Kis oroszlánkutya

Tulajdonságai
A löwchen értelmes, tanulékony, érzékeny kutya. Azoknak javasoljuk ezt a fajtát, akik szeretnének egy érzékeny természetű, a gazdijához erősen kötődő, apró termetű kutyát. A löwchen, más néven petit chien lion szelíd, társaságkedvelő, a gyerekekkel kifejezetten kedves. Éber, jó jelző kutya, de nem csahol szükségtelenül. A kemény hidegtől, esőtől védve, a lakásban jól érzi magát. A löwchen mindemellett vidám, játékos természetű öleb, amely alkalmas lehet kutyás sportra is.

Alkalmazása
Luxuseb, de jelzőkutyának is bevált. Napjainkig csak Franciaországban kedvelték, de mostanában kezd megjelenni az Egyesült Államokban is.

Marmagasság: 20-35 cm
Testtömeg: 2-4 kg
Alomszám: 2-5 kölyök
Várható élettartam: 10-11 év

Eredeti neve: Löwchen – Little Lion Dog
Angol neve: Petit Chien Lion

Eredete
Francia származású; több száz éve él Dél-Európában. A kis oroszlánkutya
eredetét a XIV. századba vezethetjük vissza. Sok képzőművészeti alkotás megörökíti az udvartartások jellegzetes lakóját. Az udvarhölgyek a klasszikus „oroszlán-stílusra” nyíratták a kis ölebeiket, pusztán higiéniás célokból. Sajnos napjainkra a fajta szinte teljesen eltűnt, a ritkább fajták közé tartozik.

Leírás
Eredeti megjelenésű, kis termetű kutya. Feje kicsi, szögletes, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, izmos, fara gömbölyű, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai egyenesek, vékony csontozatúak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete hosszú, hullámos, az uszkárnyírás klasszikus szabályai szerint nyírják, a legkönnyebben gondozható bichon. Szőre nem hullik, nincs aljszőrzete. Farka bojtban végződik, megjelenése ettől oroszlánszerű. Bundája fehér, fekete, sárgásfehér, citromszínű, de lehet foltos is.

 

Forrás: haziallat.hu, kutya-tar.hu