Mallorcai juhászkutya

Mallorcai juhászkutya standard (FCI 321)
Általános megjelenés: Enyhén konvex profilú, nagy, de túlzásoktól mentes, közepes súlyú kutya. Teljesen fekete színű vagy fekete, fehér mellfolttal. Arányos, rusztikus, erőteljes, izmos, robosztus és fürge. Két szőrváltozat létezik: Hosszúszőrű, rövidszőrű, ez az elterjedtebb változat.
Fontos méretarányok: Az átlagosnál nagyobb formátumú kutya, közepes arányokkal, profilja enyhén konvex.
szukáknál a testhossz maximum 3 százalékkal haladhatja meg a marmagasságot.
A fang és a koponya hossza egyenlő.
A nyak és a fej hossza egyenlő.
Kifejlett kanoknál a mellkas körfogata, közvetlenül a mar mögött és a könyök mögött mérve, néhány centiméterrel nagyobb, mint a marmagasság.
Magatartás és karakter (wesen): Nagyon nemes kutya. Csak egy gazdát ismer el, és nem szívesen fogadja, ha idegenek közelítik meg. Intelligens, irányítható, ragaszkodó. Fiatal korában különösen félénk és visszahúzódó, érzelmi kitörései váratlan méreteket ölthetnek. Gazdájához haláláig hűséges. Pillantása elárulja gondolatait. Bátor és harcias.
Koponya: Oldalról nézve enyhén konvex. A halántékok között mérve, a fej szélessége enyhén, kb. 1,2 százalékkal meghaladja a szemek feletti tájék és a nyak közötti vonal hosszát. A homlok közepének első harmadában enyhe barázda húzódik. A nyakszirtcsont kifejezett.
Stop: Hangsúlyos, de nem meredek, hanem finoman emelkedő.
Orrtükör: Nedves, hideg, fekete, nagy tág orrlyukakkal. Nem hasított. A pigmenthiányos vagy világos foltok szigorúan büntetendők.
Fang: Széles, nyilvánvalóan erőteljes. Nem lehet hegyes, de mélysége és szélessége a szemüregek felé fokozatosan növekszik. A Ca-cabrer változatnál (“kecskeszőrű kutya” = hosszúszőrű változat) hegyesebb. Az orrhát oldalról nézve enyhén konvex. A szájpadlás nyálkahártyája fekete.
Ajkak: feketék. Zárt fangnál a felsőajak elfedi az alsót. Az ajakzug alig látható. A fejhez jól illő, nem feltűnő ajkak.
Állkapocs/fogak: A fogak nagyon fehérek, jól fejlettek és elhelyezkedők. Ollós harapás, a felső külső metszőfogak határozottan érintkeznek az alsó szemfogakkal. Jól fejlett őrlőfogak.
Szemek: Inkább kicsik, enyhén mandulaformájúak. Sem nem kidülledők, sem nem mélyen ülők a szemüregben. Egymástól nem túl messze, enyhén ferdén fekszenek. Élénk tekintet. Színük az igen világos rozmaring-méz színtől a sötét szentjánoskenyér-méz színig terjed. Talányos kifejezésű, egyszerre intelligens és szomorú pillantás, melyből bizalmatlanság sugárzik. A szemhéjak vékonyak, feketék és ferdék, szorosan simulnak a szemgolyókra.
Fülek: megtörtek, a fejhez képest inkább kicsik, háromszögletűek. A fülek hegye az azonos oldalon lévő szemzugig ér, avagy a fülek olyan hosszúak, mint a koponya. kupirozatlanok, igen vastagak, magasan tűzöttek, hegyük enyhén eláll a koponyától. Hosszanti hajlatot mutatnak és az első harmad magasságában, keresztben megtörnek. A fültartás nyugalmi állapotban megtört és lelógó, a fangtól kissé elálló, hátra hajló. Izgalmi állapotban a fülek kissé megemelkednek, és jobban elállnak a pofától.
Nyak: Masszív, izmos, szilárd, a fejhez és a testhez jól illő. Vastag, nagyon enyhe lebernyeggel. Hengeres keresztmetszete töve felé növekszik. A bőr ellenálló és rugalmas, sem nem vékony, sem nem vastag. A nyak felső részének oldalán szorosan a testhez simuló, alsó részén valamivel lazább.
Test: Robosztus, nagyon arányos, erős és fürgeséget egyszerre közvetítő.
Mar: Hangsúlyos, legalább a farral azonos magasságú. A lapockák közötti terület széles és erőteljes.
Hát- és ágyékvonal: Egyenes, vízszintes, sohasem beesett.
Ágyék: Széles és erőteljes.
Far: Normális kiterjedésű, enyhén lekerekített, széles, erőteljes és izmos. Sohasem kiugró vagy csapott. Felső része a marral azonos magasságban fekszik. Szélessége a csípőnél hosszúságának felel meg (a csípőcsont és az ülőcsont közötti távolság).
Mellkas: Tágas és mély, legfeljebb a könyökig ér. Szélessége kb. a nyak hosszúságának felel meg. Igen magas, nem kiugró, enyhén hangsúlyos szegycsonttal. A bordák íveltek (sem nem laposak, sem nem hordószerűek).
Alsó vonal és has: A lágyék közepesen terjedelmes, a has enyhén felhúzott, de nem agárszerű, és nem is annyira mély, hogy a mellkas meghosszabbításának tűnhetne. Fürgeség benyomását kell keltenie.
Farok: A vízszintes vonalában tűzött, kerek keresztmetszetű, tövénél inkább vastag. Kb. 8 centiméterrel a töve után kb. 10 cm hosszúságban ellaposodik, majd ismét kerek keresztmetszetet vesz fel, mely a farok vége felé csökken. kupirozatlan. Hossza legalább a csánkízületig ér, de sohasem olyan hosszú, hogy a földet érintené. Nem zászlós vagy tollas. idősebb kutyánál gyengén fejlett tollasodás megengedett. A hosszúszőrű változatnál hosszú zászló borítja a farkat. Nyugalmi állapotban természetesen lelógó vagy enyhén kifelé ívelő és könnyedén érinti a csánkízületet. Súlyos hibának számít, ha farok vége a földig ér. Mozgás közben a farok sarlósan fel-alá emelkedik, a vízszintes fölé, de nem kunkorodik.
Végtagok Mellső rész: Erőteljes végtagok, szabályos végtagállás, elölről és oldalról nézve a végtagok egymással párhuzamosak és függőlegesek.
Váll: Ferde és erőteljes.
Lapocka-felkar szögelés: 115 fokos.
Felkar: Olyan hosszú, mint a lapocka.
Könyök: Sem kifelé, sem befelé nem fordul, jól a mellkashoz simul. A felkar az orsócsonttal 130 fokos szöget zár be.
Alkar: Erőteljes, jól szögelt, függőleges. A csontok erőteljesek, függőlegesek, szélesek és egyenesek.
Mellső lábközép: Rövid és enyhén ferde.
Mellső mancsok: Szinte nyúlmancsok (annál kissé rövidebbek és szélesebbek). A lábujjak közepesen hosszúk, közepesen íveltek és szorosan simulnak egymáshoz. A talppárnák feketék és ellenállóak. Nincs határozott hártya a lábujjak között.
Hátulsó rész: Izmos, erőteljes, szabályos végtagállás. Oldalról nézve az izomzat elmosódott, de szilárd.
Csípőcsont-combcsont szögelés: 115 fokos (megfelel a lapocka-felkar szögelésének.)
Comb: Erőteljes és izmos.
Combcsont-lábszár szögelés: 130 fokos (megfelel a felkar-orsócsont szögelésének.)
Lábszár: Hosszú, erőteljes.
Csánkízület: Kevésbé hangsúlyos, a nagyon nyitott szög 135 fokos. Az ízület valamivel a marmagasság egyharmadánál alacsonyabban fekszik a talaj felett.
Hátulsó lábközép: Jól fejlett.
Hátulsó mancsok: Szinte nyúlmancsok, laposak, félig ívelt és egymáshoz szorosan simuló lábujjakkal. A talppárnák feketék és ellenállóak, a körmök görbék, kemények és feketék. Nincs határozott hártya a lábujjak között. Az esetleges farkaskörmöket el kell távolítani.
Jármód: Határozott és elegáns. Ügetésben a végtagok diagonálisan mozognak, miközben a hátulsó végtagok a mellső végtagok menetirányától enyhén eltérnek oldalra. Szabad, rusztikus, gyors vágta, miközben a hátulsó végtagok jól ellökik magukat a talajtól, vagyis a mellső végtagoktól oldalra rugaszkodnak el a talajtól, mintha a kutyaugrani akarna. A vágta az előnyben részesített és megszokott jármód munka közben.
Bőr: rugalmas, ránctalan, ellenálló, világos szürke színű.
Szőrzet: Rövid és jól a testhez simul, a háton kb. 1,5-3 cm hosszú, nagyon finom, a bőrhöz simuló, vékony aljszőrzettel. A hosszúszőrű változatnál a szőr a háton enyhén hullámos, és évszaktól függően több mint 7 cm hosszú; télen a leghosszabb. Az aljszőrzet jól eloszlik és nem vastag. A szőrzet a farkzászlónál, a fülek hegyén és a végtagok hátulsó részén az átlagosnál hosszabb. Mindkét szőrváltozatnál puhának, ellenállónak és megfelelően finomnak kell lennie.
Színek: Az egyetlen megengedett szín a fekete illetve annak árnyalatai: gagát-fekete, normális fekete és szurokfekete. Fehér csak a mellkason, mint nyakkendő a nyak alatt, és a mancsokon megengedett. A fehér a körmökön és a lábujjak végén, kiterjedésének megfelelően csökkenti a minősítést. A hibátlan gagát-fekete a legértékesebb, a normális és szurokfekete valamivel kevésbé értékes.
Marmagasság: Kanok 66-73 cm között, szukák 62-68 cm között. 1 cm eltérés lefelé és felfelé elfogadott, de hatással kell lennie a végső értékelésre.
Súly: A közepes súly kb. 40 kg.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Súlyos hibák: Nyáladzás
Lecsípett szemfogak
nyugalmi állapotban erősen felálló fülek, nagy, nagyon elálló fülek vagy teljesen a pofához simuló fülek.
erősen (agárszerűen) felhúzott has.
Gyűrűs farok, fehér farkvég.
Több mint 1 négyzetcentiméternyi fehér folt a mellkason.
Fehér az egyik mancs mindegyik lábujján.
Tenyésztésből kizáró hibák:
Masztiff szerű fej: nagyon széles és nehéz. Agárszerű fej: hosszú és keskeny, alig hangsúlyozott stoppal.
Rózsaszínű vagy fehér orrtükör.
Több mint 3 cm előre- vagy hátraharapás.
Különböző színű szemek, vagy nem a standardban leírt színű szemek, nagyon világos szemek.
kupirozott fülek vagy mozgás közben felálló vagy nyugalmi állapotban szinte felálló fülek.
Dupla lebernyeg a nyakon. A nyak a koponyához közel vastagabb, mint a tövénél vagy 10 százalékkal hosszabb, mint az orrtükör és a nyakszirtcsont közötti távolság.
Túl rövid vagy túl hosszú test. A far felső része több mint 3 százalékkal magasabb, mint a marmagasság.
Nagyon vastag farok vagy a tövétől a végéig egyformán vastag farok. Túlzottan hosszú, a talajt érintő farok, vagy a csánkízület fölött 2 centiméterrel végződő farok. A rövidszőrű változatnál dús zászlójú farok, a hosszúszőrű változatnál nem zászlós farok.
Nem fekete színű szőrzet. Fekete kutyáknál fehér vagy más színű mellső vagy hátulsó mancsok. Fehér tűzés akárhány végtagok. Nem teljesen fekete test (a mellkas és néhány igen csekély számú szőrszál kivételével a hason, a hímtagon és a farkvégen, melyek nem kizáró hibák, de a kutyaminősítését jelentősen csökkentik). Nem büntetendők a harapásból vagy hasonló sérülésekből szerzett hegek fehér szőrszálai és a kor előrehaladtéval jelentkező fehér szőrszálak a fangon. A fehér lábujjak csak akkor vezetnek kizáráshoz, ha több mint hat lábujj fehér színű. Azonban a mellső mancsok minden egyes fehér lábujja szigorúan büntetendő.
Kanoknál 74 centiméternél nagyobb és 66 centiméternél alacsonyabb, szukáknál 70 centiméternél nagyobb és 60 centiméternél alacsonyabb marmagasság.
Kifejlett kanoknál 30 kilógrammnál könnyebb és 50 kilógrammnál nehezebb, kifejlett szukáknál 25 kilógrammnál könnyebb és 54 kilogrammnál nehezebb testsúly. A megadott súlyhatáron belül lévő, de nagyon sovány vagy szemmel láthatóan hájas vagy beesett hátú kutyák (utóbbi szukáknál megengedett).
PONTSKÁLA

 • Általános megjelenés és wesen: 21 pont
 • Megjelenés (természetesség, viselkedés a körben): 4 pont
 • Szőrzet (hosszúság, szilárdság): 4 pont
 • Fedőszőrzet (szín, csillogás: 7+2): 9 pont
 • Viselkedés/karakter (wesen): 4 pont
 • Fej: 21 pont
 • Koponya és stop: 4 pont
 • Orrtükör, fang, ajkak: 5 pont
 • Harapás, torok (2+1): 3 pont
 • Szemek: 5 pont
 • Szín: 2 pont
 • Forma, méret, távolság: 2 pont
 • Szemhéjak: 1 pont
 • Fülek (forma, vastagság, tűzés, méret): 4 pont
 • Nyak: 4 pont
 • Tes 21 pont
 • Mar 1 pont
 • Vállhát: 5 pont
 • Far: 3 pont
 • Mellkas, szügy, bordák, ágyék: 10 pont
 • Farok (forma, hosszúság, zászló): 2 pont
 • Végtagok: 19 pont
 • Mellső végtagok: 6 pont
 • Hátulsó végtagok: 8 pont
 • Mancsok, lábujjak, körmök, talppárnák: 5 pont
 • Jármód: 12 pont
 • Fültartás: 3 pont
 • Faroktartás: 3 pont
 • Ügetés: 2 pont
 • Vágta: 4 pont
 • Összesen: 100 pont

Ideális méretarányok kanoknál

 • Súly: 41 kg
 • Marmagasság: 71 cm
 • Farmagasság: 71 cm
 • Mellkas magassága: 39 cm
 • Testhossz: 71 cm
 • Fej
 • Fang hossza: 13 cm
 • Koponya hossza: 13 cm
 • Fej hossza: 26 cm
 • Nyak hossza: 26 cm
 • Fülhossz: 13 cm
 • Farok hossza: 52 cm
 • Csánkízület magassága: 23 cm
 • szőrzet hossza az ágyéknál (köztes évszakban)
 • Rövid szőrű változat: 2 cm
 • Hosszú szőrű változat: 7 cm
 • Fej szélessége: 15 cm
 • Mellkas körfogata: 81/83 cm
 • Mellkas szélessége: 26 cm
 • Nyak körfogata: 49 cm

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve:Ca de Bestiar – Perro de pastor mallorquín
Angol neve:Majorca Shepherd Dog

Eredete
A mallorcai juhászkutya a legritkább spanyol fajta. 1982-ben 25 kölyköt regisztráltak az országban, de 1985-ben is csak 39 utód született. Korábban csak a Baleár-szigeteken ismerték a fajtát. 1980-ban szerepelt először kutyakiállításon mallorcai juhászkutya. Az első Interchampion és Spanyol Champion címet szerzett egyed Chula de Son Danusset volt, 1983-ban. Egyes elképzelések szerint a fajta ősei Egyiptomból érkeztek, majd ibizia és katalán kutyákkal, masztiffokkal keveredtek. később a helyi pásztorok saját igényeiknek megfelelően alakították kutyáikat. Csordák mellé inkább masztiffokat vittek a vérvonalba, juhnyájak mellé kisebb kutyákat vontak a tenyésztésbe, sőt kifejezetten német juhászkutyákkal is fedeztettek, hogy még kezelhetőbb, engedelmesebb, a házat is őrző kutyákat kapjanak.

 

Forrás: kutya.hu