Labrador Retriever

Érdekesség
Egy utolsó adalék és felsorolás: a világban oly emberek tartanak labradort, és erre nagyon büszkék is, akik gazdagságuk révén mindenfajta kutyát megvehetnének, ők mégis a labradorhoz ragaszkodnak. Arnold Schwarzenegger, Bing Crosby, Kirk Douglas, János Károly spanyol király, Kevin Costner, II. Erzsébet angol királynő, Athina Onassis, Francois Mitterand. Amikor a francia köztársasági elnök fekete labradorja elveszett, a francia tévé bemondta, és egész Franciaország őt kereste, szerencsére meglett. Az elnök végrendeletében úgy kívánta, hogy utolsó útjára kedvenc labradorja is kísérje el, ahogy ez meg is történt.

Labrador standard 122
Általános megjelenés: Erős felépítésű, élénk, rövid ágyékrésszel rendelkezik, széles koponya mély mellkas és jól ívelt bordák, széles és erős ágyék far és hátulsó végtagok.

Jellemzői: Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő.

Jelleme: Intelligens, figyelmes, készséges kutya, minden vágya, hogy gazdájának örömet szerezzen. Barátságos természetű, az agresszivitás vagy a félénkség legkisebb jele nélkül.

Fej: Széles, jól formált agykoponya kifejezett stoppal a pofa nem lehet húsos. Az arcorri rész közepesen hosszú, erős, nem hegyes. Az orrtükör széles jól képzett orrlyukakkal.

Szem: Közepes nagyságú, intelligenciát, és jóindulatot sugároz, barna vagy mogyorószínű.

Fül: Nem nagy és nem nehéz, szorosan a fejhez simul, magasan és meglehetősen szélesen, hátul tűzöttek.

Fogazat: Erős állcsont-állkapocs és fogak tökéletes, szabályos és teljes ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül fedi az alsót és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.

Nyak: Száraz, vastag, erőteljes a megfelelően dőlt lapockába megy át.

Elülső végtag: Hosszú ferde lapocka. A felkar és az alkarcsontok erősek és a könyöktől a talaj felé elölről és oldalról tekintve is egyenesek.

Test: Mély és széles, dongás mellkas jól ívelt bordákkal. Egyenes felsővonal. Széles, rövid és erős ágyékrésszel.

Hátulsó testrész: Jól fejlett a farok felé nem lejtős far, jól szögelt térdizület. Mélyen elhelyezkedő csánkizület, a tehénállás nagyon nagy hiba.

Mancs: Kerek és kompakt; jó csontos alappal, jól fejlett talppárnákkal

Farok: A fajta tipikus ismertetőjele; a tövénél nagyon vastag a hegye felé fokozatosan vékonyodó, középhosszú elálló szőrzet nélküli, de azért mindenütt köröskörül rövid, vastag szőrrel fedett, ezért “hengeres” megjelenésű, úgynevezett “vidra farok”. Jókedvűen, de semmi esetre sem a hát vonala fölött hordja.

Mozgás: Szabad, térölelő, amelynél az elülső és a hátulsó végtagok egyenesek és párhuzamosak.

Szőrzet: Tipikus ismertetőjel; rövid vastag nem hullámos, nem zászlós, elég kemény tapintatú, időjárásálló aljszőrzet.

Szín: Egyszínű fekete, sárga, vagy máj- illetve csokoládészínű. A sárga árnyalata lehet bármely világos krémszínűtől a rókavörösig. Egy kis fehér mellfolt megengedett.

Nagyság: Ideális marmagasság: kanoknál 56-57 cm , szukáknál 54-56 cm

Hibák: Minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, amely értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.

Leggyakrabban előforduló hibák: durva fej, gyenge stop, világos szemek, könnyű csontozat, hosszú gyenge hát, magas far, meredek szögelések, nem elégséges elő mellkas, nyitott mancsok, francia állás, fürtös szőrzet.

HIBÁK: Minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, és a hiba súlyosságának értékelése a hiba arányával és a kutya egészségére és jó közérzetére gyakorolt hatásával van egyenes összefüggésben.

KIZÁRÓ HIBÁK:
Agresszív vagy túlzottan félős.
Minden egyértelmű fizikai vagy viselkedésbeli rendellenességet mutató kutyát ki kell zárni.

Megjegyzés: A kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.

Származási hely: Anglia
Eredeti neve: Labrador Retriever
Angol neve: Labrador Retriever

Eredete
A labrador retriever az egyetlen a négy brit retriever fajta közül, amelyet nem a szőre alapján, hanem származási területéről neveztek el. Története szorosan összefügg Nagy-Britanniával és Kanadával egyaránt.
A labrador származásáról sok a feltételezés, ugyanakkor amit a labrador történészek összeszedtek a kutya származásáról, mesebeli történetnek tűnik. Kerek 30 ezer kilométert utazott Richárd A. Wolters azért, hogy az egykori labrador élethelyein régi archívumok dokumentumait átkutassa, amelyekben a régi vízikutya említésre kerül.
Ez bizonyára nem volt könnyű feladat, hiszen a labrador ősei törvényen kívüli társadalomban éltek Új-Foundland szigetén. Labrador az Amerikával szomszédos partvidék, valószínűleg csak véletlenül ragadt meg ez a név ennek a fajtának. Bizonyára azért, mert a későbbi angol tenyésztők a tengerentúli földrajzi pontosságért nemigen aggódtak, azonkívül az új-foundlandi név már foglalt volt egy nagyobb, hosszú szőrű rokonnak. Hogyan kerültek ide? A kutyák tényleg az indiánok saját tenyésztésű ebei voltak? Richárd A. Wolters ismeretei szerint a bennszülött indiánoknak nem voltak saját kutyáik. Az őslabradort nagy valószínűséggel azok a tengerészek és halászok hozták magukkal, akik Devon brit grófságából érkeztek nyaranként Új-Foundland partjaira, hogy halakat fogjanak. Mivel a veszélyes partokon a halászbárkák összetörtek volna, a kutya dolga volt, hogy vízbe ugorván, a háló vonókötelét a partra vigye a parton álló többi halásznak, akik azután bevonták a tele hálót. És míg a partiak a zsákmánnyal foglalkoztak, a kutya visszaúszott a következő kiterített háló vonóköteléért. További kötelessége volt, hogy ha a halász bármit a vízbe ejtett, visszahozza. Egész idő alatt hol a parton, hol a tengeren voltak, segítettek partra vontatni a nehéz halászhálót, húzták a víztől csepegő vontatókötelet, kihalászták a vízbe esett evezőt, valamint a háló peremén átvergődött zsákmányt.Azok az írók, akik az 1840-es években említést tettek a kutyákról, Új-Foundland székhelye után Szent János kutyájának nevezték el őket. Tilos volt errefelé letelepedni, ezzel akarták ugyanis az angolok megakadályozni, hogy a tengerészek és a halászok a halkereskedelmet a kezükben tartsák. Ehhez persze egyáltalán nem tartotta magát valamennyi halász, főleg azok nem, akik a hajókon rabszolgaként dolgoztak, és megszökve, elbujdostak kutyáikkal együtt a parti bozótosban. Együtt volt Anglia összes legdurvább és legkeményebb embere. A sziget első lakói dezertőrök voltak, akik az angol halászóflottáról, a Navyről szöktek meg, leugrálva a hajókról. Törvény nélküli társadalom jött létre, ahol a sajátos előírások szerint éltek a lakók.
E durva társadalomból származik a Szent János-kutya, a labrador közvetlen őse. A kutyák az otthonukul szolgáló halászbárkákon jutottak el Angliába. Amikor a bárkák elérték a délangol kikötőket, a halrakományt megvásárlók felismerték a kutyák hasznosságát, és a tőkehal mellett megvették ezeket az ebeket is. Malmesbury earlje egy 1870-ben kelt levélben leírja, hogyan vásárolta meg e fajtabeli első kutyáját egy Új-Foundland és Poole között működő halászhajóról. Az őt mindennél jobban érdeklő fajtáról pedig azt mondta: “a kutyáimat magunk között labradornak hívjuk.” Ha egy befutó hajón akadt eladásra váró kutya, akkor azt bedobták a kikötőben a vízbe, és hagyták, hogy kiússzon. Erről tudták a parton, hogy ez a kutya eladó.
Nem sokkal később a labrador eltűnt szülőföldjéről. Részben a súlyos helyi adók következményeként, amit kevés halász volt hajlandó megfizetni. Másrészt, és ez a fontosabb ok, megszülettek az angol karantén törvények, és véget vetvén az importnak, véget vetettek a kutyatartó és exportáló halászok jó mellékkeresetének is. Szerencsére ekkor már a fajta gyökeret vert Nagy-Britanniában.
Malmesbury nevén kívül meg kell említeni a Baccleuch és Home családot, ahol generációkon át tartották és tenyésztették ezeket a kutyákat. Komolyan azonban 1900 körül Lord Knusford (1935-ben halt meg) és Lady Howe (elhunyt 1961-ben) foglalkozott először a labradorral. 1903 óta a fajtát hivatalosan is elismerték. Knusford harmadik vikomtjáról járja a történet, amely szerint a vikomt pénzt és fáradságot nem kímélve, bejárta Labradort és Új-Foudlandot, hátha felleli az őshazában a fajta néhány példányát. Egy helybeli kutyatenyésztőtől is megkérdezte, kitől vehetne egy pár labradort. A válasz az volt, hogy menjen át Angliába, és vegyen a Holland-Hibbert nevű illetőtől. (A Holland-Hibbert a Knutsford lordok családi neve volt….)
Howe grófnő 1957-ben könyvet írt a fajtáról, s ebben Lord Knutsfordot nevezi a labradorok legfőbb jótevőjének. A dicséret talán túlzottan is nagylelkű; aki ma írna a labradorokról, bizonyosan magának Lady Howe-nak nyújtaná a pálmát.Az ősi szín a fekete. Az első sárga labradorok feltűnése 1899-re tehető. C. Radclyffe tenyésztett ki két sárga labradort fekete szülőktől. A harmadik, a legkevésbé elterjedt színváltozat, a csokoládészín kialakulása Mrs Paulingnak és Mrs Severnnek köszönhető.A Kennel Club 1903-ban fogadta el önálló fajtaként a labradort, s 1916-ban megalapították a Labrador Retriever Clubot. A labrador a legkedveltebb fajta valamennyi retriever között; főleg sokoldalúságáról nevezetes. Mivel a labrador mentes az agressziótól, az ember ideális társa. Közepes termetével, erőteljes felépítésével nem túl zömök, sem túl törékeny, így sok mindenhez megfelel.

Tulajdonságai
Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő. Társaságkedvelő fajta; az agresszivitás és a félénkség egyaránt idegen tőle. Igen értelmes állat, nagyon szeret a gazdájának és a gazdájával dolgozni; többnyire engedelmes és készséges. Játékosságukat idős korukig megőrzik. Szaglása kiváló. Társaságkedvelő természete miatt jól érzi magát a családi környezetben, nem szereti a rideg tartást.Általában jól kijön a többi kutyával; megfelelő szocializáció esetén pedig a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel rendszerint türelmes és jóindulatú. Szereti az embereket, minden látogatót lelkesen üdvözöl.

Alkalmazása
Felhasználási területe a vadászat. Egy angol mondás szerint, lövés előtt a pointer, lövés után a retriever. A retriever a vadat elhozó kutyák királya, kitűnő vadászkutya. Évtizedeken át arra tenyésztették, hogy erőteljes állkapcsát nagyon óvatosan használja.A szó szoros értelmében puhaszájúnak nevezett kutya őrző-védő kiképzésre nem alkalmas. Ez nem azt jelenti, hogy a labradorból hiányzik a védelmi ösztön, vagy gyáva lenne. A családjáért, a falkájáért bátran harcol. Ha egy családtag veszélyben van, akkor morogva oda áll mellé, és kész arra, hogy mindent feláldozzon érte.A vadászaton kívül mint vakvezető, mint kábítószer-kereső lett híres; van olyan kábítószer-kereső labrador, amelyre a kábítószer-maffia vérdíjat tűzött ki. De ismeretes mint hegyi mentőkutya vagy gázszivárgást kereső, vagy éppen a lakás penészgombái után kutató labrador is.Szeretetreméltó személyisége miatt a családban is tökéletes, a gyerekek bizalmasa, békésen tűri, ha durvábban nyúlnak hozzá, szereti, ha vízzel fröcskölik, hancúrozik a kicsikkel. Sokkal jobban érzi magát vidéki környezetben, mint városi lakásban, de tartása ott sem problematikus.Igaz, hogy a népszerűségi listák napról napra változnak, de egy biztos: Angliában, az USA-ban és Franciaországban mindig az első tíz között van, de volt Angliában és Amerikában a toplista első helyén.

 

Forrás: labradorklub.hu, kutya.hu