Lakeland terrier

Lakeland Terrier Standard
Általános megjelenés: Rámenős, ügyes, igen arányos és kompakt.
Karakter: Vidám, rettenthetetlen fellépés, átható tekintet, fürge mozgású, várakozással teli. Éber, szívós, nem ismeri a félelmet, de békés természetű
Wesen: Higgadt, barátságos, önbizalommal teli.
Fej és koponya: Arányos, a koponya lapos és nemes metszésű, az állkapocs erőteljes, a fang széles, de nem túl hosszú. Az arcorri rész hossza a stoptól az orrhegyig nem lehet nagyobb, mint a nyakszirtcsont és a stop közötti távolság. Az orr fekete, kivéve a orrhegyig nem lehet nagyobb, mint a nyakszirtcsont és a stop közötti távolság. Az orr fekete, kivéve a májszínű kutyákat, ahol májszínű.
Szemek: Sötétek vagy mogyoróbarna színűek. A ferdén álló szemek nem kívánatosak.
Fülek: Mérsékelten kicsik, V-formájúak és figyelmesen hordottak. Sem túl magasan, sem túl mélyen nem tűzöttek.
Harapás/fang: Egyenletesen elrendezett fogak, szabályos, rendezett ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Hosszú, enyhén ívelt, lebernyeg nélküli.
Mellső rész: A lapockák jól hátra nyúlnak. A végtagok egyenesek, erős csontúak.
Test: A mellkas inkább keskeny, a hát erőteljes, mérsékelten rövid, rövid, zárt ágyékkal.
Hátulsó rész: erős és izmos. A comb hosszú és erőteljes, jól szögelt térdízülettel. A csánkízület mélyen elhelyezkedő és egyenes.
Mancsok: Kicsik, szilárdak, kerekek, megfelelő talppárnákkal.
Farok: Általában kupirozott, szabályosan tűzött. Vidáman, de nem a hát fölött hordott és nem gyűrűs.
Jármód/mozgás: A mellső és hátulsó végtagok egyenesen és párhuzamosan mozognak előre. A könyök párhuzamosan és szabadon mozog a test mellett, a térdízületek sem befelé, sem kifelé nem fordulnak. A hajlékony hátulsó rész jó tolóerőt biztosít.
Szőrzet: Sűrű, drótos és időjárásálló, jó aljszőrzettel.
Szín: Fekete és cser, kék és cser, vörös, búzaszínű, vöröses szürke, májszínű, kék vagy fekete. Kis fehér jegyek a mancsokon vagy a szügyön nem kívánatosak, de megengedettek. Mahagóni vagy sötét cser szín nem jellemző.
Méret/súly: A kanok átlagos súlya 7,7 kg, a szukáké 6,8 kg. A marmagasság nem haladja meg a 37 centimétert.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
Alomszám: 3-5 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve: Lakeland Terrier
Angol neve: Lakeland Terrier

Eredete
Angol fajta. A skót-angol határvidékről származik. Valószínűleg a bedlington és a már kipusztult old english terrier kereszteződéséből született.A lakeland terrier egyike a legrégibb munka terriereknek. Mai modern elnevezése előtt patterdale terrierként ismerték.
Mielőtt még a klasszikus kutyafalkák és az igazi sportvadászat kialakult volna, a lakeland őseit a hegyekben gazdálkodó farmerek tartották, párosával vadásztak velük a juhaklokat fosztogató rókára. később a falkatulajdonosok is tartottak egy-egy rátermett vadász terriert. Kölykeiket sohasem pusztították el, hanem a felesleget, barátoknak, vadászoknak adták tovább. Egy korabeli történet szerint, 1871-ben Lord Lonsdale egyik kutyája 7 méteres mélységbe követett egy vidrát a köves talajban. Hogy kiszabadítsák, még robbantásokat is kellett végezni. A három napig tartó mentőakció végén sikerült élve kimenteni a kutyát, akinek haja szála sem görbült a kaland során. Olyan terrierekről is maradtak fenn anekdoták, melyeket 10-12 nap elteltével jutottak ki élve a föld alól.
A lakeland terrier közelebbi szülőhazája a csodálatos tóvidékéről híres Cumberland megye. Egy helyi kiállításon, Kersurck-ban alakult meg az első fajta klub, 1912-ben. A hamarosan kitörő világháború miatt azonban semmit sem lehetett hallani a fajtáról egészen 1921-ig, mikor szintén Cumberland megyében, Whitehavenben összeült kilenc úr Thomas Hosking vezetésével, és szeretett fajtájuknak a lakeland terrier nevet adták, és megfogalmazták a fajtaleírást is. Hamarosan a Kennel Club is felvette törzskönyvébe a fajtát.

 

Forrás: kutya-tar.hu, kutya.hu