egy kvadratikus testfelépítésű. Angliában a testarányok 8:10.További különbségek a fejformában, stop-ban, Fang-ban és a fülekben van. A Japánspiccnek a színe csak tiszta fehér lehet. Minden más színváltozat nem tolerálható.A Japánspicc kevésbé bizalmatlan és kevésbé barátságtalan, mint német kollegája. A japánspicc standardjában mégis ez szerepel: Nem zajos.Az elnyomott vadászhajlam különböző módon jelenik meg. Így a német spicc nem vadászik. A japánspiccben mindenképpen egy Jagdterrier veszett el, amit az angol tenyésztők kétségbe vonnak. Az biztos, hogy a Németországba importált állatok vadásznak.

 

Forrás: spitz.hu, kutya-tar.hu