Kutya egészségvédelme

 

 

Ha a kutya egészségvédelméről beszélünk, akkor a kutyának a környezetével való harmóniáját vizsgáljuk. Véleményem szerint ebbe a témakörbe tartozik a tenyésztő hozzáértő munkája, a tulajdonos által biztosított tartási körülmények, az ápolás, nevelés, kiképzés és az állatorvos szakszerű kezelése. Hármójuk között a legnagyobb szerepe hosszútávon a kutyatulajdonosnak van a kutya egészségének fenntartásában. Vegyük is sorra kinek milyen feladatai vannak e téren.

 

A tenyésztő feladata, hogy az adott fajtára jellemző külső és belső tulajdonságokkal rendelkező, fizikailag egészséges, örökletes betegségektől, degenerációktól mentes egyedeket tenyésszen. A fajta leírások tartalmazzák ezeket az irányvonalakat. A fajtára jellemző külső tulajdonságok mellett a kutyával való együttélés tekintetében nagyon fontos a fajtára jellemző mentális képességeinek, idegrendszerének a milyensége. A munkavégzés, sportolás szempontjából elengedhetetlen, hogy egy meghatározott céllal vásárolt eb alkalmas legyen feladatainak ellátására. Lehangoló látvány, amikor egy vadászkutya idegrendszere nem képes elviselni a fegyver hangját, vagy amikor egy társasági kutya a legapróbb, környezetében beállt változásra stresszes állapottal válaszol. Az olyan tenyésztőtől, aki nagy hangsúlyt fektet a tenyészetéből kikerülő kölyökkutyák tágabb értelemben vett egészségére, belső tulajdonságaira, attól nem vásárolhatsz „zsákbamacskát”.

 

A leendő kutyatulajdonos szerepe már a fajta kiválasztásakor elkezdődik. Előre tisztába kell lenned, hogy milyen céllal vállalod a kutyatartást. Ez lehet sport, őrzés, valamilyen segítő tevékenység, társállat, kereső feladatok ellátása, vadászat stb. Ha már megvan a célja, hogy miért is akarsz kutyát, mélyen magadba kell nézned, hogy a céljaidra alkalmas fajtájú kutyának hosszútávon képes vagy-e biztosítani az igényeinek kielégítését. Ez alatt értem: megfelelő tartási körülmények, táplálás, ösztönök kielégítése, kiképzés, nevelés.

 

Megfelelő tartási körülmények
Ebbe a témakörbe tartozik, hogy lakásban, vagy szabadban kívánod tartani kutyádat, továbbá a kutyaház, fekvőhelyek milyensége. A kutya tartózkodási helyének, kennelének kialakítása, elhelyezése (napsütéstől, széltől védett, padozat kialakítása). Az eb ápolásánál használt eszközök megléte.

 

Táplálás
A kutyáknak testméreteikből, teljesítményükből, fajtájukból adódóan eltérő lehet a tápanyagigénye. Mára már tért hódítottak az előre gyártott kész kutyaeledelek. Óriási kínálatból választhatod ki kutyád táplálékát. Nem árt egy kicsit a kutyák táplálásának tudományában elmélyülni, és nem csak a kutyás ismerősök tapasztalataira gondolok, mivel az meglehetősen szubjektív lehet. Úgy vélem kutyád táplálásának tekintetében is kedvenced igényeinek kell dominálnia.

 

Ösztönök kielégítése

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy életviteledbe hosszú távon beilleszthető-e a kutyáddal eltöltendő idő.  Nem árulok el nagy titkot, hogy egy kutyával minden nap foglalkoznod kell, hogy kapcsolatotok kiegyensúlyozott és felhőtlen legyen. A kutyák bizonyos ingerekre, eseményekre ösztönösen reagálnak. Ha valamilyen körülmény ezt gátolja, frusztráció léphet fel, ami hosszútávon az egészségre negatív hatással lehet. Gondolok itt például: panelházban tartott puli nagy valószínűség szerint nem fog találkozni terelhető állatokkal, hogy ösztöneinek engedelmeskedve megszabaduljon torlódó energiáitól.

 

Kiképzés, nevelés

Úgy gondolom minden emberi csapatban élő kutyának szüksége van valamilyen fokú kiképzésre. Nem azért, mert minden kutyának „olvasnia és írnia kell”, hanem mert a feladatok gyakorlása, végrehajtása már azt feltételezi, hogy kutyánk együttműködik a körülötte élő embercsoporttal, valamint megfelelő rangsorban éli mindennapjait veled.

 

 

Az állatorvos választás egy bizalmi kérdés, ezért nem is szeretnék örök érvényű okosságokat leírni. Inkább a saját szempontjaimat osztanám meg veled. Állatorvos választásnál nekem a fő szempont, hogy a kutyám a lehető leggyorsabban, legkevesebb kellemetlenség, fájdalom árán gyógyuljon, ha már megbetegedett. Ezért mindenképpen szakmailag magas szinten álló állatorvost bízok meg kutyám gyógykezelésével. Nem utolsó szempont, hogy együttműködjön velem, ismertesse a betegség pontos diagnosztizálását, a gyógykezelés menetét, várható eredményét. Nagyon pozitívan értékelem, amikor az állatorvosom több alternatívát is tud kínálni (persze ha van rá lehetőség) a kezelés tekintetében, így az én szempontjaimat is számításba tudjuk venni. Azaz közösen minden körülményt figyelembe véve döntünk kutyám sorsáról, hiszen súlyos betegségek esetében a kutyám élete múlhat a kezelés sikerén.