Kánaán kutya

Tulajdonságai
Eredetének köszönhetően kevés gondoskodást igényel, bölcs, nyugodt temperamentummal rendelkezik. Éber, vigyázó, odaadó kutya, továbbá nagyon hangos és kitartó, kíváncsi, hűséges és szereti a családját. Azt is fontos tudni, hogy ez a fajta nagyon territoriális, ezért általában házőrzőnek használják.

Alkalmazása
Az izraeliek őrzési feladatokat bíztak a kánaán kutyára, alkalmazták aknakeresőként a háborúban, valamint futárként, de még vöröskeresztes segítőként is. Ugyanakkor hogyha egyszerűen házőrzésre használják, azt is nagyon élvezni fogja, és jeleskedni fog benne. Mindezt annak köszönhetjük, hogy ez a fajta rendkívül kifinomult hallási és szaglási érzékkel rendelkezik, és akár jelentős távolságból is képes észlelni a közeledő behatolókat; mindig éber. Emellett viszont igényli a dédelgetést. Amikor gyerekek vagy háziállatok között nevelkedik, odaadó családi kutya lesz belőle. Ezt a kutyát hőmérséklet-szabályozó bundájának köszönhetően szélsőséges időjárási körülmények között is lehet tartani. Tökéletes őrszem, és ha azt akarta, hogy figyeljenek rá, elkezd csaholni, vonyítani vagy morogni, amikor viszont hallgat, megjelenése tökéletesen méltóságteljes.

Marmagasság: 50-60 cm

Testtömeg: 18-25 kg

Alomszám: 6-8 kölyök

Várható élettartam: 12-15 év

Eredeti neve: Canaan Dog
Angol neve: Canaan Dog

Eredete
A kánaán kutya az egyik legszokatlanabb származási történettel rendelkező fajta. A fajta létrejötte a Közel-Kelet egykor Kánaánnak nevezett területére vezethető vissza, és dr. Rudolphina és Rudolph Menzel tevékenységének köszönhető. A tudós házaspár 1938-ban érkezett a palesztinai brit mandátumterületre, ahol az Izrael függetlenségéért küzdő Haganah zsidó paramilitáris szervezet részére kellett egy aknakereső kutyákból álló különítményt létrehozniuk. Erre a Közel-Keleten nagy számban található páriakutyákat (elvadult házikutyák) találták legalkamasabbnak, mert ezek tudtak leginkább megbirkózni a kedvezőtlen éghajlati adottságokkal. Megkezdték a páriakutyák háziasítási programját, és ennek eredményeként alakult ki a modern kánaán kutya. Az 1948-as izraeli függetlenségi háború során a kánaán kutyák már jobbnak bizonyultak a gépi detektoroknál. 1965 szeptember 7.-én, a kaliforniai Oxnard helységben élő Ursula Berkowitz importálta az első négy kánaán kutyát Amerikába, azzal a szándékkal, hogy meghonosítsa a fajtát a tengerentúlon is. Nem sokkal később Németországban és az Egyesült Királyságban is megindult a fajta tenyésztése.

Leírás
Közepes termetű, erőteljes felépítésű kutya. Feje hosszúkás, elkeskenyedő, kicsit a rókára emlékeztet. Szeme nagy, sötétbarna. Fülei fel- és szétállnak. Háta egyenes, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát felfelé tartja, a vége kissé kunkorodik. Szőrzete rövid, durva. Színe fehér, fekete vagy vörösesbarna foltokkal.

 

Forrás: haziallat.hu, kutya-tar.hu