Kerry Blue Terrier

Kerry blue terrier standard (FCI 3)

Rövid történeti áttekintés: Mint minden ír terrier fajtáról, a kerry blue terrierről is feltételezik, hogy már századok óta létezik az országban. Azonban egészen a XX. századig, ha egyáltalán, csak nagyon kevés utalást találni a fajtáról eredeti alkalmazása miatt, mint patkányfogó és sokoldalú parasztkutya. A kerry blue terrier valószínűleg első írásos említése 1847-ből származik: a szerző egy kékes palaszínű kutyát ír le sötétebb foltokkal és gyakran cser jegyekkel a végtagokon és a fangon. Feltételezik, hogy ez a feketés kék ír terrier túlnyomórészt Kerry-ben terjedt el, de mindenesetre ugyanúgy előfordult más grófságokban is. A kék terrier először 1913-ban jelent meg a kiállítási körben, és 1920-ban, Dublinban alakult a “Dublin blue Terrier Club”. A kerry blue terriert az ír patrióták egyfajta amulettjeként annyira megkedvelték, hogy négy klub is alakult, mely 1922 és 1924 között nem kevesebb, mint 6 kiállítást és 6 munkavizsgát rendezett. A tulajdonosok nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadták, hogy fajtájuk iránt külföldön is érdeklődni kezdtek. Habár a kerry blue terriert olykor elviselhetetlen természetűnek tartják, hívei és a tulajdonosak többsége Angliában és az Egyesült Államokban is megegyezne abban a kijelentésben, hogy ez a fajta “szinte tökéletes”.
Általános megjelenés: A jellegzetes kerry blue terrier tekintélyes, jó felépítésű és arányos megjelenésű. Jól fejlett, izmos teste jól felismerhetően jellegzetes terrier tulajdonságokkal rendelkezik.
Wesen/karakter: Minden ízében terrier. A mindent eldöntő ismertetőjegy, a kerry blue tekintete átható és éber.
FEJ: erőteljes, arányos, dúsan szőrözött. Az arcorri rész középhosszú. A kanok feje erőteljesebb, mint a szukáké és erősebben izmolt.
Stop: Csekély, de felismerhető.
Orr: Fekete, nagy, tágas orrnyílásokkal.
Harapás: Rendezett, nagy és fehér fogak, ollós harapás.
Szájüreg: A fogíny és a torok sötéten pigmentált.
Állkapocs: erős és jól izmolt, mindig fogásra készen. 
Szemek: Sötétek vagy mogyoró barnák, közép nagyok és jól elhelyezkedők, átható tekintettel.
Fülek: Vékonyak és nem nagyok, előre esnek vagy előre fordulva szorosan a fej oldalán hordottak, miáltal az átható, éles terrier-tekintet még erősebben kihangsúlyozódik. 
NYAK: Arányos, jól illeszkedik a vállakhoz, mérsékelten hosszú. 
TEST Lapocka: Tisztán körvonalazott, ferde és jól a testhez simuló.
Mellkas: Mély, mérsékelten széles, jól ívelt bordákkal.
Hát: Középhosszú, egyenes, rövid ágyékkal.
Farok: Vékony, jól tűzött és egyenesen, vidáman hordott. 
VÉGTAGOK
Mellső végtagok: Elölről nézve egyenesek, jó csontokkal.
Hátulsó végtagok: Izmos comb, jól fejlett, erős csánkízület, a hátulsó végtagok jól a test alatt állnak.
Mancsok: Kompaktak, a talppárnák erőteljesek és kerekek, a körmök feketék.
Szőrzet: Puha, dús és hullámos. 
Szín: A kék minden árnyalata, fekete jegyekkel és fülekkel, vagy a nélkül. Fekete csak 18 hónapos korig megengedett, ugyanez vonatkozik a cser színezetre.
MÉRET/SÚLY: A kanok marmagassága 45,5-49,5 cm, a szukáké 44,5-48 cm. A kanok súlya 15-18 kg, a szukáké megfelelően kisebb.
HIBÁK: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Tenyésztésből kizáró hibák:
Fej: Hússzínű fogíny, az előreharapás súlyos hiba, az enyhe hátraharapás nem terhelő hiba.
Szemek: Sárga vagy egres szín.
Front: Keskeny mellkas.
Hát: Ívelt vagy laza.
Végtagok: Elálló könyök, fehér vagy elefántcsont színű köröm, farkaskarom a hátulsó végtagokon, vagy arra utaló nyomok, hogy eltávolították.
Jármód/mozgás: szűk tehénállás vagy végtagállás. Büntetni kell azokat a kutyákat, melyeknek a kiállítási körben a fejét és farkát tartani kell.
szőrzet: Kemény, drótos vagy sörteszerű.
Szín: Minden a kéken kívül, a megengedett kivételektől eltekintve.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve:Kerry Blue Terrier
Angol neve:Kerry Blue Terrier

Eredete
A kerry blue terrier egyike annak a három közeli rokonságban lévő ír hosszú lábú, univerzális használatú terriereknek, melyeket Írország különböző területein szőrszínük és jellemük, de legfőképpen munkakészségük alapján szelektáltak már a XIX. század elején.A másik két “unokatestvér” az ír és a soft-coated wheaten terrier. Akkoriban még ír kék terrier néven “futott”, a Kerry nevet Írország egyik megyéjéről – akkor még grófságáról – kapta, ugyanis Kerry grófnő lelkes tisztelője volt e fajtának. 1920-ban alakult meg az ír kennel klub és Angliában is még ebben az évben regisztrálták a fajtát, 1922-ben a Cruft’s Show-n már 4 kerry szerepelt. Két évvel később, 1924-ben pedig az Amerikai Kennel klub (AKC) is regisztrálta.Az ír parasztok, bérlők nem tarthattak háziállataik védelmére vagy vadászatra ír farkaskutyát, mert ez csak az arisztokrácia kizárólagos joga volt, akárcsak maga a vadászat. Nekik tehát a farmokon lévő kutyákból kellett kiválogatni a marhák és birkák őrzésére, terelésére, rágcsálók írtására, és (orv)vadászatra alkalmas példányokat. Ezek a kutyák ugyanakkor teljes jogú családtagként a szobában aludtak, játszottak a gyerekekkel illetve felügyelték is őket. E sokoldalú követelményeknek megfelelő egyedek leszármazottaiból alakították ki a Kerryt. Ezek után érthető, hogy tettrekészségben, apportírozási hajlamban, játékosságban és intelligenciában nem szenved hiányt ez a fajta. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a II. világháborúban mind az angolok, mind az amerikaiak használták hadi kutyaként illetve az angol rendőrség állományában is akadtak kerryk. Írországban a nemzet szimbólumaként tartják számon, mint nálunk a pulikat. Ennek oka, hogy az egyik legnagyobb ír szabadságharcos, Michael Collins, kerry blue terriert tartott, szemben az elnyomó angolok illetve a kollaboráns ír arisztokrácia angol típusú kutyáival szemben. Így vált a kerry az ellenállás jelképévé, az ellenállók kutyáinak nevei is politikai értelműek voltak. Gyakran életük kockáztatásával kutyakiállításokon gyűltek össze és ott is szervezkedtek. Ezek után minden származására büszke Amerikába kivándorolt ír hazafi kerryt tartott az Újhazában.

 

Forrás: kutya.hu